shaper  Dołączył: 01 Maj 2010
Bierzmowanie/Komunia - jak dostarczyć odbitki dla rodzin
Witam!
Mam taką małą zagwozdkę i może ktoś z bardziej doświadczonych mi jest w stanie podsunąć pomysł. Otóż zostałem poproszony o zrobienie zdjęć podczas bierzmowania. Ma być około 20 bierzmowanych. Idea jest taka, że robie zdjęcie grupowe plus każda z rodzin chciałby mieć w kościele zdjęcie z dzieciakiem i księdzem plus jakieś zdjęcia samego dzieciaka albo inne konfiguracje zdjęć pozowanych rodzinnych. Ludzi nie znam wcale. Tak sobie myślę, zrobię te zdjęcia i jak mam potem dostarczyć tym ludziom odbitki, skąd mam wiedzieć które odbitki by chcieli dostać i w jakiej ilości i rozmiarze? Do tej pory jak już byłem wynajmowany to tylko przez jedną rodzinę i nie było takich problemów natury logistycznej. Jedynie co mi przychodzi do głowy to: rozdać rodzinom karteczki z linkiem do strony. Na stronie tej wstawiam wszystkie ponumerowane zdjęcia. Potem klienci sobie przeglądają i wybierają zdjęcia jakie chcą i wysyłają mi "zamówienie" na mail z załączonym adresem. Po dokonaniu wpłaty na konto lub paypal zdjęcia wysyłam na wskazany adres. Czy Waszym zdaniem jest to do ogarnięcia w inny sposób jak najprostszy dla klientów i dla mnie?

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
Nie wiem czy w Polsce to juz dziala, ale w stejtach to maja normalnie serwisy gdzie wstawiasz jako fotograf zdjecia, rodziny dostaja haslo, przegladaja i zamawiaja odbitki. Lab sam wszystko do nich wysyla.
Posrednik oczywiscie bierze swoja dzialke, ale Tobie odchodzi sporo zajec :)

Obejrzyj sobie moze https://www.youtube.com/watch?v=eIGl1Y_16C0 facet ma spore doswiadczenie :)

pz

Też o tym myślałem, np. smugmug.com i podejrzewam jest wiele innych których nie znam. Z tego co się orientuje oprócz prowizji serwisy te wymajają też miesięcznego abonamentu. Całkiem spoko dla wziętego foto co ma dużo takich imprez w roku, to wtedy fakt, sporo roboty mu odchodzi i się opłaca. Druga sprawa nie wiem jak wygląda jakość odbitek z ich labów. Ja po przetestowaniu kilku labów mam swój ulubiony i chciałbym się go trzymać :). Ja dopiero zaczynam, mam mieć parę komunii w maju ale będę robić dla jednej rodziny więc problemu nie ma. Jedynie to bierzmowanie mi się trafiło i próbuję to rozgryźć :)

0bleblak  Dołączyła: 15 Cze 2011
Jest i w Polsce: http://zalamo.com/home/pl Masz na start darmowe sesje. A potem chyba też jest od ilości sesji, nie ma abonamentów okresowych. Polskie laby do wyboru, galerie na hasło, kreatory albumów, full service ;-)

skaarj, bardzo dobry link, dzięki wielkie :-B

0bleblak, na dzień dzisiejszy "zdobywam" irlandzki rynek 😉

Ciekawy jestem jak to rozwiązywano w analogowych czasach przy takich grupowych zamówieniach.

0bleblak  Dołączyła: 15 Cze 2011
Sorry, teraz widzę, że Irlandia. skaarj napomknął, że nie wie czy w Polsce to działa, więc trochę mnie to zwiodło. Ale może ktoś inny będzie poszukiwał, może się przyda ;-)

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
shaper, zrób tak, jak fotografowie szkolni w tym kraju: zrób ulotkę z samplami zdjęć dziecka i grupowymi i podaj tam rozmiary w jakich zamierzasz drukować z ceną i okienkiem do zaznaczenia przy każdym oraz miejscem do wpisania ilości. Następnie daj te ulotki, najlepiej wychowawcy, aby przekazał je przez dzieci, rodzicom.
Nie zapomnij podać daty, kiedy odbierzesz ulotki i ile czasu zajmie przygotowanie zdjęć.

kojut, no w sumie tak właśnie wygląda w szkole gdzie chodzi moja córka :-) i chyba przy takim sposobie zostanę choć bardzo mnie ciągnie do serwisów pośredniczących w sprzedaży zdjęć. Właśnie znalazłem www.theimagefile.ie jestem rozbity między tymi dwoma systemami dostarczania odbitek.

Skocz do: