Dumbwas  Dołączył: 21 Lip 2009
Problem K-5 nie widzi zewnętrznej lampy.
Tak jak w tytule, pojawił się problem z lampą zewnetrzną(sigma EF-500 DG ST). Posiadam K-5 od ładnych paru latek(ok. 100K klapnięć), lampy używam sporadycznie(fotografia koncertowa). Podczas jednego z koncertów chciałem zrobić parę fotek z lampą(pierwsza kurtynka), po podpięciu lampy aparat przestał reagować na jej obecność w sankach. Lampę sprawdziłem na starym body GX-1L odpaliła bez problemu, za każdym razem. Zupełnie nie wiem co z tym fantem zrobić, nie jest to dla mnie uciążliwe, ale zdarza sie, że jest potrzebne dodatkowe światło. Być może ktoś miał takie problemy i zna panaceum na tą bolączkę (aktualizacja softu, cokolwiek). z góry dziekuję za pomoc.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Zdjąć i założyć jeszcze raz. Zdarza się, że coś nie styka.
Dumbwas napisał/a:
aktualizacja softu

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to masz dobrą okazję.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W Tumaksach to był typowy problem. Zbyt luźna stopka powodowała, że nie zawsze styki lampy trafiały w styki w body.

Dumbwas  Dołączył: 21 Lip 2009
Faktycznie problem ze stykami. Po oczyszczeniu wszystko powróciło do normy. Dziwna sprawa , wczoraj nic nie dało ponowne uruchamianie zdejmowanie z sanek i.t.d. Jak tylko napisałem na forum o bolączce od razu pomogło. Jak tak dalej pójdzie to serwis będzie odsyłał wszelkie usterki z adnotacją "Napisać post o usterce na forum pentax.org.pl" ;)

Skocz do: