karorn  Dołączył: 01 Mar 2008
  Samorozładowanie D-Li50
Witam,

mam pytanie o samorozładowanie D-Li50 w k10d. Ile czasu może sobie leżeć spokojnie akumulator, żebym potem mógł go wsadzić w aparat i zrobić 500 zdjęć? Tzn. czy po miesiącu nieużywania akumulatora, będzie on jeszcze w miarę sprawny, czy będzie już się kwalifikował do naładowania? Sprawdziłbym sam, ale trochę mi się nie chce czekać, zresztą boję się, że będzie mi potrzebny właśnie wtedy, kiedy ulegnie całkowitemu rozładowaniu :P Przy okazji pytanko o żywotność tegoż aku. Ile cykli ładowania wytrzymuje?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
karorn, - zadales chyba pytanie z gatunku SF :-P
Liczysz ze w dobie cyfrowych dupereli ktos odklada akku na dluuuugi czas.... :mrgreen: :shock:
karorn napisał/a:
Ile cykli ładowania wytrzymuje?
- ekhm - hahnel u mnie wytrzymal jakies 50 :evil:
Co do firmowego to nie wiem czy znajdziesz jakiekolwiek statystyki

Fafniak, myślę, że już się przekonałeś, że potrafię zadawać pytania tego typu :-P

Po prostu chciałem używać tylko aku w gripie, a w body trzymać tylko na "czarną" godzinę (chociaż przy czarnej to trzeba by mieć jeszcze porządny palnik :P). No i tak sobie myślę, że tego w gripie naładuje z 10 razy i nagle mi prądu zbraknie, to się przełączę na tego z body... a tu zonk... no i tego chcę uniknąć

bukaj  Dołączył: 15 Lip 2007
Hej nie wiem czy cos ci to pomoze Ale ja jeden ze swoich aku znalazlem po ok. 3 miechach w mojej szafie... instynktownie podlaczylem go do ladowania Bo przypuszczalem ze po takim czasie napewno jest pusty do cna :) a tu nic ladowarka nie drgnela.. myslalem ze juz po aku ale wsadzilem go do aparatu i taaadaaaaa!!! aku okazal sie pelniutki ?? co prawda zdolalem pstryknac nim tylko cos kolo 230 - 250 fotek i juz byl pusty no ale po takim czasie lezakowania to i tak chyba niezle.... Bylem przkonany ze go gdzies posialem na dobre wiec kupilem nowy No i teraz jak sie znalazl mam juz trzy :) Taaa czasem warto pogrzebac troszke glebiej w szafie a moze cos ciekawego sie znajdzie :)

bukaj, dzięki, wsadzę swój do szafy na Twoją odpowiedzialność :mrgreen:

Skocz do: