badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
  Pad elektroniki w DA* 60-250
Ratujcie Pentaksjanie!

dziś moja pierwsza gwiazdka czyli DA 60-250 f/4 wyzionęła ducha. Ni stąd, ni z owąd po którymś włączeniu aparatu (K-5) przestał działać AF i jednocześnie w wizjerze miga mi też cały czas symbol "MF". Od jakiegoś czasu co prawda sporadycznie występowały problemy z ostrzeniem - mimo celowania na coś, co powinno być dobrym punktem do złapania ostrości, obiektyw odmawiał współpracy a symbol sześciokąta w wizjerze mrugał - pomagało przeostrzenie na czymś znajdującym się w innej odległości bądź ręczne obrócenie pierścieniem ostrzenia. Przełączenie na ostrzenie ręczne (czy to na obiektywie czy w korpusie) powoduje, że symbol MF zapala się na stałe ale sytuacji to nie poprawia bo raz, że nie działa mi nawet potwiedzanie ostrości w trybie ręcznym a dwa, że obiektyw zakłóca pracę korpusu - w trybie seryjnym migawka chodzi na ucho wolniej a i np. w trakcie korzystania z podglądu zrobionych zdjęć aparat wyraźnie zamula. Z innymi obiektywami problemu nie ma więc ewidentnie padło to konkretne szkło. Czy to ta dosyć (?) popularna w tym modelu usterka napędu AF? Na jaki wydatek mam się nastawiać w serwisie?

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
Za wymianę SDM w 16-50 zapłaciłem w tym roku 550 PLN, oczywiście w naszym pseudo serwisie.
Trwało to 3 miesiące.

W pseudo serwisie czyli Apollo? Czy w ogóle ktoś jeszcze w Polsce poza nimi naprawia obiektywy Pentaksa w zakresie elektroniki?

harys  Dołączył: 14 Wrz 2012
Ja próbowałem znaleźć w Poznaniu. Jeśli mogą naprawić coś bez części to tak, ale silnika SDM wg mojej wiedzy ma tylko pseudo serwis Apollo.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Naprawa SDM-u w Łodzi, kosztowała mnie kilka tygodni temu 150 zł + 35 zł wysyłka z pobraniem. Wszystko załatwione w tydzień.

jorguś71  Dołączył: 12 Lis 2010
wuzet napisał/a:
Naprawa SDM-u w Łodzi, kosztowała mnie kilka tygodni temu 150 zł + 35 zł wysyłka z pobraniem. Wszystko załatwione w tydzień.

Mam podobny problem z SDM-em prosiłbym bym o namiary na serwis na PW.

Również poproszę o namiar na serwis w Łodzi, na PW lub jeśli można publicznie to tutaj :-B

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

Serwis odwiedziłem, diagnoza była szybka i w sumie to zdziwiłem się, że sam tego nie zauważyłem. Jeden z dwóch styków w bagnecie zasilających AF (te bliżej osi obiektywu) był wygięty. Podmiana elementu z blaszkami z 18-135, który akurat miałem ze sobą, potwierdziła ją. W tej sytuacji albo serwis będzie próbował uratować uszkodzony styk albo będę musiał zorganizować element na podmianę, ale to już temat na inny wątek. Serwis przy pierwszym kontakcie zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie choć mieści się w w mało atrakcyjnym miejscu: oficyna w podwórzu od ul. Piotrkowskiej, której klatka schodowa wygląda jakby ostatni remont miała 30 lat temu, aż strach wchodzić :-)

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
espresso napisał/a:
Wracając do badziewnego napędu SDM. Mam nadzieję iż palant który to wymyślił ma czkawkę przynajmniej.

Oj, zdziwiłbyś się... pewnie dostał jeszcze nagrodę za wprowadzone "improvementy na produkcji" i cięcie kosztów :-P

espresso napisał/a:
Dwa dni temu wysłałem zapytanie do nowego serwisu Ricoha z pytaniem o wycenę oraz czy stosują już zapowiedziane z dwa lata temu na targach zmodyfikowane napędy, czy tylko na te bublowate dalej wymieniają. Czekam za odpowiedzią.

No a to jest ciekawe... ale podejrzewam, że te nowe napędy (o ile faktycznie istnieją) to pchają do nowych obiektywów, a stare, ze stanów magazynowych idą na serwis.

Mnie z tych SDMowych "cudów" został tylko już da*300, aż strach tego używać... nie używać też strach... ot, cały Pentax :mrgreen:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Paffcio napisał/a:
Mnie z tych SDMowych "cudów" został tylko już da*300, aż strach tego używać... nie używać też strach... ot, cały Pentax

To dla mnie kolejny powód, aby nie sprzedawać K-7 w którym mam dostęp do menu serwisowego - jak mi SDM padnie w 60-250 raczej nie będę bawił się w reanimacje tego badziewia.

Swoją drogą ciekawe czy przy okazji pozyskania 24-70 od Tamrona, pozyskali od nich technologie silnika ultradźwiękowego do użycia w innych obiektywach. Trochę wstyd jak taki topowy w ofercie 70-200/2.8 ma DC, choć oczywiście to i tak lepiej niż stare wolne SDMy choćby i poprawili problem z niezawodnością.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
espresso napisał/a:
W sumie to fajnie że podstawowe szkła to bardzo udane modele Tamrona, tylko wolałbym mieć możliwość alternatywy i zakupu odpowiednika z Tamrona oraz Sigmy.

Szkoda właśnie. Miejmy nadzieje, że nie skończy się jak z Tokiną. Nie przepadałem co prawda za ich okrojonymi wersjami z przesuwanym pierścieniem ostrości, ale cena i taki 12-28/4 kusił.

Skocz do: