Lotar  Dołączył: 14 Maj 2007
Jaki pierścien macro do K10 Rubinar 1000 macro
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów,
jestem nowy na tym forum, szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Zamierzam przerzucić się na Kdyszkę lub Sama GX. W chwili obecnej posiadam Rubinarka 1000 macro i nie wiem jaki pierścien macro powinienem zakupić. Wiem że jest to kawał "słoika" ;-) i muszę odsunąć go od wystającej lampy. Czy mają to być pierścienie (M42) jak to piszą .... z przeniesieniem przysłony..., czy bez.
Oczywiście przejście z bagnetu K na M42 mam.
Z góry dziekuję za podpowiedź. Pozdrawiam

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obawiam się, że z bagnetu K przysłoną M42 nie posterujesz. Tylko na roboczej.

Dziękuję za odpowiedź, jeżeli dobrze zrozumiałem to bez sterowania,
a czy w przypadku zastosowania w przyszłości innego obiektywu też M42 - lepszy byłby
pierścień z przeniesieniem. Do czego zmierzam, czy pierścień z przeniesieniem przesłony mogę zastosować przy Rubinarze choć i tak nie będeę z tego korzystał a przeniesienie przyda się w innym szkle (bez koniecznoości kupowania nowego pierścienia) Czy w ogóle z bagnetem K to nie przejdzie.
I jeszcze jedno pytanie, choć nie wiem czy powinienem w tym miejsu je umieszczać.
Chodzi mi mianowicie o szumy przy długich czasach naśiwtlń Jak napisali na Optyczne.pl Samsung GX cytuję ..."należy zaznaczyć, że zdjęcia z długimi czasami naświetlania wykonane GX-10 będą silnie zaszumione...". Zastanawiam się co kupić Sam jest tańszy od Kadyszki, ale jeżeli Pentax "reaguje lepiej" przy tych parametrach to skłaniałbym się jednak do tego drugiego.

O ile wiem, to nie ma adaptera K/M42 , który w jakikolwiek sposób steruje przysłoną. W korpusach Pentaksa nie ma popychacza, który by domykał przysłonę w obiektywie. Używajac obiektywu M42 powinien on moć dać się przełączyć w "przysłonę manualną" tak, abyś mógł go ręcznie przymknąć i dokonać ewnentualnie pomiaru światął (AE-L/zielony guzik).

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Przepraszam, ale mam taką wątpliwość. Czy ten Rubinar nie jest przypadkiem obiektywem lustrzanym o stałym świetle? Tak z nazwy i ogniskowej mi się pokojarzyło.

Tak, jest to obiektyw lustrzany o stałym świetle.
Przepraszam , może pytania są dla Was śmieszne, ale jestem na początku tej drogi ;-)
Jeszcze dopisałem w poprzednim pytaniu kolejne pytanie.

To jak on ma stałe światło, to o jakim przeniesieniu przysłony myślisz?
Pierscienie pośrednie M42 przydadza Ci się, jak bęeziesz chciał użyć obiektywu z aparatem M42, to pewne. Przy Pentaksie przeniesienie przysłony przez pierścienie (czyli bolec przymykający przysłonę w obiektywie w momencie zdjęcia) nie ma znaczenia.

jeszcze raz dzięki zorzyk co ja się oszukałem w internecie.
a możesz jeszcze "rzucić okiem" na moje pytanie dotyczące szumów - może wiesz (dopisałem je we wcześniejszym moim pytaniu)

No tak (teoria, bo nie robiłem zdjęć na długich czasach ;-) ) Ustawisz sobie (w menu aparatu) funkcję "redukcja szumu przy długich czasach". Działa to tak, że najpierw robisz zdjęcie, a potem (po zamknieciu migawki) aparat wykona takie samo "zdjęcie", ale przy zamkniętej migawce. W efekcie będzie miał "mapę" szumów matrycy. Ten obraz szumów zostanie odjęty od rzeczywistego zdjęcia, więc wpływ elektroniki/temperatury matrycy na efekt końcowy zostanie zmniejszony, albo wręcz zniwelowany.

Poszukaj na www.fotopolis.pl testów DS-a albo KaSetki lub KaDyszki, tam będą przykłady takich zdjęć. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy Samsung czymś się tu znacząco różni od Pentaksa (myślę, że raczej nie bardzo). Ewentualny widoczny wpływ podwyższonej czułości (np. ISO 1600 ) może być bardziej widoczny na ekranie (kolorowa kaszka). Ale podczas obróbki (a będziesz robił zdjęcie w RAW-ie) da sie to usunąć lub zniwelować. Myślę, ze na zdjeciu/wydruku i tak tego nie zauważysz, a do internetu będziesz zmniejszał, więc też nie ma tematu ;-)

Dzięk jeszcze raz zorzyk ,
z tego wynika, ze nie ma wiekszej różniczy między Samem a Pentaxem. :-)

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Hej,

o ile pamiętam jak ten Rubinar 1000 wygląda (taki strasznie gruby walec)
to nie dasz rady założyć go do cyfrówki Pentaxa/Samsunga. Z aparatu wystaje
lampa, która nie pozwoli dokęcić obiektywu.
Przejściówki M42/K są całkiem płaskie więc nie pozwolą ci odsunąc obiektywu od aparatu.
Możesz oczywiście użyć pierścieni pośrednich (macro?) ale nie wiem czy się da wtedy ustawić ostrość.

pozdrawiam,
Tomek

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Jesli musisz odsunac obiektyw tylko nieznacznie, to ustawisz ostrosc, bo z tego co wiem rubinar jest skorygowany tak, ze mozna ustawic ostrosc poza nieskonczonosc.
Ja bym jednak to sprawdzil. Zawsze mzna kupic inny aparat i nie babrac sie w przejsciowki. z canonem 300D mi nie zahaczalo, wiec mozna taki znalezc.

Co do pierscieni, to najtaniej wyjda m42 bez zadnych przeniesien, tylko gwintowana rurka. Jesli jednak masz zamiar robic makro z innymi obiektywami na pk, to pod ich katem mozesz kupic pierscienie PK z przeniesieniem, dla rubinara to nie ma zadnego znaczenia, ale zaplacisz kilka razy wiecej.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Lotar, jak chcesz mieć nieskonczoność, to zostaje Ci tylko konwerter (np. 2x) wkręcony między korpus a obiektyw. Ale wtedy wydłuży się ogniskowa, a sam obiektyw dodatkowo ściemnieje.

Dzięki wszystkim za pomoc :-)

Skocz do: