RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Piwo marki Asahi
Taka sytuacja:

http://next.gazeta.pl/nex...BoxBiz#BoxBizCz

Koncern Asahi Group Holdings przejął Kompanię Piwowarską.
 

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Nie liczę na poprawę jakości Tyskiego.
Tyszanin.
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Cytat
jakości Tyskiego.

a co to takiego?
 

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
rychu napisał/a:
a co to takiego?

Brak grupowych zatruć.
 

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
RPM w niektórych miejscach w naszym pięknym kraju można kupić piwo Asahi, całkiem niezłe jak na mój niepiwowarczny gust :-B
 

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
x4rd, tak, ja np. ostatnio kupiłem takie w Tesco...
 

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
:-D

 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
DeTe, 0,25? To nie piwo :mrgreen:
 

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
0,33 tylko szklanka mała ;-)
 

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
DeTe dokładnie o taka butelkę mi chodziło 8-)
 

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
To piwko jest na naszym rynku od bardzo dawna. Pierwszy raz piłem je w 2000 lub w 2001 w knajpach w Warszawie. Od kilku lat pojawia się w marketach. Niestety moje podniebienie prostego piwożłopa nie odnajduje uzasadnienia niewspółmiernej relacji ceny do smaku, stąd trunek ten nutę jest spożywany często ani dostępny powszechnie.
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20 Lut 2011
tref napisał/a:
Niestety moje podniebienie prostego piwożłopa nie odnajduje uzasadnienia niewspółmiernej relacji ceny do smaku...

Może jak przeniosą produkcję do Wietnamu...
 

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Albo na Filipiny. I do każdej butelki wrzucą paluszek.
 

Kerebron  Dołączył: 10 Mar 2016
Piwo zaangażowane - "Do naszego piwa wkładamy cząstkę siebie". :evilsmile:
 

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
rychu napisał/a:
Cytat
jakości Tyskiego.

a co to takiego?


W Browarze Obywatelski warzyli piwo w otwartych kadziach.
Pochodziło z stamtąd Książęce i Porter.
Miałem okazję delektować się piwem prosto z obciągu,
Ale nawet w butelkach tamte książęce, to było piwo!!!
(muszę odnaleźć film z pracy dyplomowej żony....).
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dybon, piwa się nie warzy w otwartych kadziach.
Większość męskiej strony mojej rodziny to byli pracownicy browaru, a moja połówka też jest po browarniku.
 

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ok, fermentowały w otwartych kadziach (wannach).
 

matkus  Dołączył: 12 Lip 2016
A kto ci broni również warzyć w otwartym naczyniu? Fakt, z punktu widzenia browaru to nieekonomiczne (utrata ciepła, odparowanie), ale można i warzyć w otwartym garze i browary rzemieślnicze tak czasami robią, piwowarzy domowi zresztą tym bardziej. Zresztą, czasami jest to jedyny uczciwy sposób na uzyskanie np. bardzo gęstej brzeczki, a i walory smakowe może poprawić (odparowanie prekursorów DMS). Ale to już nie temat dla browarów przemysłowych.

Zresztą, sama fermentacja w otwartych kadziach też obecnie jest nieopłacalna, prowadzi się ją chyba tylko dla marketingu. Nie daje to żadnych dodatkowych walorów smakowych, domyć zamknięte fermentory też już bez problemu można bez włażenia do środka ryzykując zatrucie dwutlenkiem węgla, a tylko pojawia się ryzyko zakażenia (choć faktycznie jest ono małe).

A wracając do tematu - Piwo Asahi piłem i prawdę mówiąc nie zachwyciłem się. Mniej-więcej to samo, co większość polskich piw, może nawet ciut bardziej wodniste, ale to już zależy z którym konkretnie piwem porównamy, za to droższe dużo. Jak ktoś chce spróbować raz, to czemu nie, ale na dłuższą metę lepiej zostać przy Tyskim, Żywcu czy innym Okocimie.

Asahi wykupiło Kompanię Piwowarską, więc Pentax KP się pojawił na cześć tego wydarzenia ;)
 
lazar  Dołączył: 23 Cze 2010
matkus napisał/a:
prowadzi się ją chyba tylko dla marketingu

Powiedz to Belgom :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach