sajmon1100  Dołączył: 08 Lut 2012
Problem z K-x od kolegi. Wiesza sie w trybie BULB
Sprawa następująca .Posiadam aparat Pentax K-r.Miałem taki problem ze w trybie BULB (nie ważne czy z pilota , czy z wcisnięcia migawki) aparat sie wieszał tzn.Do 30 sekund robil zdjęcie bez problemu , powyżej 30 sekund klepnoł migawką w czasie zakończenia naświetlania , jednak ekran LCD pozostawał czarny-aparat nie reagował na nic.Nawet ponowne włączenie i wyłączenie nic nie dało.Trzeba było wyciągnąć baterie .Zaktualizowałem soft do wersji 1.14 (poprzednio 1.12) i problem znikł .Moge naświetlać nawet parenaście minut. Ten sam problem ma mój kolega , dokładnie to samo tyle że w modelu K-x .Soft ma wgrany 1.03 czyli chyba najnowszy.Miał ktoś taki problem ? Jak temu zaradzić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
sajmon1100 napisał/a:
KR

K-r
sajmon1100 napisał/a:
KX

K-x

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
A co mówi instrukcja odnośnie redukcji szumów przy długich czasach naświetlania?

Pewnie odejmuje "ciemną klatkę". Czyli po zrobieniu zdjęcia, robi drugie tak samo długie z zamkniętą migawką, żeby odjąć szumy od zdjęcia.

redukcja przy długich czasach jest wyłączona

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przeszukaj dyskusje o K-x. O ile dobrze pamiętam to wyłączenie działa tylko dla czasów poniżej 30 s.

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
W moim k-x jest tak samo, po dlugim naswietlaniu aparat mysli tak dlugo jak naswietlalo sie zdjecie.

czyli naświetlam 1 klatle 17 minut i musze czekać drugie 17 minut? bezsens,rozumie ze w K-r to poprawili w nowym sofcie

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Sajmon1100, soft nie załatwi tu wszystkiego, chodzi o fizykę - przy dlugim naswietlaniu pojawiaja się szumy, niektore punkt/obszary matrycy zaczynaja świecić swoim wlasnym swiatłem. Właśnie z tego powodu, przy odpowiednio długich ekspozycjach, po własciwej, długiej ekspozycji aparat naświetla przez dokładnie taki sam czas tzw. darka, czyli 'ślepą' ekspozycją, by zbudowac mapę szumu termicznego i 'odjąć ja' od pierwotnie naswietlonej klatki...
K-r i K-x to dwa rózne aparaty. Nawet przy tej samej matrycy moze być ona w różnych konstrukacjach calkiem inaczej zaimplementowana nie tylko softwareowo, ale też elektronicznie czy mechanicznie, więc dla jednego aparatu 'dark' będzie naświetlany dla kazdej ekspozycji powyżej 30 sekund, dla inej - ta granica będzie usatwiona na 1 minutę. W jeszcze innych aparatach da się to wyłaczyć całkiem, bo implementacja matrycy na to pozwoli - na przykład przez odejmowanie stałego sygnału odpowiadajacego charakterystyce termicznej matrycy.

ok dzieki za odpowiedź.Z jednej strony sie ciesze ze jednak k-x jest sprawny , z drugiej strony nie wiedziałem że w porównaniu do k-r mogą się tak te aparaty róznić

Skocz do: