mecenass  Dołączył: 20 Wrz 2010
[K5] pomiar AE po upgrad'owaniu do 1.6
Rzadko zabieram głos w dyskusjach, raczej jestem czytelnikiem. Niestety od momentu upgrad'u firmware z 1.1 do 1.6 stała się rzecz dziwna a zarazem bardzo denerwująca, mianowicie:
ześwirował mi pomiar światła, względnie jego wskazania, skala - ta złożona z kreseczek - pokazuje co innego niż umieszczone obok "cyferki" określające ilość światła w scenie.
Sama skala, jako tako, przeważnie waha się od -1 EV do 0 EV (praktycznie nie wychodzi z tego przedziału) zaś wskazanie liczbowe zamiata po całym zakresie w zależności od tego jakie jest faktycznie naświetlenie sceny. Jest to niezmiernie denerwujące bo wcześniej względem skali kręciłem pokrętłem czasu teraz muszę (skrzywić oko) na te cyferki.
Dodatkowo na górnym LCD prawie cały czas mruga na skali EV pierwszy środkowy i ostatni znaczniki, zamiast wskazywać prawidłowe naświetlenie.
Robiłem już resety wszystkiego, wyjmowania baterii, itp., tid., wygląda mi to osobiście na jakieś problemy wokoło kompensacji ekspozycji, a ja o zgrozo nie wiem co z tym robić.
Proszę pomóżcie.

P.S.
Co jest dodatkowo "zadziwiające" ten tzw. "EV BAR" czyli skala w LV pokazuje prawidłowe wartości, gdy jednocześnie ta w wizjerze jak już pisałem (-1EV do 0EV) i na górnym LCD zupełnie nic (migają skrajne punkty).

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Cytat
[K5] pomiar AE po upgrad'owaniu do 1.6
Może wgraj najnowszą wersję 1.16 :roll:

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
mecenass napisał/a:
Niestety od momentu upgrad'u firmware z 1.1 do 1.6
zapewne chodzi o 1.16... a upgrade wykonano z jakiego powodu ? bo ja np. w swoim K-5 siedzę na 1.2 albo 1.3 - konwertera ani 560 mm nie będę używał, po co kombinować jak wsio działa idealnie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
arQ napisał/a:
po co kombinować

Z uwagi na
Cytat
Improved stability for general performance.

Zgadza się, 1.16 (moje przeoczenie). Upgrade wykonany ze względu na te właśnie performance i jakieś polepszenie AF'u w którymś wcześniejszym było. No i się doigrałem :(.
Pentax (Ricoh) w DE, gdzie mieszkam, nie ma niestety supportu mailowego. Spróbuję uderzyć do UK.
Na razie dziękuję!

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A przypadkiem nie masz włączonej poziomicy na drabince? Bo właśnie wtedy masz wskazania numeryczne odchyłki ekspozycji i drabinkę/poziomicę jednocześnie (co zresztą jest bardzo wygodne, bo numerycznie masz szerszą skalę, niż +2/-2 drabinki).

Witam ponownie,

długo tu nie zaglądałem ze względu na hospitalizację. Wczoraj zabrałem się do dogłębnego studiowania instrukcji i.... no właśnie szkoda, że kolega @jaad75 nie pojawił się wcześniej. Sprawcą zamieszania była owa korekta horyzontu i poziomica elektroniczna.
Trochę to dziwne bo nigdy tego ustroja nie używałem a po upgrade i resecie samo się to "domyślnie" włączyło.
Podziękowania za pomoc!!!

Skocz do: