j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
[ K5 II ] przepala zdjęcia robione lampa wbudowaną.
Witam

Ostatnio robiłem trochę zdjęc z wbudowaną lampą ,zauważyłem że niektóre zdjęcia są mocno poprzepalane , nie każde zdjęcie jest przepalone jedne są mocno inne wygladają tak jak by były tylko za jasne inne są ok , nie ma reguł , ustawiam Tv czas 1/180 i może być tak że jedno będzie dobre a następne przepalone , sprawdzałem różne ustawienia i nic , może coś źle robie , wcześniej miałem k-x a i nie było takich problemów , firmware 1.04 , nie zauważyłem czy to było wcześniej bo nie robiłem prawie wcale zdjęc z lampą .
Miał może ktoś coś takiego ,albo ma ktoś jakieś sugestie .
Dodaje link do poglądowych zdjęć .

klik

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jak lampa, zalinkowane zdjęcia są bez EXIFów - jaki miałeś ustawiony tryb pomiaru światła?

wielosegmentowy ... rozumiem że te dane które są to za mało , prawa strona zdjęcia i "strona z pełnymi informacjami " .

o co chodzi w stwierdzeniu " jak lampa"

sprawdzałem na wszystkich rodzajach pomiaru światła ,jest to samo .

moge wysłać zdjęcia gdzieś gdzie nie obetnie EXIF u tylko nie wiem gdzie .

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ależ odpowiedź jest bardzo prosta.
Skąd aparat ma wiedzieć co fotografujesz ? Szczególnie na 18mm.

Im dalej staniesz od fotografowanych obiektów- tym więcej ciemności "widzi" aparat.
Zauważ też, że osoby ubrane są w czarne koszulki. A gdy na pierwszym planie pojawiła się koszulka biała to ... jest OK.
Wniosek ?
Bliżej !
Lub na 28mm lub 35mm- po co te niepotrzebne tyły?

Są 2 fotki - z dziewczyna na pierwszym planie ( przy 18mm) i z doświetlonym planem trzecim ( ławką z biesiadnikami) . Przepał na twarzy - ale za to widzę, co tam wcinają z tyłu. A druga fota - 5 osób z dziewczyną o czerwonych włosach i prawidłowym doświetleniem. Bo okazało się, że na pierwszym planie jest więcej jasnych elementów(dłonie,twarz, ręce) wychwyconych przedbłyskiem.

Te 1/180 sek jednak bym zmienił i dał 1/60sek.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zdjęcie 4771 - parametry to ISO 400, f 4, t 1/125 o 19:18, dziewczynka na zewnątrz namiotu, dom w tle za drzewami prawidłowo naświetlony. Za dużo światła ;-)

dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi , pocieszyliście mnie że nie jest to wina apaatu , widać że mam mało doświadczenai z lampa , analizując błędy to główna przyczyna źle ustawione iso i za dużo boków przez co aparat źle ustawiał moc błysku .
Jutro przeanalizuję dokładniej bo dziś juz padam .

Eljot  Dołączył: 04 Lip 2013
Ja chciałbym na chwilę wrócić do wątku. Otóż moja wbudowana lampa w K-5 prześwietla zdjęcia, ale w trybie zielonym. I to przy różnych obiektywach i różnych ogniskowych. Przy różnych ustawieniach pomiaru światła (choć to i tak tryb auto).
Czy ktoś się z tym spotkał? Czytałem o takich problemach, ale z zewnętrzną lampą, bądź innymi trybami.

[ Dodano: 2014-01-06, 21:58 ]
Dodam jeszcze, że robiłem fotki jednolicie oświetlonych powierzchni żeby uniknąć różnic w działaniu światłomierza.
Soft najnowszy.

Skocz do: