dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
[obiektyw] Manualny obiektyw nie przymyka przysłony
Mam do Was pytanie: obiektyw Chinon 28/2.8 ma czarny, zalakierowany bagnet. Jak sprawić, żeby na cyfrówce dało się używać przysłon innych niż f/2.8. Rozumiem, że trzeba zewrzeć styki aparatu? Czy można czymś pomaziać bagnet obiektywu, czy może lepiej zeszlifować ten lakier? Trochę mi szkoda obiektywu w pięknym stanie. ;-) Bagnet widoczny na zdjęciu poniżej.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
W ustawieniach: uzycie pierścienia przysłon- dozwolone. Pomiar "zielonym przyciskiem" i "pstryknięcie" fotki. Tylko tryb manual. W pozostałych - tylko pełna dziura.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
powalos, ja to wszystko wiem. :-) Chodzi o to, że z obiektywem, który nie zwiera styków (izolowany bagnet) to nie działa i nawet na M można użyć tylko pełnej dziury. Czyli trzeba zewrzeć te styki, tylko jak? Na próbę zrobiłem to folią aluminiową, ale to uciążliwe rozwiązanie. Aparat to K-5II.

pawel12345  Dołączył: 20 Sty 2013
Wywal z obiektywu dźwignię popychacza przysłony.

boR  Dołączył: 07 Kwi 2014
Usuń oksydę papierem ściernym w miejscu występowania styków.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Panowie, czytacie co kolega napisał? Nie chce zdzierać farby z obiektywu.
Można nakleić folię aluminiową, ale nie taką śniadaniową tylko techniczną - jest grubsza, ale nie na tyle żeby przeszkadzała w mocowaniu obiektywu w bagnecie.

michal5150 Pakowanie ciał obcych miedzy bagnet aparatu a obiektyw, może się skończyć utratą ustawiania na nieskończoność.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
tak gruba to ja nie yestem :evilsmile:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
boR napisał/a:
michal5150 Pakowanie ciał obcych miedzy bagnet aparatu a obiektyw, może się skończyć utratą ustawiania na nieskończoność.

Zwróć uwagę, że miejsce na obiektywie, w które wchodzą styki z body, jest nieco zagłębione. Żaden problem tam nakleić folię czy blaszkę. Poza tym, jak pancerna musiała by być folia żeby przestawić obiektyw tak, żeby przestał ostrzyć na nieskończoność?

michal5150, jeżeli obiektyw nie przylega całą powierzchnią do bagnetu i jest tam miejsce na folię to faktycznie można ją tam przykleić.

Skocz do: