Muffines  Dołączył: 04 Wrz 2015
Gdzie wymieniacie walutę ?
Witam serdecznie, niedługo wybieram się na wycieczkę po największych stolicach europy i zastanawiam się gdzie najkorzystniej będzie wymienić walutę na euro? Słyszałem że są jakieś kantory internetowe, walutomaty i tam podobno są lepsze kursy, lecz nigdy nie korzystałem i nie wiem czy to bezpieczne. Gdzie wy wymieniacie walutę i jakie są wasze doświadczenia z tym związane ? Z góry dziękuję za pomoc.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Jak do łapy to w kantorze za rogiem, jak na konto walutowe, to w internetowym.
Przy kwotach, którymi na ogół operuję, różnice kursu między wyżej wymienionymi nie mają większego znaczenia. Za to różnica między kursem bankowym a owymi kantorami już tak.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Muffines napisał/a:
Gdzie wy wymieniacie walutę i jakie są wasze doświadczenia z tym związane?
Ja po prostu najczęściej wyciągam gotówkę z bankomatu w docelowym kraju. Mój bank nie pobiera z tego tytułu żadnych dodatkowych opłat.

A tak w ogóle to zapisałeś się do nas, żeby zapytać się gdzie wymieniać walutę? ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Kytutr napisał/a:
Ja po prostu najczęściej wyciągam gotówkę z bankomatu w docelowym kraju.
Ja też, tylko w przypadku euro wyciągam z konta eurowego, żeby nie wymieniać po kursie bankowym. I to właśnie konto zasilam via kantor internetowy.

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
...ja mam konto w aliorowym kantorze, a do tego kartę. Karta umożliwia darmowe wyciągnięcie z bankomatu raz na miesiąc, plus darmowe płacenie "elektronicznie". Jako ktś chce/potrzebuje częściej- to tandem kantor+ konto walutowe.

errorbypixel  Dołączył: 07 Kwi 2014
Z moich wyliczeń wynika że:
Bank<Kantor<E-kantor
Kursy w internetowym są korzystniejsze nawet o 20gr jeśli chodzi o EUR-PLN
Co do PLN-EUR - nie wiem.
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a e-kantor w banku gdzie się sytuuje ? ;-)

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
W jednym z p.k.o. różnica na szeklu po kursie bankowym i kantorowym wynosiła w lutym 10%.

a na popularnych walutach?

bo ja znam tylko kursy w moim i w bankowym e-kantorze kursy nie różnią się od fizycznych kantorów (na trzecim miejscu po przecinku)

tmp  Dołączył: 12 Wrz 2015
Ja korzystam z "e-kantoru w banku" (Alior). Jest to ten sam bank, gdzie mam konta/karty walutowe, więc przelewy są darmowe i natychmiastowe. Kursy są praktycznie takie same jak w przypadku "e kantorów".

Jeśli chodzi o stacjonarne kantory, to dobrze jest skorzystać z jakiejś porównywarki kantorów (zwykle patrzę na quantor.pl). Różnice pomiędzy kantorami są czasami tak duże, ze naprawdę warto sprawdzić ceny. Co prawda, dane nie zawsze są aktualne, ale zawsze można manualnie zweryfikować jakąś zawężoną liczbę kantorów.

Porównywarka i kantory stacjonarne są też przydatne, w przypadku gotówkowej obsługi mniej popularnych walut (innych niż EUR, USD, GBP, CHF), bo z tym kiepsko w bankach (nawet jeśli można założyć konto w danej walucie, często nie ma dla niej obsługi gotówkowej).

Nie sprecyzowałem. Pisząc E-kantor miałem na myśli elektroniczny kantor (ogólnikowo).
Ostatnio sprawdzałem na Cinkciarzu ale nie czytałem kruczków. Kursy są znacznie lepsze niż w bankowych wymianach gdzie kompletnie się to nie opłaca bo masz dodatkową opłatę za przewalutowanie.
Rafi napisał/a:

errorbypixel napisał/a:
Kursy są znacznie lepsze niż w bankowych wymianach gdzie kompletnie się to nie opłaca bo masz dodatkową opłatę za przewalutowanie.
jeżeli twój bank prowadzi e-kantor, to nie masz żadnych opłat za przewalutowanie - mogę sobie między rachunkami przewalać dowolną ilość kasy z rachunku na rachunek i na odwrót

opiszon, czyli uważasz, że bank od tak sobie z dobrego serca bez żadnych profitów zrobi przewalutowanie?
Sprawdź w regulaminie.
Rafi napisał/a:

Nic nie muszę sprawdzać.
Korzystam z tej funkcjonalności od czasu do czasu jak potrzebuję dewizy, nawet trochę przy niej kodziłem.

Byłoby mi łatwiej sprawdzić tę informację gdybyś podał nazwę konta.
Ja posiadam Prestiż w Zachodnim i nie jestem zwolniony z opłaty za przewalutowanie.
Rafi napisał/a:

Myślimy o tej samej funkcjonalności?

http://www.bzwbk.pl/micro...rce=sliderbzwbk

[ Dodano: 2015-10-01, 23:41 ]
Wejdź w serwis transakcyjny
Zakladka efx wymiana walut potem pierwsza opcja (nagłówek) z literka "i" i ostatni wiersz punktu pierwszego
"transakcja jest bezpłatna"

Masz do przewertowania Regulamin - Taryfa opłat i prowizji - VII rozdział tytułem "CZYNNOŚCI W OBROCIE DEWIZOWYM".
Jak byk masz opłaty. Małe bo małe ale zawsze w plecy.

=============
Transakcja tak - przewalutowanie przy procesie transakcji nie.
Rafi napisał/a:

Zapłaciłeś prowizję przy transakcji fx czy przy przelewie walutowym?

Przyznam, że nie korzystałem z tych dobrodziejstw BZ.
Mogę się mylić co do e-FX choć wątpię w dobroczynne działanie banku.
Nie po to on powstał by nie przynosić zysków a zwłaszcza z wprowadzania udogodnień dla klientów.
Po prostu byłoby to nie opłacalne.
Rafi napisał/a:

Czyli teoretyzujesz.

Na transakcji efx bank zarabia ok 0.6% spreadu, ale cena jest porównywalna z kantorem.

Skocz do: