marszek  Dołączył: 23 Kwi 2007
[ analog] Obraz w matówce ME Super niewyraźny i mglisty
Cześć, mam problem z matówkami w dwóch ME Super, które ostatnio kupiłem. W obu matówki są jakby zamglone. Widać, że klin chodzi i reaguje na poruszanie pierścieniem ostrości, ale nawet kiedy ustawię go we właściwej pozycji (jak mi się wydaje, bo słabo widać), czyli linie pionowe są proste, to cały obraz w matówce jest zamglony i nieostry. Mam porównanie do matówki w ME, gdzie wszystko jest śliczne i wyraźne. Nie bardzo mam doświadczenie w korpusach manualnych, więc za bardzo nie wiem jak do tematu podejść. To na pewno kwestia korpusu, bo sprawdzałem między ME i ME Super i obiektywy są ok. Skopane matówki? Zła kalibracja? Serwis pomoże?

Z góry dziękuję za wskazówki!

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
marszek, to raczej nie wina matówki a pryzmatu czy okularu. Ja bym tu szukał przyczyny.
Acha i oglądnij również lustro.
Jeszcze jedno- czy korpus ma regulację dioptrii?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
marszek napisał/a:
czyli linie pionowe są proste, to cały obraz w matówce jest zamglony i nieostry.
Może matówka założona odwrotnie?

marszek  Dołączył: 23 Kwi 2007
Cytat
kojut napisał/a:
to raczej nie wina matówki a pryzmatu czy okularu. Ja bym tu szukał przyczyny.

Kurde, może masz rację, powiedz mi proszę, czy na wyraźność drabinki z lewej ma wpływ matówka? Bo w ME (ten dobry) drabinkę z czasami doskonale widać, nawet jak cały obraz na matówce jest niewyraźny. W ME Superach drabinkę widać znacznie gorzej - mniej ostro.

Cytat
Jeszcze jedno- czy korpus ma regulację dioptrii?

Nie.

technik219 napisał/a:
Może matówka założona odwrotnie?

Chyba nie, porównując ME i ME Super wydaje się być tak samo.

[ Dodano: 2015-03-18, 20:18 ]
Dobra, kojut, chciałem Ci podziękować na naprowadzenie i możliwość rozwiązania problemu.
Teraz się wstydzę:

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Okazało się, że na wizjer była założona nakładka korygująca wadę wzroku (+2). Teraz jest elegancko, a ja dowiedziałem się, że z moim wzrokiem nadal jest całkiem ok :-D

Dzięki, Panowie, za pomoc!

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
marszek, może chętnie przygarnąłbym taką nakładkę. W razie czego pisz na PW. Pzdr.

Skocz do: