mayura64  Dołączył: 06 Lut 2014
[K10D] Co jest nie tak z AF?
Mam problemy z AF i kitowym szkłem w K10D. Od jakiegoś czasu AF wariuje i nie potrafi się dobrze ustawić. Najlepiej problem przedstawia nagranie:

K10D AF

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Problem ze sprzeglem napedu AF?
Masz inne szkło, żeby podpiąć?

Niestety ale nie posiadam drugiego szkła. Mam tylko 80-200 ale bez śrubokrętu. Ostrzenie w MF i potwierdzenie ostrości działa bezproblemowo na obydwu szkłach.

PS. To usterka w body czy szkle?

mayura64 napisał/a:
Niestety ale nie posiadam drugiego szkła. Mam tylko 80-200 ale bez śrubokrętu. Ostrzenie w MF i potwierdzenie ostrości działa bezproblemowo na obydwu szkłach.

PS. To usterka w body czy szkle?

Usterka może być w body i/lub w szkle, jeśli to jest problem ze sprzęglem. Ale to wcale nie musi być sprzeglo, może być padnieta elektronika sterująca silniczkiem AF, albo zatarte jakieś przekładnie w samym szkle... Zgaduję, na odleglosć ciezko powiedzieć...
Może napisz skąd jesteś i na Forum znajdzie się ktoś niedaleko z jakimkolwiek innym szklem AF, nawet jeśli będzie z napędem ultrasonicznym, choc śrubokrt byłby najlepszy.
Jesli byś podpiął szkło ze śrubokretem i by działało, to winny jest twój obiektyw. Jesli natomiast objawy by były takie same, ja z twoim obiektywem - winny jest naped AF w puszce. Jesli natomiast szkło HSM czy SDM by działało, to miałbys przynajmniej pewność, że większość systemu Af działa... Tylko w tym ostatnim przypadku musisz sprawdzić, jaki masz firmware w puszce - cos mi się kołacze w głowie, że K-10D obsługiwał szkła z napędem ultrasonicznym dopiero od którejs tam wersji softu, ale moze kołacze mi się błędnie :-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nic to nie da ten typ tak ma . Do K5 były kłopoty z AF . Sam pozbyłem się z ulgą Pentaxa k10 nic się nie dało zrobić . Po prostu zdrowiej wyłączyć AF a jeśli koniecznie próbować robić z AFem to przesiąść się na nowsze modele lub zmienić system

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Kolega chyba się troszkę rozpędził. Używałem K10D i żadnych problemów z AFem nie miałem. Owszem, w porównaniu do ka piątek był nieco wolny ale bez tragedii.
U kolegi mayura64 problem jest chyba innej natury.
Przedmuchaj komorę lustra, czujnik af'u jest schowany za lustrem, może jakieś paprochy się do niego przykleiły?

michal5150 napisał/a:
Kolega chyba się troszkę rozpędził. Używałem K10D i żadnych problemów z AFem nie miałem. Owszem, w porównaniu do ka piątek był nieco wolny ale bez tragedii.
U kolegi mayura64 problem jest chyba innej natury.
Przedmuchaj komorę lustra, czujnik af'u jest schowany za lustrem, może jakieś paprochy się do niego przykleiły?

Musze się zgodzić - miałem kadychę i choć AF był słaby (w porównaniu do dostepnej wówczas konkurencji), to jakoś tam działał, zwłaszcza jak juz się człowiek przyzwyczaił i nie oczekiwal zbyt wiele. Na pewno nie można polecać pozbycia się puszki jako jedynej pewnej opcji pozbycia się kłopotow z AF, choc upgrade na pewno przyniesie poprawę. Ale nie w tym rzecz, przypominam, tylko w tym, że aparat zalożyciela wątku zaczął sie NAGLE zachowywac tak, jak to pokazano na filmiku, zaś przedtem - jak mniemam - zachowywał się w sposób zadowalajacy właściciela.
W mojej opinii problem tkwi w mechaniźmie przeniesienia napędu, bo na filmiku widać, że 'kręci i odbija". Silniczek działa na pewno, sam układ AF też - wszak autor napisał, że potwierdzenie przy ostrzeniu manualnym działa ok.
Zamiast więc doradzać upgrade (to zawsze można zrobić, jak nie ma ważniejszych wydatków), proponuje odnieść się do mojej diagnozy albo spróbowac postawić wlasną...

K10 potrafił źle ustawić ostrość nawet wtedy gdy grupa ludzi stała razem bez ruchu i podawał ustawienie ostrości . Przesiadłem się na nikony i tutaj po latach trafiłem za sprawą zapytania o czyszczenie i smarowanie lornetki . Zobaczyłem ten post i postanowiłem odpowiedzieć . K10 to niestety niepewny autofokus nie widziałem w życiu gorzej pracującego , jest szybki ale nie można mu ufać . Teraz od kilku lat posiadam Nikona D300s i teraz za ok miesiąc kupuję D800 . D90 był dal K10 niestety nieosiągalny jeśli chodzi o trafną pracę AF a co dopiero współczesne aparaty . Pentax wiele stracił poprzez złą pracę AF aż do modelu K5 . Potem poszły jeszcze sprawy z lampą błyskową i systemem p-ttl który był niewystarczający a lampa 540 tka (miałem i z ulgą się pozbyłem) była po prstu droga , nieuszczelniona i nieefektywna . Pentax rozwiazał problemy AF już w K5 do tego dokupić można np Metza przystosowanego do Pentaxa i już nie będzie źle . Ale K10 to aparat przystosowany do starych manualnych szkieł i do dobraj pogody (matryca CCD i czułość efektywna w miarę dobra jakość do 500 ASA). Przepaść miedzy K10 a K5 dwa jest ogromna i aby nie stresować sie zbytnio należałoby AF wyłączyć

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Kadyszką z obiektywem 18-135 robiłem zdjęcia rowerzysty zjeżdżającego z górki. W ciągu 5 sekund zrobiłem chyba 7 zdjęć, ostatnie wyszło nieostre bo ... rowerzysta zatrzymał się tuż obok mnie:) Myślałem że włączyłem tryb AF-C, a okazało się że pracowałem w zwykłym AF-S.
Z wielkością punktów aefu też nie miałem problemów - potrafił trafić w wyciągnięty paluszek i tak jak chciałem, na nim ustawił ostrość a nie na osobie w tle.
Osobiście porównywałem (przez miesiąc) K10D z Nikonem D200 i Tamronem 17-50. W typowych warunkach pentaksowi nie można było niczego zarzucić.
Tak więc nie należy generalizować i skazywać aparat z góry na straty.

Tu z obiektywem FA24-90:

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
pawel1967, moim zdaniem przesadzasz. Przynajmniej u mnie K10D dawał radę w trudnych sytuacjach. Fakt faktem, że różnica jest ogromna w porównaniu do k5.
Ale tu nie o to chodzi - Kolega mayura64, ma ewidentnie problem albo z puszką albo ze szkłem, objawy trochę przypominają mi uszkodzoną moją Sigmę 70-300 - tam akurat poszły tryby i też tak czasami się zachowywała dodatkowo zgrzytając i skrzypiąc ;). Tak naprawdę jedyne wyjście to sprawdzić z innym szkłem, które ma AFa. Tak jak koledzy radzili poszukać kogoś w okolicy z pentaxem i sprawdzić z innym szkłem.

Zostaje przy nikonach D300s i za miesiąc D800 - nie mam stresu - przy K10 czy K20 stres był i tego nie chcę powtarzać , nie chcę przeżywać koszmaru AFa o którym już było głośno . Płacz niemal i wycie było wtedy gdy ktoś nawet D80 nastawił pięknie ostrość a ja swoim K10 mordowałem się , nie chcę tego powtarzać dlatego dla AF przesiadłem się na nikony

pawel1967 napisał/a:
Zostaje przy nikonach D300s i za miesiąc D800 - nie mam stresu - przy K10 czy K20 stres był i tego nie chcę powtarzać , nie chcę przeżywać koszmaru AFa o którym już było głośno . Płacz niemal i wycie było wtedy gdy ktoś nawet D80 nastawił pięknie ostrość a ja swoim K10 mordowałem się , nie chcę tego powtarzać dlatego dla AF przesiadłem się na nikony

Fajnie, gratuluję. Ale to może na forum Nikona byś o tym popisał?

Na czasie , ale przy okazji podsumowałem moje ciężkie doświadczenia z K10 - nigdy więcej

mh2012  Dołączył: 05 Wrz 2012
No i od razu (jako właściciel kadyszki...) poczułem się lepiej, bo moich doświadczeń nie mogę podsumować jako katorgi...

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
mh2012 napisał/a:
No i od razu (jako właściciel kadyszki...) poczułem się lepiej, bo moich doświadczeń nie mogę podsumować jako katorgi...
tak samo i ja :) co prawda teraz K10D robi za rezerwę - ale przez 5 lat wiernie służył i dobrze działał i nie była to katorga :)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
pawel1967, mamy nadzieję ze skrajne AF będą działać dobrze, nie będzie problemów ze zbyt hojnie wyczernioną komora lustra i sypaniem farby na filtr przed matryca, AF będzie trafiał a sama matryca pozostanie wolna od tłustych plam ...

[ Dodano: 2014-05-11, 11:55 ]
A w temacie, jako były posiadacz na AF nie narzekałem - bardziej wnerwiający był stroboskop, który go doświetlał :/ w razie ciemniejszej sceny

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Katorgę z K10D mam wtedy, kiedy jest ciemno. Ten model lubi dużo światła, ale nie mogę powiedzieć, żeby poza tym coś mu dolegało.

Przepraszam za długi czas nieobecności i braku odpowiedzi ale praca i mój ślub za miesiąc skutecznie "pożerają" mi czas ;).

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - podczas ustawienia przełącznika na AF i przy kręceniu pierścieniem ostrości występuję dziwne zjawisko (dziwne przynajmniej dla mnie) - kręcąc w prawo pierścień działa bezproblemowo, kręcąc w lewo wyczuwa się opór. Tak ma być czy to objaw uszkodzenia szkła?

Dodam, że mocno nie przeszkadza mi brak AF - przy większości zdjęć i tak korzystam z manualnego ostrzenia i nie sprawia mi to większego problemu :). Ale jeśli ktoś jest np z rejonu Koszalin - Świdwin - Łobez to z możemy się spotkać i przy piwku podłączyć szkło dla sprawdzenia :).

PS. Kolegę "pawel1967" proszę o zaprzestanie nakręcania "g*wnoburzy" o wyższości jednej marki nad drugą.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
mayura64 napisał/a:
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - podczas ustawienia przełącznika na AF i przy kręceniu pierścieniem ostrości występuję dziwne zjawisko (dziwne przynajmniej dla mnie) - kręcąc w prawo pierścień działa bezproblemowo, kręcąc w lewo wyczuwa się opór. Tak ma być czy to objaw uszkodzenia szkła?

Na moje oko wygląda to tak, jakby w szkle coś się zablokowało i AF nie może nim obrócić poza pewien zakres, dlatego tak z nim odbija od obydwóch granic. Tak, jak koledzy radzą, najlepiej sprawdzić z innym szkłem.

adamk91  Dołączył: 28 Mar 2014
Mam podobny problem z k20d ,gdzie podałem temat niżej http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=46882 . Przy automatycznym punkcie ostrości łapie, natomiast ma problem z centralnym AF . Dołączone są zdjęcia przykładowe.

Skocz do: