AHGlx  Dołączył: 25 Paź 2012
Lightroom nie rozpoznaje obiektywów Sigma!
Mam pewien problem z Lightroom.
Otóż w bibliotece zdjęcia zrobione Pentaxem z obiektywami Sigmy nie są prawidłowo rozpoznawane - są one traktowane jako zdjęcia zrobione "Unknown Lens". Dodam, że obiektywy Tamron i Pentax są prawidłowo widziane.
Dodam jeszcze, że zdjęcia zrobione obiektywami Sigma z Nikonem D300 też są prawidłowo rozpoznawane.

Czy jest na to jakieś rozwiązanie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oznaczenia obiektywów Sigmy nie są prawidłowo rozpoznawane przez Pentaksy (nierozpoznawane lub rozpoznawane jako inny model). Dlaczego tak jest trudno powiedzieć. Jeśli w LR użyje się korekty obiektywu i wskaże właściwy to w exifie i tak nie jest to korygowane. O tym problemie wiele razy było już pisane.

AHGlx  Dołączył: 25 Paź 2012
Dziękuję za odpowiedź. Czyli reasumując - nie ma szans aby widzieć którym obiektywem Sigmy zostało zrobione zdjęcie? Trzeba się pogodzić, że "unknown lens"

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Można na świeżo edytować dane EXIF.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Możliwe też, że trochę "daje ciała" Adobe. Jak "przerabiałem" profil nowej Sigmy "C" z wersji dla Nikona, to szukałem identyfikatora obiektywu dla LR przy pomocy exiftoola i wyszło, że w pliku PEF jest zapisany unikalny identyfikator tego obiektywu. Tak więc kombinacja aparat - obiektyw raczej powinna być do rozpoznania. Tyle, że LR i tak w trybie auto nie chce wykryć obiektywu. Jeśli jednak tylko wybiorę, że to Sigma (lista rozwijalna "Make"), to obiektyw jest rozpoznawany bezbłędnie...

Skocz do: