pzab  Dołączył: 19 Paź 2014
[K10D] Spatchowany firmware
Witam serdecznie,

Jestem tutaj nowym użytkownikiem.

Chciałem zapytać o kwestie dotyczącą powrotu z wersji 1.30 do 1.10 ponieważ mój aparat zaczął fiksować ostatnimi czasy i nie jestem w stanie robić dobrych zdjęć.

Mianowicie zdjęcia wychodzą mi bardzo ciemne, a także nie mogę zrobić dobrego zdjęcia w ruchu.

Czy pomoże mi kwestia zmiany firmware czy wystarczy może zrobić reset to ustawień fabrycznych i kombinować ze zdjęciami w różnych trybach?

Nie mogę nigdzie znaleźć wersji oprogramowania pozwalającej na downgrade, ponieważ serwery na których ten firmware był są albo nieaktywne albo juz tego firmware nie ma.

Czy w związku z tym ktoś z Was ma może u siebie i mógłby podesłać na maila?

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Wszystkich

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
pzab napisał/a:
Chciałem zapytać o kwestie dotyczącą powrotu z wersji 1.30 do 1.10
W tym Ci nie pomogę. Wątpię aby oprogramowanie coś zmieniło w opisanych problemach. Poza tym, pamiętaj, że tylko wersja 1.30 obsługuje styki SDM.
Rozumiem, że naświetlasz prawidłowo i używasz dostatecznie krótkich czasów do scen dynamicznych?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pzab napisał/a:
czy wystarczy może zrobić reset to ustawień fabrycznych

To jeszcze tego nie zrobiłeś przed zadaniem pytania?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
To może kolega zamieści przykładowe zdjęcie z exifem, żeby ocenić w czym tak naprawdę problem.

pzab  Dołączył: 19 Paź 2014
Reset do ustawień fabrycznych zrobiłem. Nie robiłem póki co downgrade.

Kiedyś udało mi się zrobić takie zdjęcie:
http://www.photoblog.pl/ryoishikawa/65471864#

A to które mi nie wyszło dobrze to jest to:
http://www.photoblog.pl/ryoishikawa/170684451#

Przycisk do wyświetlenia Exifa pod każdym ze zdjęć.

Proszę o poradę, co mam zrobić aby fotki wychodziły lepsze. Na którym trybie robić i jakie ustawienia przyjąć?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i konstruktywne rady.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
A tak pobocznie zapytam (bo nie mam K10D i pewności nie mam...) - dlaczego akurat downgrade miałoby pomóc? Może lepiej upgrade do 1.31, jeżeli w ogóle? :roll:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
pzab napisał/a:
A to które mi nie wyszło dobrze to jest to:
To ujęcie nie mogło wyjść dobrze z czasem 1/45s. Pamiętaj, że w dynamicznych scenach musisz mieć krótki czas. Czas rzędu 1/500s, 1/1000s.
Przy mniej dynamicznym ruchu, typu chód modelki na wybiegu ;-) , czas powinien być w okolicach 1/250s.

pzab napisał/a:
co mam zrobić aby fotki wychodziły lepsze
Jak to mówią: teoria plus praktyka czynią cuda. Sięgnij po jakąś literaturę, możesz też poprzeglądać interesujące Cię rodzaje zdjęć z Exifami, aby zorientować się przy jakim czasie, jaką ogniskową, z jaką przysłoną najczęściej uzyskuje się pożądany efekt.

Skocz do: