eline  Dołączył: 27 Kwi 2008
Pantax k10d i manulane szkla Canon FD - wykonalne?
Witam

Zamierzam kupic lustrzanke i ze wzgledu na duza kolekcje swietnych szkielek do canona na mocowaniu FD szukam informacji o mozliwosci zamocowanie tego do puszki.

Canon ma przejsciowke EOS -> FD, wiec jak k10 nie da rady tego pociagnac pewnie bede szukal uzywanej 30d.

pozdrawiam

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Bardzo trudne, o ile niemożliwe. Odległośc od matrycy do tylnej powierzchni obiektywu w Pentaxie to 45.5 mm, w Canonie z obiektywem FD - 42mm. A to znaczy że trzeba by wepchać ten obiektyw 3.5mm w głąb korpusu Pentaxa.

hmm ... rozumiem ze szkla m42 maja podobna odleglosc ?
Z tego co wiem sa przejsciowki do canona EOS-> FD i EOS -> m42 i jakos to działa ...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
eline, oczywiście rozumiem, że masz dużo świetnych optycznie szkieł.

Jednak wydaje mi się, że skoro myślisz o lustrzance cyfrowej (która to jest aparatem o technologiczne lata świetlne od T90), dającej przede wszystkim ogromny komfort pracy, poprzez możliwość praktycznie niczym nieograniczonego "trzaskania" fot - to trochę bez sensu jest pozbawiać się wielu usprawnień, wskutek stosowania niekompatybilnej optyki.

Myślę, że i tak zaczniesz niebawem myśleć o współczesnych obiektywach, dających AF, większe i lepsze możliwości pomiaru światła (matrycowy, P-TTL'e i inne), podgląd głębi ostrości, ultraciche silniki (SDM), wygodę pracy (automatyka przysłon i tryby ekspozycji Sv, TAv) i wiele, wiele innych możliwości.

No bo czy warto kupować nowoczesne cyfrowe lustro, by pozbawiać się tychże dogodności?
Moim zdaniem - nie.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Szkła M42 mają identyczną odległość - dokładnie 45.46mm :-) W Canonie EOS ta odległość wynosi 44mm, a przejściówka EOS-FD ma soczewkę. I prawdopodobne jest że układ optyczny obliczony jest właśnie na tę różnicę. Zresztą dodatkowa soczewka pogarsza własności optyczne obiektywu. Nie lepiej kupić sprzęt, który bezproblemowo będzie współpracował z manualnymi szkłami? ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
eline, - a jakie masz szkla? Jak 85 1.2 to rozumiem chec :-P

No moje szkla FD koncza swiatlo na 3.5, mysialbym dokladnie zajrzec co ja tam mam ale kilka bialych krukow by sie znalazlo ;), i akurat nie wiem czy sie chetnie przeniose na te super szybkie szkla z AF z ich cenami. Jak patrze na kumpli ktorzy robia kitami cyfrowek gdzie sie swiatlo zaczyna od 4.5 to przyznam ze nie mam ochoty sie przesiadac na taka lustrzanke lub placic za jasne szklo tyle co za samochod ;)

Foce sobie Sony 828 (wczesiej 717) z dużym powodzeniem i gdyby nie ograniczenia obiektywu nie szukalbym lustra, bo szkło jasne i przejrzyste, więc aparat robi swietne fotki.

Jesli, a jak widze niestety tak bedzie K10 nie pociagnie szkiel FD, to pozostane przy Canonie pewnie kupie 20d lub 30d, bo wymiana szkiel na system M42 to mnie nie bawi.

Pomysl jest taki ze porzebuje w sumie drugiego body zebym mogl poklikac wiecej i nie zamierzam sie rozstawac z T90 (to jest maszynka :>) tylko nosic to razem i uzywac w razie potrzeby. O przewadze pełnej klatki chyba nikogo nie musze przekonywać stąd czasami będe sobie kadrowal mierzył itd cyfrą i pstrykał klasykiem.

Kiepsko ze k10d nie pojdzie ze szklami FD bo sprzet fajny, uszczelniony, itd ;)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
eline napisał/a:
super szybkie szkla z AF
W kwestii czystości języka - mówimy o super jasnych szkłach AF.

zorzyk, - ale moze mu chodzic o szybkosc AF i szybkie szkla w canonie szkla AF sa szybkie - wiem ze trudno w to uwierzyc :-P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zorzyk napisał/a:
eline napisał/a:
super szybkie szkla z AF
W kwestii czystości języka - mówimy o super jasnych szkłach AF.

I jasnych i szybkich ;)
Odpowiednik tego co mam na stałe na T90 to obecnie wydatek rzedu 4500 pln w wersji EOS :)
Podejrzewam ze przejscie z FD na EOS kosztowalo by mnie ponad 30.000 pln gdybym chcial utrzymac "stajnę", a to jest zdecydowanie wydatek na który mnie nie stać :)

Oja, to chyba zaczynam łapać Twój tok rozumowania!

Postulaty:
1. Mieć zalety pełnej klatki i specyfikę pełnoklatkowej optyki.
2. Mieć mobilność cyfrankową, i analog FF w zanadrzu.
3. Dobra optyka.
4. Tania optyka, niekoniecznie nowa, niekoniecznie AF.
5. Mieć system - możliwość żonglowania szkłami i korpusami

Moja propozycja:
1. K10D
2. Super A http://kmp.bdimitrov.de/bodies/A/super.html,
lub MZ-5N http://kmp.bdimitrov.de/bodies/MZ-ZX/mzzx5n.html
lub MZ-3
3. http://allegro.pl/50609_m...er=t&view=gtext

Tak co do szybkosci szkiel w Canonie, porownywalem kiedys ostrzenie AF dla 300 USM i anlogicznego Nikona i Minolty. Mialem wrazenie ze C ostrzy najszybciej, tuz za nim N i M daleko w tyle. Działo sie to kilka lat temu w redakcji sportowej, stad pamięc nazw obiektywów się skasowała ;), ale wrażenie pozostało.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Człowiek się uczy całe życie :mrgreen: :-B
Dla mnie to zabrzmiało jak kiepskie tłumaczenie z angielskiego fast lens, dlatego się uzewnętrzniłem 8-)

Jezeli chodziło o szkło z super szybkim AF, to mi nie o to chodziło, ale zastosowany szyk zdania jednak przemawia za jasnymi szkłami 8-)

Samp, - przykro mi ale cen na optyke FD nie pokonasz :evilsmile:

Fafniak, miałem w ostatnich tygodniach tour po Europie; w Kőln mieli co najmniej 3 fajne foto-komisy - a w jednym Canon EF 50 f/1.0 za 3000 €.

Faktycznie, strach myśleć, co w ED może się dziać...

Samp, 85 1.2 FD mozna kupic od 500$ do ok 750ojro...za takie szkielko to cena jest calkiem atrakcyjna....
nie chce mi sie reszty szukac ale skompletowanie szklarni
1.4 do 2.8 z zkaresu 35 - 200 wyjdzie duuuzo taniej i latwiej w FD niz bagnecie K 8-)

no i okazalo sie ze rozwiazaniem na uzywanie "moich szkiel" jest zakup k10d kilku innych manulanych pentaxow i zaplecza obiektywow kompatybilnych z P ;)

Chyba nie do konca o to mi chodzi ;P

Kiedyś kompletowałem szkła latami, mam takie cacka jak 300/4L, 19/2.8 vivitara, 50/1.2L, etc Kieruje mna przekonanie ze to optyka robi fotki, a w sumie nie wiem na ile moża porównać przystępną cenowo 50tke (zalozmy 1.8) za jakies 700 pln do starego szkla 1.2 czy 1.4.

Może różnice nie będą aż tak duże.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
W systemie Pentaksa dosyć przystępna cenowo 50-tka to 1.4 z autofokusem - około 720 zł za nową sprowadzaną. I jest to bardzo dobra 50-tka. :-)

Skocz do: