Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
[K100D] Słaba widoczność przez muszlę oczną - mgła
Hej,
Rzadko używam już mojej K100D, ale zdarza się. Mam problem tego typu, że patrząc przez muszlę obraz jest trochę zamglony, niewyraźny. Przy szkłach z AF powiedzmy że nie przeszkadza to tak bardzo, ale ostrząc ręcznie mimo potwierdzania ostrości trochę niekomfortowo sie pracuje. Efekt jest taki, jakbym miał ten suwaczek nad muszlą źle ustawiony. Oczywiście kręciłem nim prawo-lewo by ustawić optymalnie. Z zewnątrz czyściłem muszlę patyczkiem, co mogę jeszcze zrobić, co powinienem wyczyścić i jak?

Patrzyłem właśnie na allegro muszle oczne (ceny około 20zł) - czy to jest tylko obudowa (plastik) czy taka muszla to plastik+ wizjer. Nigdzie nie jest to opisane.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wypolerować z zewnątrz pastą do zębów. Problem kilkakrotnie był opisywany.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Muszla oczna to guma + ramka. Szkło wizjera jest na stałe.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wizjer jest plastikowy i przy próbie czyszczenia chemicznego mętnieje.

plwk, Widziałem Twój post w tym temacie http://pentax.org.pl/view...pasta+z%EAb%F3w ale nie zostało potwierdzone czy działa ta metoda czy nie. Mówię o paście do zębów. Nie chciałbym sobie jeszcze bardziej załatwić wizjera.

[ Dodano: 2014-02-15, 23:34 ]
Właśnie doczytałem ten post http://pentax.org.pl/view...=wizjer&start=0

Spróbuję z tą pastą i dam znać czy zadziałało.
DZięki.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Na wizjerze mojego nazbierało się już sporo rys przez tę siedem lat wiernej służby. Czym to ładnie wypolerować? Pasy wybielające mają różną gradacje. Może po prostu jakaś pasta polerska?

[ Dodano: 2014-02-22, 13:47 ]
Może ktoś używał np taką z alledrogo, czy nie zawiera jakiś rozpuszczalników lub chemii, która mogła by zmatowić tworzywo:
http://allegro.pl/usun-ry...3946819362.html

Ewentualnie może ktoś wie, gdzie dostane coś podobnego od ręki w Lublinie? :-)

ds  Dołączył: 19 Sie 2013
Spróbuj pastę do zębów Colgate - ta z dodatkiem wapnia jednobarwna biała miała dodane dość konkretne krzemionki i super polerowała biżuterię - tylko trzeba cierpliwości - w 10 minut tego nie zrobisz.

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
Pasta Automax do lakieru (kupisz w sklepie motoryzacyjnym). Poleruje tym szkła od starych radzieckich zegarków (plexi) i są idealne. Kiedyś robiłem to pastą do zębów i gdybym nie zmienił metody to brakło by życia :mrgreen:

Ja użyłem pasty colgate ale dla dziecka,jakaś wersja junior wg rad PLWK.
I pomogło. Na wizjerze był taki fioletowy-niebieski zafarb i wypolerował się.
Jeśli pasta to na mój rozum jakaś delikatna, te dla dorosłych mają często jakieś mikrogranulki, zresztą wystarczy posłuchać reklam w TV.
Dodatkowo wyjąłem matówkę i oczyściłem trochę, bo tam też trochę kilkuletnich syfów mi się zebrało. Przy okazji wyciągania zarobiłem małą ryskę na matówce i teraz widzę ją w wizjerze.
Tak więc efekt jest taki, że rozjaśniłem sobie wizjer, ale mam ryskę.
Mam gdzieś starego Zenita, w najbliższym czasie wyciągam z niego matówkę i wg forumowego tutoriala podmienię sobie.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Za pomysłem pinkman udałem się do znajomego lakiernika i pożyczył mi pastę Farecla G3. Szybko usunęła nawet dość głębokie rysy z czasów, gdy kasetka służyła mi za korpus "reporterski", ale tak jak się obawiałem szkiełko zmatowiało, więc wykończyłem je, polerując dobry kwadrans zwilżoną mikrofibrą z pastą do zębów, którą akurat miałem pod ręką (Oriflame Optifresh).

Aby ułatwić sobie czyszczenie wyjąłem soczewkę z wizjera. Niestety, aby to zrobić trzeba rozkręcić aparat i zdjąć: dolna, lewą, górną i tylną część obudowy. Kabelki je łączące są na tyle długie, że nie było potrzeby ich odlutowania, za to przyda się jakiś organizer na kilkanaście śrubek i instrukcja serwisowa:
http://www.pentax-hack.in...10/older_sm.zip

Po wyjęciu soczewki wizjera okazało się, że coś przypominającego powłoki (a właściwie to co z nich zostało przy krawędziach) są również z przodu soczewki (od strony układu luster za matówką), więc i je delikatnie wypolerowałem.

Prawie dwie godziny pracy, ale efekt wynagradza je z nawiązką :-)

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
Na szkiełkach zegarkowych najpierw darłem wodnym papierem ściernym, potem pastą do
lakieru, a wykańczałem czasami flanelą. Na głębsze ryski z początku warto zatem użyć
czegoś konkretniejszego. Ale po paście Automax z reguły wystarczała polerka na "sucho".

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
WuWu84,

Twoja być wielka :-B

Full professional normalnie :-D

S.

Skocz do: