niezlykr  Dołączył: 12 Gru 2014
k-50 + metz - w całkowitej ciemności prześwietla zdjęcia
Witam.
Testowałem na 2 lampach Metzie 48 i 50 i to samo.
Kiedy robię zdjęcia w miejscu gdzie jest całkowita ciemność, część zdjęć jest całkowicie prześwietlona. A wystarczy że dane fotografowane miejsce zostanie minimalnie oświetlone nawet ledwo widocznym światłem i sytuacja poprawia się.
Pomijam że aparat w tej ciemności fatalnie ostrzy, lampa wspomaga łapanie ostrości aparat potwierdza, a ostrość w czarnej du.....

Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
niezlykr napisał/a:
Testowałem na 2 lampach Metzie 48 i 50 i to samo.

Ostatni firmware (V5.0 dla 48 AF-1 i V4.0 dla 50 AF-1)
zapewniał wsparcie dla K-30 i K-5II
późniejszych aktualizacji już nie było, więc z K-50 może być różnie,
dobrze jakbyś mógł sprawdzić z innym korpusem..

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Zapewne jest tak ciemno, że światłomierz nie daje żadnych wyników albo mocno przekłamuje. Kiedy wrócę do domu to przetestuje z Metzem 58 AF-1

K-30 niewiele się różni od K-50 .... ale może tak być.
Najgorsza jest ta losowość .... potrafi zrobić parę fot przepalonych by za chwilę zrobić dobre fotografując dokładnie to samo miejsce. Czasem wystarczy przekadrować o 2m i zrobi nieprzepalone zdjęcie a po powrocie do poprzedniego kadru znów przepalić.

PROŚBA .... gdyby ktoś był z Krakowa i miał jakąś nowszą lampę Metza i użyczył do testu chętnie podjadę .....

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja też mam pewne problemy w kombinacji Metz 48 i K-50.
Często zdjęcia są prześwietlone oraz korpus dobiera zbyt długie czasy jak na to że jest dosyć jasno i jest lampa.
Prawdopodobną przyczną są problemy z komunikacją lampa + korpus.
Czyszczenie styków nic nie poprawia...

Markus .... a czy robisz foty z lampą na manualu i prześwietla w pomieszczeniach gdzie załóżmy nie ma za dużo światła tak by przede wszystkim głównym światłem była lampa ?

Skocz do: