pawelsko  Dołączył: 04 Mar 2015
Druk w labie na różych papierach foto
Witajcie!
Czy drukując tą samą odbitkę w najlepszefoto.pl na dwóch różnych papierach
Kodak Professional Endura lub Fujicolor Crystal Archive Digital Pearl, te odbitki będą się od siebie różnić tonem kolorów.

Miał ktoś już doświadczenie z tymi papierami foto drukowanymi na tych labie w tej firmie?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Teoretycznie nie, praktycznie tak. Jednak papiery różnych producentów inaczej odwzorowują kolory, pomimo sprofilowania. Każda z odbitek na różnych papierach, porównywana ze skalibrowanym monitorem będzie ok, ale jeśli przyłożymy jedną do drugiej to różnicę zauważymy.

Te papiery o których piszesz, to zauważ, że są tam podzielone powierzchniami. Kodaka masz mat/błysk/jedwab a z Fuji metallic.
Tu dodatkowo różnica będzie wyraźniejsza, bo metallic jest po prostu specyficzny. Najlepiej wykonać sobie próbne odbitki i samemu wywnioskować czego się chce.
Żeby nie było różowo to i z jednego papieru na różnych powierzchniach będzie widać minimalne różnice.
Minimalne w teorii. W praktyce to zależy kto tam akurat siedzi i jak się przykładają do roboty.

Pracowałem tam w labie ponad 3 lata o-)
I odbitki są naświetlane i wywoływane a nie drukowane.

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
Uhm, troche sie czepie ;)

Jesli zaladujesz profil papieru, poustawiasz na nim kolory (dla kazdego typu papieru osobno!) to roznicy nie bedzie. Po to wlasnie sluzy opcja Soft proof w programach.

Jesli wrzucisz ten sam plik do druku to zarowno teoretycznie jak i praktycznie bedzie roznica. Tak po prostu musi byc :evilsmile:

pz

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
skaarj napisał/a:
Jesli zaladujesz profil papieru, poustawiasz na nim kolory (dla kazdego typu papieru osobno!) to roznicy nie bedzie. Po to wlasnie sluzy opcja Soft proof w programach.

Tak, na monitorze.

Bo na maszynie są kolejne profile dla każdego papieru (od producenta) i pomimo nich i kalibracji labu różnice są. Co więcej nawet w tej samej rodzinie papieru, przy różnych powierzchniach zdjęcia wyglądają ciut inaczej bo papier inaczej odbija światło ale to już jakby inna sprawa.

A jak by do tego dodać, że papier będzie minimalnie zabrudzony albo zarysowany przy kalibracji albo pomiędzy kalibracjami minie więcej czasu niż powinno, albo ktoś założy kolejną rolkę papieru z innym numerem emulsji i pominie kalibrację albo chemia się rozjedzie bo ktoś nie będzie wystarczająco uważny przy przygotowywaniu roztworów, albo dawkowanie pompek nie było dawno kalibrowane albo filtry będą już zapchane itd. itd. o-) Po stronie labu dużo jest zmiennych, serio...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Nie wiem ja kw dobie cyfry, ale na tradycyjnych odbitkach po oddaniu kolorów bez pomyłek byłem w stanie stwierdzić na jakim papierze była wykonana. Ale to pewnikiem inna bajka.

Skocz do: