Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
[K-5] Sigma 17-50 f/2.8 ostrzenie na nieskończoność
Hej, zachciało mi się wymienić kita i mam teraz mam znów zabawę z kalibrowaniem ;)

Obiektyw zasadniczo jest rewelacyjny i w spacerowych warunkach z dzieciakami żadnych problemów nie odnotowałem ale jest oczywiście drobne ale.

Ostrząc na horyzont, no czy powiedzmy jakiś budynek oddalony już z 30m i dalej zdjęcia wychodzą takie sobie, ni to nie ostre ni to ruszone. Ten sam kadr z użyciem LV wychodzi cacy nawet na pełnej dziurze.
Przykład tutaj, łatwo rozróżnić, które zdjęcie jest które https://plus.google.com/photos/112827104715223695717/albums/5980624754068635297?authkey=COLOn-7lycyQCw
wyniki są dosyć powtarzalne, ze statywu podobnie, trochę ostrzej ale ostrości takiej jak z LV nie da się osiągnąć.

Drugi bonus to fakt, że obiektyw zasadniczo ostrzy a przynajmniej ostrość potwierdza grubo poniżej deklarowanego przez producenta 28cm, zdjęcia robią się wtedy lekko zamglone, ale się robią. Moja druga Sigma za żadne skarby nie potwierdzi ostrości jak się za blisko podejdzie a ta i owszem.. tutaj jakieś przykłady wygeneruje później.

Zasadnicze pytanie, czy walczyć z tym przy pomocy mikrokalibracji czy od razu słać na serwis? Ewentualnie wcześniej szukając innych problemów.

ds  Dołączył: 19 Sie 2013
Wygląda że ustawia ostrość poza horyzont. Popróbuj na różnych ogniskowych i odległościach czy jest tak samo i daj coś na + w regulacji.

Sprawdziłem też na 17mm i jest bardzo podobnie, zobaczę jutro jak słońce wstanie jak jest gdzieś w połowie skali a później z regulacją. Trochę się tylko obawiam, że na landszaft będzie mi ostrzył ok a z 0,5m będzie będzie bryndza.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zapytaj w serwisie ale z tego co wiem i sam stwierdziłem używając tego obiektywu to taka jego uroda i żadna kalibracja w korpusie nie pomagała.
Jeden obiektyw miałem przez pół roku ale w międzyczasie podpinałem jeszcze parę sztuk, we wszystkich objaw był taki sam - brak ostrości na nieskończoność.

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Zrobiłem podobny test, u nie ma różnic pomiędzy ostrością na LV i na matówce.

Zdano napisał/a:
Jeden obiektyw miałem przez pół roku ale w międzyczasie podpinałem jeszcze parę sztuk, we wszystkich objaw był taki sam - brak ostrości na nieskończoność.

Ciekawe bo jak kupowałem to szkło to czytałem wiele opinii i nie spotkałem się z tym problemem. Alyjen a próbowałeś porównywać zdjęcia zrobione w LV za pomocą detekcji fazy i kontrastu - tam też takie różnice???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zdano, piszesz o Sigmie 17-50 czy wspominasz 18-50?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
plwk napisał/a:
wspominasz 18-50

No tak :oops:
Przepraszam za zamieszanie.

zlaskovik no ja też nic złego o tym szkle nie czytałem i dlatego się zdecydowałem.

Jak przełączyłem LV w tryb detekcji fazy to ostrzy tak samo jak na matówce czyli źle, już przy około 20 metrów od obiektu widać różnicę. Nawet bez porównania zdjęcia są po prostu nieostre.

Przy normalnych odległościach jest żyleta i pstrykając ludziki lego czy synków (niby większe ale trudniej trafić..) nie widzę różnicy pomiędzy ostrzeniem przy pomocy LV/detekcji kontrastu a przez wizjer.

Pozytywne (chyba) jest to, że przy każdej ogniskowej i przesłonach od 2,8 do 8 zachowuje się tak samo więc nie wygląda więc nie wygląda to na jedną z tych kosmicznych wad gdzie dla każdej kombinacji ogniskowej czy przesłony obiektyw zachowuje się inaczej.

Negatywne, że mikroregulacja coś tam zmienia, ale nie zbliża zdjęcia do ostrości, którą przy użyciu LV można uzyskać. Może jest dzisiaj za zimno żeby mi się chciało kombinować jakoś długo.

Pewnie puszczę maila w poniedziałek do serwisu i zobaczymy co napiszą.

Zdano żaden problem, imiennikowi wybaczam choć trochę mnie w pierwszej chwili zmartwił Twój komentarz ;)

Limited77  Dołączył: 23 Sty 2014
Pchaj to do serwisu, bo nerwicy dostaniesz. Dostroją do puszki i kłopoty powinny się skończyć. Jest jeszcze opcja USB dock ale nie wiem, czy to wyszło po d Pentaxa.

I pewnie tak zrobię, zwłaszcza że jak chciałem 50-150 na LV przetestować to okazuje się że w ogóle nie działa, znany bug wymaga upgrade firmware obiektywu więc odeślę obydwa.

Inna sprawa czy ktoś ma doświadczenia z odsyłaniem body do apollo do kalibracji? U kumpla na K30 moja S 17-50 zachowuje się poprawnie przy ostrzeniu na horyzont.

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Alyjen napisał/a:

Inna sprawa czy ktoś ma doświadczenia z odsyłaniem body do apollo do kalibracji?

Zestawu Sigma - Pentax nie skalibrują ci w Apollo. Musisz wysłac taki zestaw do autoryzowanego (gwarancyjnego) serwisu Sigmy.

Tak wiem, po prostu teraz się zastanawiam czy moja K5 nie jest tutaj większym problemem niż obiektyw. Kombinuje teraz trochę czy by go nie posłać z jakimś obiektywem Pentaxa do serwisu.

Pożyczyłem dziś od kumpla K30 i 18-135 zobaczę jak to pracuje ze sobą. To znaczy, czy moje body poprawnie ostrzy na nieskończoność z różnymi obiektywami (18-55, 18-135, S50-150) i czy ta Sigma 17-50, która u mnie słabo pracuje faktycznie na K30 będzie pracować poprawnie.

Przy czym z tego co czytam o serwisie Apollo to trochę strach tam wysyłać bo nie wiadomo czy do wakacji sprzęt wróci..

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałeś korekcji ogólnej w menu serwisowym?

Limited77  Dołączył: 23 Sty 2014
Kombinujesz jak koń pod górę. Oddaj zestaw do kalibracji w serwisie Sigmy.

plwk nie, tym się jeszcze nie bawiłem.

Jeżeli objaw wygląda, tak że zdjęcia są ostrzone jakby"poza" nieskończoność, bardzo widoczne dla dla szerokiego kąta bo przy ostrzeniu na horyzont zamiast głębi ostrości od kilku metrów do nieskończoności ostre nie jest nic (wrzucę przykład po pracy) to, w którą stronę jechać z regulacją? + czy -?

Limited77 pewnie na tym się skończy, ale nie do końca uśmiecha mi się przesyłać cały sprzęt kilka razy do różnych serwisów gdy można zawęzić źródło problemu. Nie bardzo też uśmiecha mi się też koczować ze statywem na balkonie, trochę zimno na to jest obecnie, więc pewnie prędzej czy później sprzęt pójdzie do serwisu.

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Spróbuj skorygować mikroregulacją - jak starczy zakresu i się nie popsuje nic na bliższych dystansach to masz po problemie.

Jak nie pomoże to serwis, tylko przed wysłaniem wyzeruj ustawienia korekcji w puszcze. Wysyłałem szkło i puszkę do serwisu sigmy i wszystko odbyło się bezproblemowo.

Powalczę jeszcze, byłem dzisiaj w sklepie i przymierzyliśmy 4 różne Sigmy 17-50, na każdej jest podobnie lub gorzej przy ostrzeniu na odległe obiekty.

Na kumpla K30 ta Sigma ostrzy perfect, więc teraz męczę moją puszkę i wychodzi na to że nawet kit ma problemy z ostrzeniem na horyzont, tyle że generalnie jest tak nieostry że ciężko się pokapować.

ds  Dołączył: 19 Sie 2013
Do apollo nie ma po co słać - jedyne co mogą zrobić to przesunąć punkt ostrości w menu serwisowym - to możesz sobie zrobić sam jak braknie mikroregulacji. Jeżeli przestrzeliwuje ci na każdej ogniskowej w tą samą stronę to nie powinno być problemu aby to wyregulować samemu. Jak różnie na różnych ogniskowych to tylko serwis sigmy. Co do serwisów - apollo - pomimo ewidentnych braków w możliwościach ja nie mogę odmówić chęci do pomocy - problem starali się rozwiązać, kontaktowali się ze mną, aparat trzymali 3-4 dni. W sigmie zestaw był już 2 razy. Pierwszy raz duży bf na krótkich ogniskowych - trochę podregulowali ale zbyt mało. Pojechał do poprawki - bf nie występuje ale pojawił się duży ff na 35 - wiec chyba trzecia wycieczka zestawu.

No to w końcu jest trochę naturalnego światła i można się było pobawić. Wychodzi na to, że na moje oko przy +5 ostrzenie na odległe obiekty się poprawiło na tyle, że bez powiększania nie widzę różnicy w ostrości pomiędzy wizjerem a użyciem LV. Jakiegoś pogorszenia się zachowania na normalnych odległościach nie zauważyłem więc chyba jest gites ;)

Skocz do: