Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 345
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc345.dng

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 08.06.2014, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc345_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc345_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc345_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc345_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc345.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc345.zip

1. errorbypixel

2. izbkp

3. kfercik

4. mariusz7897

5. mr.ra66it

6. olejx

7. tyka
To mój debiut, zarówno w RC, jak i na forum, a wiec witam serdecznie !

Co do obróbki, to szczerze mówiac zdjecie (moim zdaniem) wyjatkowo malo ciekawe, a przez to trudne, bo nie ma charakterystycznych elementów na których warto sie skupic.
Obrabiam w Lightroom 5.

Zaczalem od auto tone i dodatkowo powalczylem z kontrastem. Balans bieli ustawilem na odbicie w wodzie (lub zagle - efekt podobny) i recznie ocieplilem, zeby dodac wieczornego wrazenia.

Zdjalem calkowicie wyostrzanie i redukcje szumów (zostawilem nieco redukcje kolorowych) - zeby zachowac maksimum szczególów, a na tak jasnym zdjeciu szum i tak nie przeszkadza.

Do tego pobawilem sie troche suwaczkami przy kolorach - obnizylem nasycenie niebieskiego i nieco purpury. Dodatkowo nieco skorygowalem aberracje chromatyczna (defringe).

A na koniec - 2 sztuczki "firmowe":

- zabawa clarity - tym razem zdjalem do ok. 50% w dól
- zabawa krzywymi - w ksztalcie S, ale ze zmienionym zakresem min/max (obcietym o okolo 0,5 kratki)

Przy eksporcie - w pelnym rozmiarze - wyostrzanie ekran-standard, 700px - ekran - silne.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Jakoś bardzo niewdzięczny był dla mnie ten plik w obróbce... Ale widzę, że chyba nie tylko mnie sprawił on problemy. Z pokazanych wersji trudno mi wskazać faworyta - nie "czuję" w ogóle kolorystyki na tym zdjęciu...

Z powodów różnych swojej wersji tym razem nie wysłałem, ale po wstępnych przymiarkach zrezygnowałem z prób obróbki "kolorowej" i skierowałem się ku wersji cz-b.
Ostatnia wersja (plik psd z 02 czerwca) po przerobieniu dziś do jpg wyglądała u mnie tak: 700 i FULL (duży plik, teoretycznie przynajmniej, wyostrzany pod założone parametry wydruku, mały tylko zmniejszony bez dalszych ingerencji).

tyka666  Dołączył: 02 Gru 2009
Zgadzam się, wyjątkowo nieciekawy był ten plik do pracy. Mnie osobiście najbardziej podoba się chyba wersja olejx - ładna tonacja, żywy obraz, a do tego ładnie poradził(a?) sobie z szumem i kontrastem.

tyka666, to Ty brałeś udział w tym odcinku jako tyka?

tyka666  Dołączył: 02 Gru 2009
Tak, zakladałem konto dawno temu, a nie moge (chyba) zmienić nicka, żeby wywalić tą końcówkę. Jeśli to problem, to przepraszam.

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
tyka666 napisał/a:
Zgadzam się, wyjątkowo nieciekawy był ten plik do pracy. Mnie osobiście najbardziej podoba się chyba wersja olejx - ładna tonacja, żywy obraz, a do tego ładnie poradził(a?) sobie z szumem i kontrastem.

Dzięki! (poradził)

tyka666, napisz do trefa, żeby zmienił ci nicka. A na przyszłość w RC używaj faktycznego.

Skocz do: