krzysiek413  Dołączył: 20 Cze 2012
Za co kochamy 50mm
Chciałem się Was zapytać za co kochacie obiektywy 50mm...
Miałem do tej pory tylko jedno takie szkło od Zenita TTL z którym zaczynałem swoją zabawę ale ta ogniskowa jakoś do mnie nie przemiawia... Ni to szeroki kat, ni to portretówka...
Co w tych 50mm jest takiego magicznego?
Mam nadzieje pod koniec tygodnia spróbowac 50/2 Pentaxa razem z Super A ale trochę się boję że mnie to nie przekona..

Jak był taki wątek to przepraszam :)

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
krzysiek413 napisał/a:
Co w tych 50mm jest takiego magicznego?

Nic.
Ogniskowa jak ogniskowa..

Obiektyw to tylko narzędzie, jeden woli takie narzędzia, innemu dobrze się pracuje na innych.
Ważne, by umieć sobie te narzędzia dopasować do potrzeb.

Kochać można ludzi, zwierzęta można kochać, ale czy można kochać narzędzia?
Dziwne to jakieś :roll:

matzll  Dołączył: 28 Lis 2014
Pyrek napisał/a:
Dziwne to jakieś

Zaraz tam dziwne... :-P Pytanie jak pytanie, tylko sformułowane nieco dziwnie ;-)

Ja na ten przykład zupełnie nie potrafię pstrykać pięćdziesiątką (lub jej ekwiwalentem). Nie leży mi ta ogniskowa wybitnie i nic na to poradzić nie potrafię. Argument o zbliżonym do ludzkiego oka polu widzenia nie przekonuje mnie zupełnie. Kadruje mi się tym nieporęcznie, nie "czuję" klimatu.
Ale 50mm na APS-C to dla mnie lepiej, przynajmniej wiem do czego tego używać ;-)

Wszystko można kochać moim zdaniem, to zależy tylko od nas samych:)

Zadałem takie pytanie ponieważ przeglądając to forum i zagraniczne fora pentaksiarzy zauważyłem że obiektywy 50mm cieszą się ogromnym zainteresowaniem i są polecane jako te najlepsze. Nie wiesz co kupić- kup 50 pentaxa.
Mało kto wspomina o niższej ogniskowej. Chciałem po prostu wiedzieć jakie jest wasze spostrzeżenie na temat tej ogniskowej.

Czemu tak duża liczba obiektywów z tamtych lat to 50 mm?

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
krzysiek413, to chyba wynika z tego, że wszystkie piećdziesiątki to bardzo dobre obiektywy.

jarkar  Dołączył: 23 Sty 2013
Swoją 50-tkę (seria M, światło 1.7) mogę pochwalić za: ostrość, dobre powłoki, światło :-D , mechanikę, gabaryty.
W połączeniu z APS-C generuje fajne (jak dla mnie) head-shot'y. Lubię pobawić się taką GO, otrzymując przyjemny bokeh.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
krzysiek413, niczego magicznego nie znajdziesz :mrgreen: Ktoś tam kiedyś uznał, że najłatwiej coś takiego zrobić i w dodatku jest zbliżone do długości przekątnej małego obrazka i masz standard ;-) A czy ten obiektyw "widzi" jak ludzkie oko? Tak- wystarczy do jednego oka przyłożyć aparat, który ma w wizjerze powiększenie ok. 1x (dla małego obrazka), z założoną pięćdziesiątką, aby się przekonać.

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
kojut, racja, i drugie oko też trzeba otworzyć.

Ciekawe ale czy szeroki kat nie jest łatwiejszy w produkcji a dzięki swojej małej ogniskowej bardziej komfortowy w użytkowaniu?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
krzysiek413 napisał/a:
czy szeroki kat nie jest łatwiejszy w produkcji
Nie jest.
krzysiek413 napisał/a:
dzięki swojej małej ogniskowej bardziej komfortowy w użytkowaniu
Komfortowy do czego?

Mam takie wrażenie że obsługa szerokiego szkła jest dużo wygodniejsza w taki codziennym pstrykaniu. Co innego fotografia typowo specjalistyczna- portrety czy jakieś zwierzaki.

Czemu nie jest łatwiejszy w produkcji?

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
krzysiek413 napisał/a:
Czemu nie jest łatwiejszy w produkcji?

Pokażę na przykładzie nikkorów:
50/1.8

http://nikonrumors.com/20...omparison.aspx/
24/1.8

http://nikonrumors.com/20...omparison.aspx/

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
krzysiek413, pięćdziesiątki są powszechnie dostępne, tanie, jasne, bardzo dobre technicznie i bokehowo - i to wszystko JEDNOCZEŚNIE :-D
Nic, tylko się zakochać :mrgreen:

kojut dzięki za zobrazowanie.

:-)

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
krzysiek413 bo to idealne obiektywy do nauki. Jak powiedzieli już koledzy - dobre optycznie szkiełka które sprawdzą się i w codziennym użytkowaniu oraz nawet w fotografii portretowej.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Małe, jasne, skorygowane, chroniące przed błędem perspektywy, tanie, łatwe do zrobienia.

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
Jest ich dużo, niedrogie, przyzwoitej jakości i o różnym, specyficznym obrazowaniu. Mam ich kilka i jak narazie nie zamierzam pozbyć się żadnego z nich. Fa 50/1.7, SMC Pentax-M 50/1.7, Macro Takumar wersja 1 skala 1:1, Mamya sekor 1.4, Helios 44-2, Helios 44M-7, Zaiss MC Pancolar 1.8, Pentacon 1.8 ....

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Niektóre są duże i ciężkie np. sigma 50/1.4 EX lub ART. Ich konstrukcja też nie jest już taka prosta i tania.
Za co lubię 50? Miałem różne. Wymienię te, które lubiłem. Pancolara 50/1.8 lubiłem za rozszarpany bokeh i miękkość na pełnej dziurze - zwłasza w wersji zeberkowej, Industara 61LZ za zasięg macro i niską cenę oraz wyjątkowe kolory, które miały swoje pochodzenie w szkle lantanowym, smc pentax 50/1.7 za ostrość i kontrast od pełnej dziury, 50/1.7 minolty za subtelność, Maginon serie g 50/1.7 za cenę i niezwykłą ostrość obrazka od 1.7, nikkor 50/1.8 za ostrość i bokeh, sigmę 50/1.4 za bokeh i ostrość. Jest jeszcze spora grupa 50, które osiadałem, ale ponieważ się nie polubiliśmy nie będę o nich pisał słowem.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
jarkar napisał/a:
W połączeniu z APS-C generuje fajne (jak dla mnie) head-shot'y.
To nie są headshoty. 50-tka na APS-C do klasycznych headshotów jest już nieco za krótka.
jorge.martinez napisał/a:
Nie jest.
To zależy dla jakiego rejestru.
kojut napisał/a:
Pokażę na przykładzie nikkorów:
Pokazujesz przykład, w którym 24mm wymagało retrofokusa. Nie musi tak być.
jorge.martinez napisał/a:
chroniące przed błędem perspektywy
Że jak??? :roll:

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Pobawcie się starymi 50-tkami od Fuji 1,4 być może są jeszcze lepsze od Super-Takumara.
Pentaxa 50-tek nie da się nie kochać poza jedną.

Skocz do: