howlin_wolf  Dołączył: 12 Maj 2010
potencjometr głośności do WS 354
Witam
Poszukuję sprawnego, najlepiej nowego, potencjometru głośności do wzmacniacza DIORA WS 354 (2x47KB suwakowy). Moje poszukiwania jak do tej pory nie dały rezultatu. Gdyby ktoś z kolegów miał dostęp lub znał kogoś kto ma dostęp, będę wdzięczny.

Będę wdzięczny również za podpowiedzi jakie można zastosować rozwiązania alternatywne.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Możesz zastosować np. 2x100kOhm. Ważne aby rozmiarowo był odpowiedni (2x47 kOhm też były o różnych rozmiarach i konstrukcjach). No i aby charakterystyka była ta sama. W tym przypadku "B" (logarytmiczna). A niedawno pozbyłem się wszelkiego rodzaju schematów sprzętu RTV. :-(

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010

zipzip, chodzi o potencjometry " podwójne". Jak już pisałem, howlin_wolf, musi też dopasować typ pod względem mechanicznym. Te chińskie na pewno nie będą pasowały rozmiarowo.

powalos napisał/a:
zipzip, chodzi o potencjometry " podwójne".

Racja, poza tym te które wskazałem w tym sklepie już niedostępne :-(
Jutro popatrzę w gliwickim bomisie.

howlin_wolf, podaj przynajmniej długość i szerokość obudowy tych potencjometrów. Wtedy łatwiej zipzip, coś Tobie wyszuka.

Dzięki za szybką reakcję :) To możliwe chyba tylko na tym forum.
Obudowa potencjometru to 73X20 mm.

[ Dodano: 2015-06-25, 08:42 ]
Przez głowę przeszło mi również zastosowanie potencjometru elektronicznego, tzw volumera.
http://arlisklep.pl/pl/p/...etr-audio/6994, czy to by zdało egzamin?

Teoretycznie tak. Tylko pomyśl jak będzie z estetyką "kultowego" już dzisiaj sprzętu. Będziesz całkowicie musiał zmienić wygląd przedniego panela. Pozostałbym przy tradycji. Pzdr.

Volumer umieściłbym wewnątrz, nie ingerując w wygląd zewnętrzny. Do sterowania używałbym tylko pilota. Stary potencjometr głośności zostałby odłączony.

howlin_wolf, no chyba, że tak ;-)

Niestety, mają tylko pojedyncze z tych nowocześniejszych. :-(
Dawniej , jak bomis był jeszcze na ulicy Skowrończej to można tam było dostać prawdziwe perełki.
Teraz po przeniesieniu na inną ulicę już nie ten asortyment. Dziwne, bo załoga od lat ciągle ta sama.

kOKOn  Dołączył: 07 Lip 2007
Może coś z tego uda się dopasować:
http://www.bourns.com/Pro..._panel_controls
Pewnie nie do końca "pinologicznie", ale chyba można podrutować.
Inna sprawa z dostępnością.
W mouser.com mają tylko liniowe.

warart  Dołączył: 30 Wrz 2010
Niedzielna giełda na ul. Wolumen już nie istnieje?

Skocz do: