geo333  Dołączył: 10 Sie 2013
Af w FA 50mm f1.4 duży Front Focus
Cześć, mam pytanie co mam zrobić? microregulacja ma za małą skalę poprawia ale tak na oko brakuje mi okolo 5 jednostek, Czy serwis mi to zrobi?
Body k5II plus FA 50 f1.4
W livieview szkło jest ok nawet bardzo ok czyli szkło jest bardzo ostre.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Re: Af w FA 50mm f1.4 duży Front Focus
geo333 napisał/a:
Cześć, mam pytanie co mam zrobić? microregulacja ma za małą skalę poprawia ale tak na oko brakuje mi okolo 5 jednostek, Czy serwis mi to zrobi?.
Tak, gdyby praca serwisu ograniczała się do mikroregulacji to byłby to słaby serwis. ;-)

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
O naiwności ludzka.
Serwis NIE ZROBI NIC ponad regulację AF w korpusie. Jak brakuje zakresu to wejdą w tryb szerwisowy i zakres regulacji zwiększą - to własnie dlatego potrzebuja korpusu. Obiektywu nawet nie tkna bo nic w nim przestawić się nie da.

Masz tu na forum programik którym zrobisz dokładnie to samo samodzielnie, szkoda czasu na serwis.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Grzechotnik napisał/a:
Obiektywu nawet nie tkna bo nic w nim przestawić się nie da.
I nie da się go wyjustować? :roll:

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
jaad75 napisał/a:
I nie da się go wyjustować? :roll:

Ano serwis twierdzi, że jedyne co może zrobić to to, co opisał Grzechotnik.
A pomęczyć się raczy tylko dla nowszych korpusów.

PS
Nie dotyczy to przypadku, o którym pisze autor wątku.
Od jesieni próbuję poradzić sobie z jednym szkłem, ma ewidentny FF na każdym korpusie, który mam.

jaad75 napisał/a:
I nie da się go wyjustować?

Oczywiście, że nie bo niby jak?
Cały zespół optyczny to lity blok metalowy, wkładasz w niego soczewki każdą w swoje gniazdo, czasami pomiędzy soczewkami są odpowiednie pierścienie dystanasowe i skręcamy całość jednym lub kilkoma gwintowanymi pierścieniami i to wszystko. Przestawić blok to można jak walnie się w całość młotkiem albo jak ktoś ma na tyle krzepy by tak skręcić pierścienie by zgnieść szkło :mrgreen:
Kontrolę techniczną przechodziły poszczegolne soczewki i sam metalowy blok czy trzyma wymiary i to było wszystko. Potem tylko ustawia się pierścień ostrości blokującc go na nieskończoność w manualnych szkłach a obiektywach z napędem AF lekko poza nieskończoność by nie przeciążać napędu.

Problemy w szkłach zarówno manualmnych jak i tych z AF wynikają z braku obsługi, czyli regularnej wymiany smarów. W manualnych szkłach należy to robić co dziesięć a w szkłach z AF co pięć lat. Smar ma za zadanie nie tylko ułatwiać ruch ale także kasować luzy na gwintach. O ile w manualnych szkłach stosuje się smar stały który będac dość gęstym i mającc dużą lepkość luzy kasuje bez problemu, o tyle w szkłach z napędem AF stosuje się smar płynny kórego ubytek skutkuje natychmiastowym problemem. Dodatkowo szkła z AF muszą mieć luz na napędzie bo gdyby był połączony na sztywno to żaden napęd by tego nawet nie ruszył.

Bloki optyczne były obrabiane na precyzyjnych obrabiarkach z tolerancją nierzadko na poziomie 1/1000mm więc naprawdę bardzo wysoką. Soczewki zaś szlifowano ze szkła optycznego.
Dziś robi się wtryski i odlewy a soczewki zamiast szlifować tez sie odlewa. Z jednej strony bo tak taniej a z drugiej pozwala to tworzyć soczewki asferyczne i o kształtach niemożliwych do wykoniania metodą szlifowania. Problem w tym, iż każdy odlew znacznie trudniej utrzymać w ryzach i tolerancja jest tam na gorszym poziomie. potem często robi się z tego nowoczesne szkła "samosmarujące" :evilsmile: które najpierw są samosmarujące potem samotrące a potem samozacinające i po trzecim etapie nie ma tam już nic. A ziarnka piasku bardzo lubią plastikowe gwinty.

Nie ma żadnego sensu ustawiać mikrokalibracji czujki AF jeśli szkło ma taki luz, że blok swobodnie pływa. W ciemnych szkłach ten luz mieści się w zakresie głębi ostrości i problemu nie widać, ale w obiektywach jasnych jest to widoczne szczególnie i smarowania trzeba pilnować.

Grzechotnik napisał/a:
Cały zespół optyczny to lity blok metalowy
A aby na pewno mówimy o FA50/1.4? Masz jakieś zdjęcia rozłożonego?
Grzechotnik napisał/a:
wkładasz w niego soczewki każdą w swoje gniazdo, czasami pomiędzy soczewkami są odpowiednie pierścienie dystanasowe i skręcamy całość jednym lub kilkoma gwintowanymi pierścieniami i to wszystko. Przestawić blok to można jak walnie się w całość młotkiem albo jak ktoś ma na tyle krzepy by tak skręcić pierścienie by zgnieść szkło :mrgreen:
To co ustawiają na kolimatorze, skoro nic nie da się tam przestawić?
Grzechotnik napisał/a:
Problemy w szkłach zarówno manualmnych jak i tych z AF wynikają z braku obsługi, czyli regularnej wymiany smarów. W manualnych szkłach należy to robić co dziesięć a w szkłach z AF co pięć lat.
To większość moich szkieł jest już po terminie, niektóre mocno po terminie... Aż dziw bierze, że trafiają w punkt i trzymają ustawienia mikrokalibracji... :-P

jaad75 napisał/a:
To większość moich szkieł jest już po terminie, niektóre mocno po terminie... Aż dziw bierze, że trafiają w punkt i trzymają ustawienia mikrokalibracji...

Jak dbasz tak masz.
Są szkła zajechane po roku i takie co po 30 latach wygladają jak nowe.

damian0708  Dołączył: 05 Lip 2011
Nie rozbierałem nigdy FA 50, ale taki obiektyw jak Vivitar series 1 VMC 70-210 f3.5 macro rozbierałem. Głowna górna soczewka jest wkręcana, przed rozkręceniem należy zaznaczyć miejsce łączenia bo przy skręcaniu musi trafić w to samo miejsce. Wkręcić można na inny zwój ale wtedy nie ostrzy na nieskończoność. Żadne wewnętrzne soczewki są nie ruszone, więc musi być minimalne przesunięcie na gwincie. Złożenie na znaki (co też nie łatwo trafić) i chodzi jak należy. Więc można coś w obiektywie przestawić. Na Twoim miejscu spróbowałbym rozebrać szkło lub oddać do jakiegoś nie autoryzowanego serwisu jak się obawiasz. Stałki mają dość prostą budowę tym bardziej że to szkło ma swoje lata.

Co do kalibracji obiektywów - robią to ponoć w wewnętrznym oprogramowaniu samego obiektywu. Bynajmniej odsyłając do sigmy nic w aparacie nie było przestawione zarówno w mikro kalibracji jak również w menu serwisowym. Zrobili za to ponad 200 zdjęć :)

Zrobili dość szybko, kontakt z Apollo ok. Wyczyscili matryce gratis ale matówka ma teraz paprocha....
Co do szkła teraz na-3 jest idealnie. Ale...
Miałem juz dużo sprzętu, olki E30 Canona 40d, ostatnio Nikona d700 z wieloma szkłami systemowymi i nie.
Problem jest chyba w słabości af w k5Ii, wydaje się ze on po prostu nie wyostrza zawsze po naciśnięciu migawki zwłaszcza na dalszych scenach w mniej kontrastowych,ale wydawałoby się ze dotychczasowy sprzęt nie miał problemu z takimi scenami. Teraz jest o wiele lepiej ale nie jest to poziom konkurencji.
Pomimo wszystko zdjęcia są ok, pozbylem się Nikona bo kolory w nikonie to dla mnie porażka...Pentax przy niewielkiej obróbce zjada Nikona w calosci. No cóż chce dokupić jakieś jasny zoom (70-200) ale się boje ze wtedy to w ogóle będzie jazda z trafianiem. Aha i dlaczego puszce za 3500 tys podgląd rawa a w serii to juz w ogóle, trwa tyle czasu....:-\ ?

geo333 napisał/a:
Problem jest chyba w słabości af w k5Ii
Zdecydowanie nie, to jeden z najlepszych i najcelniejszych systemów PDAF. W AF-S oczywiście.
geo333 napisał/a:
wydaje się ze on po prostu nie wyostrza zawsze po naciśnięciu migawki zwłaszcza na dalszych scenach w mniej kontrastowych
On nie wyostrza po naciścięciu migawki, tylko spustu do połowy (względnie przycisku AF) - mam nadzieję, że czekasz na w potwierdzenie? :roll:
Jeśli chodzi o niski kontrast i słabe światło, to SAFOX X zdecydowanie bryluje i mało który korpus radzi sobie w ogóle w sytuacjach, w których K-5II radzi sobie bez większych problemów.
geo333 napisał/a:
Pomimo wszystko zdjęcia są ok, pozbylem się Nikona bo kolory w nikonie to dla mnie porażka...
Wyjątkowo głupi powód zmiany systemu zwłaszcza, że z wypowiedzi wynika, że robisz w RAW.
geo333 napisał/a:
No cóż chce dokupić jakieś jasny zoom (70-200) ale się boje ze wtedy to w ogóle będzie jazda z trafianiem.
W porównaniu z czym? Z FA50?
geo333 napisał/a:
Aha i dlaczego puszce za 3500 tys podgląd rawa a w serii to juz w ogóle, trwa tyle czasu....:-\ ?
W przypadku pojedynczych zdjęć nie ma problemu, chyba, że masz włączone korekcje obiektywów (korekcja znacząco spowalnia aparat). W przypadku serii dużo zależy od karty, ale po długiej serii zrzucanie z bufora rzeczywiście długo trwa, tyle, że kolejne zdjęcia można robić znacznie szybciej niż pokaże się podgląd. No cóż, ten procesor ma już ponad 5 lat (debiutował w K-7), a 14-bitowe RAW-y z K-5 swoje ważą...

[ Dodano: 2014-03-22, 12:31 ]
BTW, jak pozostałe szkła po serwisie - zmieniły im się ustawienia kalibracji?

Oj najlepszy system afs..... może dla Ciebie ja po prostu porownuje po tylu puszkach i tylu szkalch to jest pierwsze które wyslalem do sevisu z body..
Co do migawki to co powoduje jej wyzwolenie...…?
Co do ostrzenia to chodzi mi o to ze af wyostrzy i widzę wizjerze ze nie jest ostro ,po ponownym wyostrzeniu na inny cel i powrocie na pierwszy jest dopiero ostro.
Czekam na potwierdzenie...

Co do kolorów.
Aby wydobyć w rawie kolory ktore chcę to wiąże się z czasem, poza tym jestem zdania ze nie da się tego zrobić w sposób który mnie sadysfakcionuje. Jeżeli nie znasz problemu kolorów w nikonie zwłaszcza na wysokim ISO i pomarańczowo żółtego zafarbu to po co się wypowiadasz..…

W zommach problem niecelnsci af jest bardziej złożony jest zależny od ogniskowych.

Tamron 17-50 ostrzy tak samo jak ostrzył.

Patrząc na Twoje wpisy o k5Ii to puszka jest po prostu wspaniałą według mnie taka nie jest.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
geo333 napisał/a:
Co do szkła teraz na-3 jest idealnie.

Po regulacji w serwisie nie powinna być potrzebna regulacja.

geo333 napisał/a:
Oj najlepszy system afs..... może dla Ciebie ja po prostu porownuje po tylu puszkach i tylu szkalch to jest pierwsze które wyslalem do sevisu z body..
Nie tylko dla mnie, tylko również wg. testów. A w praktyce miałem okazje porównywać z bardzo wieloma puszkami i to w naprawdę wymagających warunkach. Sprawnie działające K-5II trafia bezbłędnie i bardzo powtarzalnie, a do tego w warunkach w których większość puszek się poddaje.
geo333 napisał/a:
Co do ostrzenia to chodzi mi o to ze af wyostrzy i widzę wizjerze ze nie jest ostro ,po ponownym wyostrzeniu na inny cel i powrocie na pierwszy jest dopiero ostro.
Czekam na potwierdzenie...
Może masz po prostu trefny egzemplarz. Zdarza się.
geo333 napisał/a:
Co do kolorów.
Aby wydobyć w rawie kolory ktore chcę to wiąże się z czasem, poza tym jestem zdania ze nie da się tego zrobić w sposób który mnie sadysfakcionuje. Jeżeli nie znasz problemu kolorów w nikonie zwłaszcza na wysokim ISO i pomarańczowo żółtego zafarbu to po co się wypowiadasz..…
Obrabiam sporo zdjęć również z Nikonów nie mam najmniejszych problemów z uzyskaniem zadowalających kolorów, nawet bez profilowania puszki, ale jeśli wymagasz neutralności jako punktu wyjścia do dalszej obróbki, to wystarczy indywidualny profil.
geo333 napisał/a:
W zommach problem niecelnsci af jest bardziej złożony jest zależny od ogniskowych.
Czasem jest, czasem nie - nie ma tu reguły.
geo333 napisał/a:
Tamron 17-50 ostrzy tak samo jak patrzył.
Czyli zrobili coś więcej, niż sugerowana wcześniej prosta zmiana w menu serwisowym.
geo333 napisał/a:
Patrząc na Twoje wpisy o k5Ii to puszka jest po prostu wspaniałą według mnie taka nie jest.
Owszem, to wciąż jedno z najlepszych body APS-C na rynku. Ma owszem swoje wady i jedną z nich jest wolne opróżnianie bufora (inną np. mało zaawansowany AF-C, czy tryb filmowy itd.), ale suma sumarum wciąż jest to rewelacyjny sprzęt w swojej klasie i spokojnie może konkurować z nowszymi konstrukcjami, typu K-3, czy D7100.
plwk napisał/a:
Po regulacji w serwisie nie powinna być potrzebna regulacja.
A to swoją drogą.

Skocz do: