dyniek  Dołączył: 30 Sie 2014
RMC Tokin 2.8 35 mm a makro i odwrotne mocowanie
Cześć.
Mam pytanie o powyższe zastosowanie tego obiektywu. Czy w takim zastosowaniu trzeba zwracać uwagę na jakieś parametry (powiększenie?). Jest tani, jasny, o ile się orientuję ma manualną ekspozycję, o czyms jeszcze powinienem pomyśleć?

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Jak chcesz go na odwrotne mocowanie to praktycznie tylko pierścień przysłon musi posiadać;) Jak chcesz większą skalę odwzorowania to możesz rozejrzeć się za jakimś obiektywem 28mm, tam już sporo ponad 1:1 odwzorowanie jest ale i mała odległość od obiektu, który fotografujesz.

Dzięki za odpowiedź. Idąc za Twoją radą nalazłem SMC Pentax-M 1:2,8/28 Asahi, ale za cholerę nie mogę znaleźć informacji jaką średnicę filtra ma.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
28/2,8 ma 49mm,
Tylko 28/2,8 odwrotnie zamocowana da juz dość dużą skalę, do większości zdjęć makro za dużą, ale zależy co fotografujesz.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Jeśli Kolega nie ma zbytnio doświadczenia z makrowaniuem to niech sobie na początek przygody odpuści wszelakie odwrotki. :roll:

No nie ma faktycznie doświadczenia, dopiero się zabiera za temat. Może faktycznie odwrotki poczekają. A tele też można odwrotnie podpinać(np.kit)?

Teoretycznie to można wszytko podpiąć jednak pozostaje pytanie: po co? Co Kolega zamierza fotografować? Na początek to poleciłbym pierścienie pośrednie, konwertery, obiektywy macro, a wielkie skale i odwrotki to dopiero na sam koniec zabawy. ;-)

Co się nawinie, przynajmniej do czasu aż się okaże co mnie najbardziej 'kręci'. Czy to będzie cały motyl czy tylko oczy pająka. No, nie da się ukryć, że wielkie skale i odwrotki to najtańsza wersja zabawy w makro, pewnie między innymi dlatego wiele osób próbuje zacząć od tego właśnie przygodę z makro.

dyniek napisał/a:
No, nie da się ukryć, że wielkie skale i odwrotki to najtańsza wersja zabawy w makro, pewnie między innymi dlatego wiele osób próbuje zacząć od tego właśnie przygodę z makro.

Wielkie skale wielce facynują, ale wymagają i wielkiego doświadczenia w fotografowaniu makro. Stąd między innymi i wielkie znięchecenia i rozczarowania początkujących (po dwóch trzech próbach, kiedy okazuje się, że to nie takie łatwe i porste). Jak pisałem wyżej na sam początek najlepiej pierścienie pośrednie i konwertery. ;-)

Toteż na razie w weekend pierwsze próby z raynoxem i pierścieniami pośrednimi, zobaczymy co z tego wyjdzie, biorąc pod uwagę drugą część równania czyli kity i umiejętności 'artysty':-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
dyniek, - ADestroyer, dobrze radzi, bo jest w tym dobry. Posłuchaj go. Żaden sprzęt nie zagwarantuje Ci udanych zdjęć - może tylko je ułatwić, ale sukces zależy od Twoich działań, wiedzy i ...doświadczenia. Na początek może poćwicz na czymś martwym - monety, łebki zapałek itp. Poznasz efekty stosowania różnych skal odwzorowania, głębię ostrości, wpływ skali odwzorowania na parametry naświetlania, wpływ czasu naświetlania na ostrość zdjęć ( przy foceniu z ręki) i tym podobne niuanse. Warto też zwrócić uwagę na światło na obiekcie fotografowanym i na tle.

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Jestem bardzo mocno początkujący w temacie.
Po eksperymentach z pierścieniem odwrotnego mocowania mam kilka spostrzeżeń, dla większości pewnie oczywistych.
1. Odwrócone 28mm jak na razie to zbyt duża skala odwzrowania jak dla mnie.
2. 50mm to jednak zbyt mało.
3. Coś z zakresu 35 - 37 - 40 mm - jakby trafiało w bingo (na moim etapie). Ale w tym zakresie mam tylko jedną stałkę, która oferuje bardzo marny kontrast.
4. Potrzeba mi światła, duuuużo światła (przy dużych przysłonach okazuje się, że znów mam syfon na matrycy).
5. Z pierścieniami coś poszło nie tak - kupiłem tanie, jeden mi został na obiektywie i nie mogę go ruszyć (pewnie będę ciął albo giął).
6. Próbowałem z lupą i emką 50/1.7 - https://lh4.googleusercontent.com/-Y02Jhn9Yr-Q/U-m5PlgnSXI/AAAAAAAAWno/ESUpSwWiCXs/w2036-h1349-no/IMGP2621.jpg

Skocz do: