bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
[ K10D] AF a matówka
Czy to normalne zjawisko żeby AF łapał ostrość w tym miejscu ?
Wydaje mi się, że coś nie tak. Złapał ostrość na niebie, zdjęcie robione przed chwilą, zmrok zapadał, światła mało a on łapie ostrość na bezchmurnym jednolitym niebie a nie na krawędziach budynku :-|
tu fota z nałożoną matówką i punktem gdzie AF złapał ostrość. Ustawiony na sztywno centralny punk AF. Praktycznie z innych nie korzystam. 99% moich zdjęć tak zawsze robionych.

Ostatnio zmieniłem firmware w k10d z 1.10 na 1.30
Szlajałem się trochę dzisiaj na mieście uprawiając "streetphoto".
Zapięty pentax 17-70/4 i sporo zdjęć nietrafionych mam na 70mm co mi się rzadko zdarza/zdarzało. Przy manualnych szkłach i ręcznym ostrzeniu więcej mam ostrych.

W tłumie ludzi AF głupieje, wcześniej nie miałem z tym problemu
Ustawiam ostrość na osobę na pierwszym planie a mam ostrą na drugim.
Czasy miałem krótkie 1/200 więc ludziki nie powinny mi się ruszać na zdjęciu.
Przy statycznych scenach, nie robiąc zdjęć ludziom jest ostro.

BF/FF też ni ma, więc jak to jest :oops:
Ma ktoś jakiś pomysł o co biega, tak ma być ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Punkt AF jest dużo większy, niż ten czerwony kwadracik, złapał Ci krawędzie dachu.

Czyli wszystko ok ?
Kurde, zawsze mi się wydawało, że zakres tolerancji tego środkowego punktu jest znacznie mniejszy niż to co mi dzisiaj złapał.

Jarek a czy to może mieć przełożenie na ten drugi problem dot. nieostrych postaci ?
Zdjęcia robiłem z ok. 10 - 20 metrów, przysłona 4.0 ogniskowa 70mm, czasy tak jak wspomniałem wystarczająco krótkie żeby zamrozić piechura.
Głębia ostrości też jest duża w tym przypadku a mam sporo nieostrości w dynamicznych scenach (przemieszczający się ludzie)
Jest ostro, ale nie tam gdzie chciałem. Nie jest to reguła, ale sporo takich baboli.

Ech, może jeszcze nie opanowałem dobrze nowego szkła.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Środkowy punkt AF ma wielkość co najmniej jak to kółko w środku. Najlepiej samemu na sucho sprawdzić jak łapią poszczególne punkty AF, żeby później nie było kłopotów.
Natomiast co do fotografowania poruszających się obiektów, to osobiście ustawiam AF-C, automatyczny wybór punktu AF i tryb seryjny. Przeważnie coś z każdej serii jest trafione.

Przyznam szczerze, że jestem nieco zdziwiony wielkością detekcji centralnego punktu. Zawsze mi się wydawało, że jest tylko nieco większy od tego czerwonego markera.
Prawdę powiedziawszy z wybieraka nie korzystam więc też nie wiem jak silne są pozostałe punkty.

Na ulicy latam z puszką dość długo i raczej nie miałem problemów ze sprzętem.
Dzisiaj natomiast ewidentnie zostałem zbity z pantałyku :-?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bulaj napisał/a:
Przyznam szczerze, że jestem nieco zdziwiony wielkością detekcji centralnego punktu
Dodatkowo, może on być przesunięty (przeważnie nieco w dół)

Ha, właśnie to zauważyłem, dopiero dzisiaj.
Stąd ta moja podejrzliwość co do poprawności działania.

Skocz do: