cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
obserwacje nieba
nie wiem, czy ktoś poruszał ten temat, ale może to kogoś zainteresuje

http://foto.pkim.org/obiektywy.html

no i oczywiście nie tylko obiektywy :)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
cotti napisał/a:
http://foto.pkim.org/obiektywy.html

jestem zdegustowany, nie ma ani jednego SMC :evil: :-? :-/ :-| :-( :cry: :mrgreen: :lol:

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
spokojnie, jesli chodzi o obserwacje nieba to pentax rulez!
canon i minolta nie istnieja, nikon jest taaaki malutki
:oops:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Strona siadła.
Poszukuję zestawu startowego do obserwacji astronomicznych dla kuzyna (podstawówka bliżej początku). Raczej bez zainteresowań fotograficznych, więc ewentualne łączenie aparatu mniej istotne.
Co wybrać, bo macając amatorskie teleskopy w markietach odniosłem wrażenie, że z takim sprzętem, to tylko można wqrw złapać?
Czy ewentualne zmontowanie któregoś MTO z okularem ma sens?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007

anonimus  Dołączył: 02 Sie 2007
Ja proponuje na początek obiektyw 400/6,3 do wyrwania za 200-250zł + turist fl za 150zł co daje powiększenie 45x. Do takiego zestawu łatwo dobrać statyw.

Parametry optyczne są naprawdę niezłe nawet z konwerterem x2 obraz może się równać z lustrzanymi. Zalety to też ziemski obraz.... bo zabawa z netwonem może dobijać. No i mamy obiektyw do normalnych zastosowań.

Warto taki zestaw zapatrzyć w folie Baader bo idzie zaćmienie słońca na poziomie 75%

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ja na początek proponuję przyzwoitą lornetkę 8x56 + mocowanie statywowe do lornetki + statyw, może być dość prosty, będzie i tak stabilniejszy niż ręce. Do tego mały poradnik, gdzie patrzeć i co się widzi (np.M31). Gdy ma się świadomość, że patrzy się na inną galaktykę, wrażenia mogą być dużo większe.
Taką lornetką można oglądać Księżyc - szczególnie ciekawy na granicy cienia i na obwodzie, kiedy widać kratery i góry, Jowisz z księżycami galileuszowymi, czy Saturn, który przez lornetkę ma elipsoidalny kształt. Poza tym sporo obiektów mgławicowych, które są lepiej widoczne przez lornetkę.
Nigdy nie będzie to tak dobre jak długa ekspozycja, ale to bardzo wygodna i ciekawa forma podziwiania nieba.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
PK napisał/a:
Strona siadła.
Poszukuję zestawu startowego do obserwacji astronomicznych dla kuzyna (podstawówka bliżej początku). Raczej bez zainteresowań fotograficznych, więc ewentualne łączenie aparatu mniej istotne.
Co wybrać, bo macając amatorskie teleskopy w markietach odniosłem wrażenie, że z takim sprzętem, to tylko można wqrw złapać?
Czy ewentualne zmontowanie któregoś MTO z okularem ma sens?

Marketowe wyroby raczej omijaj, bo jak napisałeś jedyne co może być, to wywołanie trwałej niechęci.
Pytanie ile chcesz wydać i czy musi to być sprzęt typu nówka?
Dla dzieciaka łatwiejszy w ogarnięciu byłby montaż azymutalny, bo paralaktyczny może stwarzać problemy, choć dobrze ustawiony pozwala na śledzenie poruszającego się obiektu kręcąc jedną osią.
Może montaż Dobsona? Najłatwiejszy w obsłudze,ale wg. mnie ciut nieporęczny.

No i ważne jak mieszka. Poza miejscem w mieszkaniu/domu jak wygląda okolica, czy jest dużo świateł, latarni itp. rzeczy ewidentnie obniżających komfort obserwacji.

I jeszcze musisz założyć, że kuzyn będzie obserwował z kimś dorosłym (raczej) a przynajmniej ktoś będzie mu na początek rozstawiał sprzęt. A także wziąć pod uwagę rzecz ważną. Obserwuje się raczej późno, gdy atmosfera już się w miarę ustabilizuje.

Poczytaj może tutaj wątki o wyborach teleskopu:

Forum astro

A jak będzie decyzja o zakupie, to poza wspomnianymi Astrokrakiem i Delta, zaglądnij do fotozakupy, mają tam często fajne ceny.

Z mojego doświadczenia powiem Ci, że minimum to lustro 130mm jakiegoś markowego producenta (optisany i inne wynalazki omijaj). Może na początek dla takiego młodego adepta Sky-Watchera 130/900?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
A co z katadioptrykiem 500/8 (obiektyw m42, mz dobry jakościowo)- podłączyć Turista lub inny okular...?
Najbardziej zależy mi na pomocy jak odróżnić ten dupny od już-wystarczająco-dobrego-na-początek?

PK napisał/a:
A co z katadioptrykiem 500/8 (obiektyw m42, mz dobry jakościowo)- podłączyć Turista lub inny okular...?
Najbardziej zależy mi na pomocy jak odróżnić ten dupny od już-wystarczająco-dobrego-na-początek?

500/8 wcale taki świetny już nie jest jak ko zaczynasz jeszcze dokładać kolejne powiększenia. Zaczyna wariować.

Zależy co masz na myśli mówiąc, by odróżnić dupny od wystarczającego.
Na pewno omijaj marketowe i inne wynalazkowe rzeczy w walizkach/boxach opisane powiększeniami i okraszone zdjęciami z Hubble'a.
Na początek przygody polecałbym Ci:

SkyWatcher

Poszukaj może znajdzie się gdzie taniej, a najlepiej na początek kupić używkę z giełdy jakiegoś astroforum albo poszukać na portalu na A...

Ale tak czy inaczej, wracamy do podstawy, czyli gdzie miałoby to być używane. Ilość świateł w okolicy potrafi zepsuć wiele, latarnia stojąca 50-100m od miejsca gdzie obserwujesz może wkurzać.

Popatrz sobie jeszcze na to:

Symulator widoku

Masz w miarę naturalnie pokazane jak będzie widać przez dany teleskop z danym okularem (masz do wyboru albo wpisujesz z palca).

I jeszcze jedno, unikaj pseudo dużych ogniskowych jak np: Celestron Powerseeker 127EQ. Niby ma 1000mm ogniskowej ale w wyciąg władowana soczewka Barlowa co obniża jakość obrazu.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
zloty_2000 napisał/a:
Na pewno omijaj marketowe i inne wynalazkowe rzeczy w walizkach/boxach opisane powiększeniami i okraszone zdjęciami z Hubble'a.

SkyWatcher

A czy da się tym robić zdjęcia?

dybon napisał/a:
zloty_2000 napisał/a:

SkyWatcher

A czy da się tym robić zdjęcia?

Wszystkim się da ;-)
To poniżej robione SPC900 z usuniętym obiektywem.

Łysy

Jupek

I test łysego przez okular przy pomocy LG L9
Łysy1

Niestety obecnie z powodów zdrowotno- zachmurzeniowych nie bawiłem się moim K-x i tym zestawem.

Skocz do: