dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Używana K-3, problem z ostrością na SMC Pentax-A 50mm F1.7
Witajcie

Na nowo kupionym aparacie, poza problemami z czystością matrycy (właśnie idę do apteki po gruszkę) mam też problem z moim starym wiernym SMC 50mm F1.7. Ostrość jest tak silnie przed obiektem, że nawet skorygowanie w menu na -10 nie rozwiązuje sytuacji (na oko trzeba by tak z -13). Czy to normalna sytuacja, czy może świadczyć o problemach z focusem tego egzemplarza? Nie mam nawet na czym przetestować, bo moja Sigma 17-50 2.8 jest kalibrowana pod inne body - dzisiaj może dorwę kitowy z K20D.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest, rozumiem, obiektyw F lub FA. Czy sprawdzałeś ostrzenie centralnym punktem na obiekcie równoległym do matrycy?

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Nie - to stary, manualny A. Chodzi o moment w którym puszka potwierdza ostrość. Na K20D po małej korekcie działało bezbłędnie.

EDIT: Sprawdzałem na opakowaniu którego ścianka biegnie równolegle do matrycy, pod opakowaniem krawędź półki biegła w kierunku aparatu, więc dobrze było widać gdzie jest ostrość.

mravel  Dołączył: 05 Maj 2010
hej, mam ten obiektyw i nie mam takiego problemu. Za to mam większy problem po jego zdjęciu i założeniu jakiegokolwiek innego z AF. Piszę o tym na forum kilka wątków powyżej.

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Zrób reset k-3.
Do czyszczenia matrycy użyj mokre i suche szpatułki, gruszka często przegania kurz z miejsca na miejsce.
Ostrość znajdziesz najszybciej rozwijając zwykłą krawiecką miarkę pod kątem 45 stopni.
Sprawdź kółeczko przy wizjerze wpływu na potwierdzenie ostrości nie ma ale może powodować problemy.

Skocz do: