Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
  Recenzja Tamrona 90 / F2.8, poczytać zawsze można :-)
http://www.photozone.de/R...p-macro-pentax-

Fajna recenzja, jeszcze tak nazbierać 1350 zł i już można się bawić :-)
Z nówek jest to chyba najlepszy obiektyw portetowy/makro do Pentaxa/Samsunga tzn.posiada najlepszy stosunek jakość/cena....

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Właśnie się mocno zastanawiam nad tym Tamronem 90/2.8 makro, lub Pentaksem D FA 100/2.8 makro
Faktycznie jakość do ceny to nie ma konkurencji ten Tamron. Jednak po obejrzeniu tego porównania(link na dole) i cenie Pentaksa w granicach 1550 do 1400 Tamrona brałbym Pentaksa, 150 zł to nie jest duża różnica. Jednak gdy nie można by dostać Pentaksa taniej, tylko tak jak w sklepach ponad 2000 zł, to zostaje jednakTamron.
http://www.jr-worldwi.de/...2_shootout.html

Z tego porównania wynika tylko że Pentax ma lepsze powłoki antyodblaskowe, więcej różnic nie dostrzegam.
Dlatego Tamron dalej jest moim faworytem.

Markus optycznie może tylko powłoki, ale gabarytowo to wolałbym Pentaksa, Tamron to niezły klocek. :)
http://www.optyczne.pl/39...ro_Wst%EAp.html

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Poza tym Tamron to Tamron - jak sama nazwa wskazuje nie jest Pentaxem. Ja tam bym wolał dać 150zł więcej i mieć Pentaxa.

No tak, też bym wolał dać 100 zł więcej i mieć Pentaxa.
Niestety ale trzeba dodać 550 zł więcej ...
550 + 200 zł to masz lampę Metz 48 :-)
Czyli Tamron 90 1350 zł + Metz 750 =2100 zł
lub Pentax 100 1900 zł i 200 zł Ci zostanie na filtr.

mklnet  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tamron jest bez wątpienia znakomicie dopracowanym obiektywem, w dodatku za zupełnie przyzwoite pieniądze. Optycznie nie sądzę, aby w czymkolwiek ustępował Pentaxowi, a według photozone jest nawet minimalnie przed (zwłaszcza na f22, co ma swoje znaczenie w makro). To co brałbym pod uwagę wybierając między tymi dwoma szkiełkami, to to czy wolę QSF i CLAMP'a w przypadku Pentaxa, czy też limit AF. A niestety - nie ma pod bagnet K obiektywu, który posiadałby wszystkie te 3 cechy (FA 200/4 macro?).

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb napisał/a:
Poza tym Tamron to Tamron - jak sama nazwa wskazuje nie jest Pentaxem. Ja tam bym wolał dać 150zł więcej i mieć Pentaxa.

Ja mam wersje bez Di, z czasow analoga. Swego czasu byl na rowni oceniany z Canonem USM a przed Pentaxem FA. Tyle ze ja mam wersje.....manualna, lepiej wykonana, dziala z adapterem ze stykami "A". No ale majac wersje manualna mam...pulapke ostrosci, a tego wersje AF nie daja..a jest to moim zdaniem rewelacyjna funkcja.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Alek napisał/a:
No ale majac wersje manualna mam...pulapke ostrosci, a tego wersje AF nie daja..

Ale daje przełącznik AF/MF na korpusie :-P

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Temat jak znalazl dla mnie, bo jestem na etapie wybierania obiektywu macro. I sie zastanawialem czy jest sens dokladac ~500zl do pentaxa czy wlasnie Tamrona 90/2.8?
Chyba w tych pieniadzach (<1400) nic lepszego sie nie znajdzie.

Przemek  Dołączył: 13 Lut 2008
Jak tak oglądam ceny obu obiektywów to nie mogę się nadziwić że Tamron kosztuje w USA prawie tyle samo a Pentax jest tańszy ???
poniżej ceny z www.amazon.com

Pentax D FA 100mm f/2.8 Macro Lens for Pentax and Samsung Digital SLR Cameras

Buy new: $899.99 $449.93

7 Used & new from $427.00

In Stock

(1)

Tamron SP Autofocus 90mm f/2.8 DI 1:1 Macro Lens for Pentax SLR Cameras

Buy new: $850.95 $489.00

2 Used & new from $479.00

oczywiście pozostaje jeszcze problem ściągnięcia go z USA ale to już inna bajka :)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
tak dla wniesienia czegos do dyskusji, Tamron wcale nie kosztuje 1400pln, prosze:

http://cgi.ebay.pl/Tamron...ksid=p1638.m122

(tutaj kupilem, dlatego wstawiam)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zy napisał/a:
amron wcale nie kosztuje 1400pln

Doliczając przesyłkę i opłaty celne w Polsce wyjdzie nie wiele mniej.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
zy nowy avatar, zmieniłes sie w stosunku do ostatniego :P

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Zdano, jak latwo sie domyslec, chodzi o to zeby nie zaplacic oplat celnych ;-)

sprzedawca jest 'wspolpracujacy' i jest to mozliwe, ale wiadomo:

"jest ryzyko, jest zabawa" :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zy napisał/a:
"jest ryzyko, jest zabawa"

To prawda, czasem dreszczyk emocji nie jest zły :mrgreen:

To za ile go można mieć 1000 zł?
U nas za 1350 zł bez większego problemu...

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Re: Recenzja Tamrona 90 / F2.8, poczytać zawsze można :-)
Markus napisał/a:
http://www.photozone.de/Reviews/Pentax%20Lens%20Tests/362-tamron-af-90mm-f28-di-sp-macro-pentax-

Fajna recenzja, jeszcze tak nazbierać 1350 zł i już można się bawić :-)
Z nówek jest to chyba najlepszy obiektyw portetowy/makro do Pentaxa/Samsunga tzn.posiada najlepszy stosunek jakość/cena....
Jest jeszcze jeden konkurent ze stajni Sigma: Sigma 70mm F2.8 EX DG MACRO.
Jakością optyczną i mechaniczną nie ustępuje Tamronowi, ma lepsze powłoki i jest ostrzejszy na przysłonie 2,8. Ma krótszą ogniskową, ale dla kropa x1,5 w przypadku cyfry Pentaxa ogniskowa wydaje się w sam raz. Stosunek jakość/cena porównywalny do Tamrona:
http://fotobasia.pl/produkt.php?id=1841

Kupiłbym Tamrona, ale po porównaniu wszystkich za i przeciw Pentaks jest jednak mniejszy i bardzie dyskretny no i powłoki, co do miękkości Tamrona na 2.8, to może w portrecie być zaleta?
Jeszcze się zastanawiam muszę podpiąć dla próby jeden i drugi i wtedy będę wiedział.
Chociaż to zdjęcie z T. bardzej mi się podoba niż z P.
T.

P.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jesli marudzi ktos nad cenami to w Dublinie, w w jednym z lepszych (o ile nie najlepszym) ze sklepow foto zawolali e599 za Tamrona i e699 za Pentaxa.
I jak zwykle zasilic bedzie trzeba polskich dystrybutorow.

Skocz do: