Ghost Rider  Dołączył: 13 Lis 2012
[obiektyw] DA 16-50/2.8 SDM nie ostrzy
Pożyczyłem na wakacyjny wyjazd od kumpla rzeczony obiektyw, rozemocjonowany podpiąłem go do swojego K-5 ii i...nic, nie ma ostrzenia w trybie AF (manualny działa z potwierdzeniem). Po wciśnięciu spustu zielony sześciokąt w wizjerze mruga, ale nie osiąga oczekiwanego stanu ustalonego. Kumpel twierdzi, że u niego z K-5 wszystko było OK, więc albo szkło nie dogaduje się z moją puszką (mało prawdopodobne), albo obiektyw popsuł się podczas transportu (jeszcze mniej prawdopodobne).
Możecie coś doradzić?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Przetrzyj styki SDM- aparat i obiektyw , małym śrubokretem poobracaj napęd wiertarkowy w obiektywie bo może akurat u Ciebe zachorował ( tfu tfu tfu przez lewe ramię )
A moze po prostu masz przestawiony przełacznik AF/MF w obiektywie ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Ghost Rider napisał/a:
obiektyw popsuł się podczas transportu (jeszcze mniej prawdopodobne).
mi się zdarzyło
wysyłałem działający, doszedł niedziałający...

gezeb, przełącznik sprawdzany i przestawiany wielokrotnie, tu nie ma obsuwy. Przeczyszczę styki, ale które z nich odpowiadają za SDM, gdzie mógłbym to sprawdzić? Napęd wiertarkowy jest OK, bo inne obiektywy z AF-em działają bez zarzutu.
opiszon, transport był delikatny, w obrębie jednego miasta, bez etui wprawdzie, ale z należytą ostrożnością.

Pokręcenie wiertarką pomaga czasem kiedy SDM się zawiesi . Styki SDM to dwa wystajace bolce wewnątrz komory bagnetu a w aparacie dwie złote blaszki na obwodzie .
Transport mógł być delikatny a SDMowi mógł zaszkodzić brak powietrza , jak np. zapakowany był szczelnie w worek .

Ano rzeczywiście, zapakowałem go w coś miękkiego po czym włożyłem do worka foliowego.
To jeszcze zapytam, czym przeczyścić te styki? Zwykła czyściocha może być?

Może być , choć jakiś płyn nie zaszkodzi :)

OK, dzięki serdeczne za sugestie:-). Mam nadzieję, że zadziała.

Niestety, czyszczenie styków nie pomogło. Pozostaje pewno serwis, czy jeszcze jakieś opcje?

Skocz do: