leesq  Dołączył: 29 Lis 2014
K-3 II problemu z ustawieniami parametrów ekspozycji
K-3 II w normalnym trybie pracy mimo ustawienia prawidłowych parametrów ekspozycji aparat sygnalizuje mruganiem o nieprawidłowych ustawieniach (przysłona/czas/iso na obu wyświetlaczach) niezależnie od podpiętego obiektywu.
Dzieje się tak na wszystkich trybach AV/TV/M itd. W trybie M aparat zdjęcia robi poprawne wg zadanych parametrów czyli tak jak chcę choć na wyświetlaczach występuje "mruganie", w trybie AV aparat dobiera absurdalnie wysoki czas i możliwie wysokie iso, "mruganie" i tak występuje" , np. ustawiam przysłonę F3.5, ISO mam max 1600, jest pełne słońce a aparat chce to naświetlać max co może czyli ustawia 30 sec.

W trybie LV problem nie występuje, reset ustawień nie pomógł, wgranie najnowszego softu też nie pomogło.
Coś, ktoś czy tylko serwis ? jeśli tak to proszę jakiś polecić, dzięki i pozdrawiam
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Resetowałeś soft?
 

leesq  Dołączył: 29 Lis 2014
Reset ustawień w menu był robiony (menu z kluczem w 3-ciej zakładce), reset softu jeśli to coś innego to proszę naprowadzić
 

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
leesq, Styki na bagnecie korpusu czyściłeś ? Podobną sytuację miałem w analogowym P645N. Najlepiej izopropanolem lub zwykłym "szprytem".
 

leesq  Dołączył: 29 Lis 2014
od styków w zasadzi zacząłem jak to się pojawiło, jakiś serwis ktoś poleci ?
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
leesq napisał/a:
jakiś serwis ktoś poleci ?

Jesteś na Forum od 2014 roku, to pewnie znasz wątek o serwisach na pamięć?
 

leesq  Dołączył: 29 Lis 2014
rychu ,na usprawiedliwienie mam to, że do tej pory serwis nie było potrzebny i temat serwisów mnie nie interesował, przejrzałem zakładkę /Dobre serwisy/ kilka wytypowałem z południa, mam nadzieję, że to nie będzie poważna sprawa

 

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
leesq, przećwiczyłem w K-5 II - do pełnego resetu trzeba pogrzebać w kilku miejscach: menu ogólnym (to z kluczykiem), w menu Custom, w menu AF Fine Adjustment a i tak np. dane dot. praw autorskich czy stref czasowych nie są resetowane. W nowszym i pewnie bardziej skomplikowanym K-3 może to być podobnie podzielone.
Swoją drogą, ładowałem firmware (co prawda z v.1.7 ponownie na v.1.7) i to też nie wyczyściło wszystkich ustawień - czego się szczerze mówiąc spodziewałem.
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
leesq, też jestem południowcem, a wysyłam do stolycy. Opto-Technika. Profesjonalna obsługa, ceny też, ale jestem zadowolony.
 

leesq  Dołączył: 29 Lis 2014
Ryszard, dzięki zresetowałem co się da i daję sobie spokój, za wskazówką rycha jutro wyślę do Opto-Techniki
 

leesq  Dołączył: 29 Lis 2014
Płyta główna do wymiany - oj zabolało

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach