emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Port RS232 w laptopie, który takiego nie posiada
Potrzebuję doposażyć mojego ThinkPada R61i w port RS232, bo niestety - nie dali. Przez port chcę mieć możliwość obsługi starszych telefonów ISDN oraz lustrzanki analogowej ;-) Kto zgadnie jakiej?
I tu moje pytanie: Kto ma sprawdzony jakiś sprzęt, który działa bezproblemowo z różnymi urządzeniami?
Ja kupiłem jakąś tanią przejściówkę z USB, ale nie działa prawidłowo nawet połączenie HyperTerminal z jakimś starszym routerem (Zyxel). Poprzednio wszystko obsługiwałem z Della, ktory miał port RS. Nie wiem, czy ta przejściówka jest wadliwa, czy sterowniki do ..., czy coś innego.
W ThinkPadzie mam i PCMCIA i ExpressCard. Jeśli nie USB, to co lepsze z tych dwóch?

Z góry dzięki za sugestie.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja mam tylko doświadczenie z USB. Udało mi się podłączyć przez ten port do kilku komputerów (dwa laptopy, jeden stacjonarny ) GPS oraz jeden aparat pomiarowy. Dwie różne przejściówki. Albo trzy? Systemy operacyjne: Winodws XP oraz Vista. W dwóch przypadkach było trochę kłopotów ze sterownikiem (Prolific), bo ten działający z Vistą nie chciał chodzić pod XP. W każdym razie, za drugim podejściem już chodziło jak należy, odpowiednia wersja sterownika zrobiła swoje.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Jeśli chcesz żeby ze wszystko na tym działało,
to taki adapter powinien mieć zaimplementowane fizyczne układy UART 16550 (a nie emulacja jak w tanich kartach ).
np:
http://allegro.pl/item729...ktura_nowa.html

Czy PCMCIA czy Express Card - to nie ma znaczenia.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Koleś który robił u nas w firmie alarm używa takiego adaptera aby się podpinać do panelów i centralek od alarmów i polecał kartę - jeśli się nie mylę to ExpressCard (na pewno nie PCMCIA tylko tą nowszą - nie jestem na bieżąco z laptopami więc nie mam 100% co do nazwy). Na adaptery RS na USB narzekał, że co i rusz w jakiejś sytuacji niby sprawdzony adapter mu jednak nie działał.

FotoPepe napisał/a:
powinien mieć zaimplementowane fizyczne układy UART 16550
Właśnie. Jak to jest z tymi układami? Są jeszcze 16C550, 16C950 i podają, że np. "karta jest zgodna z 16C950" lub wyraźnie, że "ma wbudowany układ 16C550".

Nie potrzebuję aż takiej jakości, jak karty Silicom, ale żebym nie wpakował się znowu w jakieś niedziałające badziewie, a Chińczycy wysyłają karty PCMCIA i Express w cenie poniżej 40zł z rejestrowaną wysyłką, u nas poniżej 60zł. Takie same karty w sklepach są po 100-120zł. Czy jest sens przepłacać?

emigrant napisał/a:
FotoPepe napisał/a:
powinien mieć zaimplementowane fizyczne układy UART 16550
Właśnie. Jak to jest z tymi układami? Są jeszcze 16C550, 16C950 i podają, że np. "karta jest zgodna z 16C950" lub wyraźnie, że "ma wbudowany układ 16C550".

Nie potrzebuję aż takiej jakości, jak karty Silicom, ale żebym nie wpakował się znowu w jakieś niedziałające badziewie, a Chińczycy wysyłają karty PCMCIA i Express w cenie poniżej 40zł z rejestrowaną wysyłką, u nas poniżej 60zł. Takie same karty w sklepach są po 100-120zł. Czy jest sens przepłacać?

Ma mieć wbudowany układ - 16C550 (w skrócie napisałem 16550).
Jest to układ który normalnie występuje w komputerach które mają wbudowany por RS232.
Dlatego jeśli karta jest zbudowana na tym układzie, to działa bezproblemowo ze wszystkimi programami.

Próbowałem emulacji, czyli 10c950 ( i inne) i dupa, byly problemy, nie mówię już o przejściówkach USB.
Mam na 16c550 i jest oki.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
u mnie na przejściówce USB z Prolific nie działał jedynie HyperTerminal. Testowałem jeden port na PCMCIA (kosztował około 150) i po wpięciu kabla w urządzenie zawieszał kompa do tego stopnia, że tylko wyciągnięcie baterii pomagało...
Od dawna używam PCMCIA Argosy - nigdy mnie nie zawiódł (ale swoje kosztuje). Wymieniłem już ze 3 przejściówki USB (wszystkie prolific)- jedna się zepsuła, druga działała przez pierwszą minutę, potem coś sie podwieszało i pomagał dopiero restart kompa. Trzecia leży i czeka na testy (nie mam zdrowia - jakaś najnowsza Prolific 2 czy jakoś tak... ;-) ).

Ganz, Ja mam Prolific 2303. Sprzedawca z alledrogo zaproponował wypełnienie formularza reklamacyjnego i odesłanie. Jednak czy to ma sens, skoro przejściówka kosztowala 9,-, a wysyłka 10zł?

Ganz napisał/a:
PCMCIA Argosy - nigdy mnie nie zawiódł (ale swoje kosztuje).

Potwierdzić mogę firma 1 liga, za najwyższą jednak cenę :)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
emigrant, ja też sobie odpuściłem po tym jak jeden prolific działał przez pierwszą minutę, potem sie zawieszał...
teraz mam PL2303HX i jakoś nie mam czasu potestować...

Skocz do: