SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Konsultacja front focus
Od zmiany puszki mam problem z frontfocusem. Robiąc zdjęcia w boju zauważyłem, że chyba coś nie trafiam z ostrością. Poprzednio miałem k200 i nie zauważyłem żadnych problemów. Po zmianie na k50 coś było "nie halo" Po wielu próbach i błędach postanowiłem zrobić "profi" test. Wszystkie zdjęcia robione ze statywu, na 2s wyzwalaczu, MF, za każdym razem ostrzone od nieskończoności i jak tylko pojawiało się potwierdzenie ostrości wykonywałem zdjęcie (na granicy wręcz), szkła bez filtrów, Wszystkie zdjęcia NA KALIBRACJI -10! Czyli na maksie.

Potrzebuję Waszej konsultacji:
1. Wysyłać do kalibracji puszkę?
czy
2. Czepiam się i mam dać sobie spokój i robić zdjęcia a nie pie....

Oto wyniki:
Pentax M50 @1.7

Pentacon 50 @1.8

kit ok. 50 @ 5.6

Takumar 135 @2.5

K135 @2.5

I tu małe zaskoczenie
Samyang 85 @1.4

Aczkolwiek Samy'ego nie miałem przy k200, jest pożyczony, więc nie wiem jakby się zachowywał przy poprzedniej puszce.

W M50/1.7 ustawiłem nawet ostrość tak aby 0 było dokładnie w środku GO i nie byłem w stanie dostać potwierdzenia ostrości przy żadnej wartości kalibracji.
Dzięki za pomoc!

Po kliku wszystko większe

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
SlicaR napisał/a:
MF, za każdym razem ostrzone od nieskończoności i jak tylko pojawiało się potwierdzenie ostrości wykonywałem zdjęcie (na granicy wręcz)
To nie działa w ten sposób. Potwierdza ostrość w dość szerokim zakresie - u mnie np. na 31/1.8, fazowy potwierdza pewnie ostrość w przedziale kalibracji od -7, do +1 (przy szkle wyostrzonym na CDAF), co daje ustawienie kalibracji na -3 (środek przedziału). Tak więc ostrzenie na samo potwierdzenie ostrości jest obarczone zbyt dużym błędem, wynikającym zarówno z tolerancji układu, jak i bezwładności ręki/pierścienia.

[ Dodano: 2014-02-25, 02:27 ]
SlicaR napisał/a:
W M50/1.7 ustawiłem nawet ostrość tak aby 0 było dokładnie w środku GO i nie byłem w stanie dostać potwierdzenia ostrości przy żadnej wartości kalibracji.
A jak szkła AF? W razie czego zawsze możesz przestawić sobie zero w serwisowym...

Najpierw zrobiłem tak jak piszesz (jeżeli dobrze Cię zrozumiałem). Przy ustawieniu ostrości metodą "na oko" (M50) dokladnie w 0 nie otrzymywałem potwierdzenia przy żadnej wartości mikrokalibracji. Przy przesunięciu punktu ostrości tak jak na załączonym zdjęciu przy -9 jeszcze brak potwierdzenia a przy -10 zaczął potwierdzać. Pewnie potwierdzał by do -18 gdyby miał jeszcze skalę. Potem test robiłem ostrząc od nieskończoności przy -10.
Niestety nie mam stałki z AF'em.
jaad75 napisał/a:
możesz przestawić sobie zero w serwisowym...

To jest najrozsądniejsza opcja i chętnie bym ją zastosował, ale czy wiemy już jak wejść w serwisowy w k50?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
SlicaR napisał/a:
ale czy wiemy już jak wejść w serwisowy w k50?

próbowałeś przez pk_tether ?

SlicaR, nie pamiętam, czy jest już numerek pliku dla K-50 (na pewno K-30, K-5/II/s i K-3), ale poszukaj w tym wątku:
http://www.pentaxforums.c...re-hacking.html

[ Dodano: 2014-02-25, 11:48 ]
b_bar01 napisał/a:
próbowałeś przez pk_tether ?
Nie działa.

Chyba nic z tego nie rozumiem, ale o K-50 nic nie znalazłem :-(

SlicaR, a numer pliku z K-30 nie działa?

Nie próbowałem - bałem się, żeby czegoś nie spieprzyć. Da się w taki sposób coś zepsuć???

Nie, najwyżej nie odpali Development Menu.

jaad75 napisał/a:
SlicaR, a numer pliku z K-30 nie działa?

Nie...

SlicaR, to zapytaj w wątku, może ktoś już znalazł właściwy dla K-50.

Gdyby ktoś szukał jakie pliki należy utworzyć dla K-50:

00077750.545
DEVELOP.MOD

Skocz do: