Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  [lampa] K-3, a fotografowanie z fleszem.
Niby dobry a może i bardzo dobry korpus, ale nie doskonały :evil:
Przy fotografowaniu z lampą błyskową (AF540FGZ, żeby nie było o "wynalazkach") jest wyraźne opóźnienie od chwili nacisnięcia spustu migawki do chwili zrobienia zdjęcia, ułamek sekundy ale wyczuwalny i bardzo ważny przy jakiejś akcji.
Może zależy to od trybu, ostatnio moje ulubione tryby z lampą to TAv, slow sync, trailing curtain sync, czyli częściowe uwzględnianie światła zastanego z doborem czułosci ISO przez korpus, oraz doświetlenie fleszem.
Kilka dni temu na jakichś forach czytałem, że korpus w czasie tego wyczuwalnego ułamka sekundy myśli i procesor oblicza optymalne oświetlenie dla światła mieszanego (ponoć mocno rozwiniete w porównaniu do poprzednich modeli).
No i dziś mnie dopadło, czułem się odrobinę jak z jakimś "myślącym" kompaktem :evilsmile:
Jeśli ktoś potrzebuje robić zdjęcia z fleszem idealnie w chwili naciśnięcia migawki, to K-3 może być nie dla niego (śluby? chrzciny? sport? dzieci? akcja?).

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Prakticant napisał/a:
czułem się odrobinę jak z jakimś "myślącym" kompaktem

Wspomniał coś o poprawnym cytowaniu?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie. Napisał jedynie, że szybko myśli. Szybciej niż procesor. Może przenieść go do wątku http://pentax.org.pl/view...1164918#1164918 ?

Dada napisał/a:
Napisał jedynie, że szybko myśli.

Że niby kartkę wyjął i ołówek? Plastyką zachwycił?

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014

Dla mnie doskonała była Praktica BC1 :->
Później Canon T90 :-o
Wierzę, że kiedyś wyprodukują "cyfrowy film" :-P
K10d to porażka :evil: , K-5 IIs całkiem całkiem :-B

-----
espresso napisał/a:
Jeśli spotkasz kiedykolwiek doskonały, to daj znać. Szukam.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Prakticant napisał/a:
...K10d to porażka :evil:

Jakieś argumenty na poparcie tej śmiałej tezy?
W swoim czasie to był bardzo przyzwoity aparat, więc...

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Prakticant masz wgrany najnowsze oprogramowanie? Może tutaj jest pies pogrzebany?

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Albo włączoną redukcję czerwonych oczu.

tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
Niestety, w K3 faktycznie jest problem polegający na opóźnieniu błysku, dotyczy błysku w PTTL, zarówno w lampie zewnętrznej jak i wbudowanej. Na Pentaxforum jest obszerny wątek
http://www.pentaxforums.c...g-flash-15.html
Opóźnienie wynosi ok. 0.3 sekundy. Proste sprawdzenie polega na zrobieniu zdjęcia z lampą naszego odbicia w lustrze jak naciskamy spust migawki i próbujemy natychmiast podnieść palec. Jeśli nie ma opóźnienia to na zdjęciu palec powinien być jeszcze na spuście, a jeśli opóźnienie jest, to lampa zadziała gdy zdążymy już podnieść palec i to się zarejestruje.
Na razie nowsze wersje firmware nie pomagają, ktoś pisał, że oddał body do naprawy i jest ok po naprawie ale kilku innym osobom nie naprawiono. Jest to oczywiście uciążliwe, a być może K3 z taką wadą nie nadaje się do jakichś rodzajów fotografii.
Osobiście wolę jednak mieć takie opóźnienie niż przepalanie lub niedoświetlanie jak miałem w K5.

Cytat
Osobiście wolę jednak mieć takie opóźnienie niż przepalanie lub niedoświetlanie jak miałem w K5.

Ostatnia aktualizacja firmware poprawiała pracę K-5 w P-TTLu. W K-5II jest już w porządku.

tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
Enzo, moje K5/K5iis zawsze działały źle (mówię o błysku w sufit) niezależnie od firmware. Jak widzę na Pentaxforum problem wciąż występuje:
http://www.pentaxforums.c...ome-advice.html
Kiedyś sugerowano tam, że to problem sprzętowy i w jednych egzemplarzach nowy firmware ponoć leczył problem, a w innych nie, może miałeś więcej szczęścia niż ja :-> Najbardziej mnie wkurzało, że Pentax Q był modelem, który idealnie naświetlał z lampą. Czyli w takim malutkim body dało się to zrobić dobrze, a w większych i znacznie droższych wciąż są jakieś problemy.

bodzio239  Dołączył: 10 Gru 2010
K-3
espresso napisał/a:
Mówią iż dobry fotograf przewiduje momenty do robienia zdjęć.
Prakticant napisał/a:
Niby dobry a może i bardzo dobry korpus, ale nie doskonały
Jeśli spotkasz kiedykolwiek doskonały, to daj znać. Szukam.
Z aparatów/korpusów które kiedyś dla mnie były (i pewnie są nadal) zbliżone do doskonałości to:
Minolta Hi Matic E
Konica Minolta D7D
Pentax k10D
Pentax K5IIs
Fuji X-T1

ps.
Kolejność przypadkowa. Cała reszta to dziadostwo.
Prawdopodobnie miałem (mam) bliski kontakt z większością systemów (w zakresie zaawansowany pstrykacz).

Z aparatów/korpusów które kiedyś dla mnie były (i pewnie są nadal) zbliżone do doskonałości to:
Minolta Hi Matic E
Konica Minolta D7D
Pentax k10D
Pentax K5IIs
Fuji X-T1
Dobrze , że kolega dodał " dla mnie" , co świadczy o tym, iż nie twierdzi kolega , że tak jest na pewno .

andpisk  Dołączył: 20 Maj 2015
Witam serdecznie wszystkich ......nawiązując do głównego tematu pragnę zapytać.
Nie dawno sprawiłem sobie K-3 wszystko fajnie ale tu zaczęły się małe schody. Po podłączeniu mojej lampy tumax dpt 386 afz-p zaczęły się problemy w P-TTL (lampa wariuje działa jak stroboskop) w manualu jest ok , lampa jest dobra bo z K-200D działa dobrze. Myślałem że to wina korpusu więc na drugi dzień po zakupie poszedł do wymiany lecz z nowym jest to samo.
Proszę o poradę jaka może być tego przyczyna?

Skocz do: