Waidodayo!
hungry.ant
Electrical engineers do it with less resistance ;)
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Sprzętu zbieram coraz więcej, ale zdjęć dalej nie umiem robić :P
Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
errorbypixel napisał/a:Panowie, jaki jest sens ładować profil labu skoro monitor nie jest skalibrowany? Tak czy siak poprawnie nie wyświetli kolorów.
W pierwszej kolejności starałbym się doprowadzić do w miarę poprawnego wyświetlania. Kalibratory można wypożyczyć za pewną opłatą albo uśmiechnąć się do kolegi, który takowe urządzenie posiada.
Ale to tylko moja opinia
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Michu napisał/a:Po to mniej więcej kalibrujemy sprzęt, by przywrócić naturalne kolory, oraz móc przypisać do pliku profil, dzięki któremu inne urządzenie będzie wiedziało, jak prawidłowo odczytywać informacje o barwach.
skaarj napisał/a:Ładujesz sobie do Lightrooma profil labu
Misztu napisał/a:A jaką masz ustawioną temperaturę barwową, jasność i kontrast w tych wszystkich monitorach?
errorbypixel napisał/a:Panowie, jaki jest sens ładować profil labu skoro monitor nie jest skalibrowany?
M.K napisał/a:Mertz, a tak szczerze to po czym poznajesz, ze masz dobrze szarości oddane na nieskalibrowanym monitorze? Po edytowanym zdjęciu?
Gwiazdor napisał/a:Jeśli dobrze zrozumiałem po tym, że tak samo zdjęcie wygląda na kilku innych ekranach. Jedynie na wydruku kolory są inne.
Misztu napisał/a:Czyli może być pewien, że albo wszystkie ekrany są tak samo dziadowskie
kerad napisał/a:Kalibracja monitora to pierwsza i podstawowa czynność jaką należy zrobić jeżeli chce się na tym sprzęcie pracować z grafiką
Waidodayo!
hungry.ant
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Mertz napisał/a:Tylko nie wiem dlaczego tak jest, że to działa, ale tylko wtedy, kiedy profil jest ładowany przez dedykowany soft. Po reinstalacji komputera przypisywałem tenże profil w ustawieniach systemowych - i nie na wiele się to zdało - stąd moje pytanie o jakieś uniwersalne oprogramowanie to umożliwiające.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
O, cenna uwaga. Ja mam w ogóle wrażenie, że Windows coś tam robi, ale kompletnie nie ma pojęcia co U mnie po jednej z aktualizacji Win10 standardowa "stara" przeglądarka obrazków stała się kompletnie bezużyteczna z racji przewalonego kontrastu. Połowa zdjęcia ucieka w czerńbakulik napisał/a:Sam Windows tego nie robi, a ustawienie w niem profilu to tylko informacja dla programów, które potrafią zarządzać barwą.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Mertz napisał/a:Racja. Miałem skalibrowany i pewnie wtedy wszystko było OK - znaczy kolory były tak ciepło-rzygliwe, że zapisałem sobie gdzieś ten profil, wróciłem do ustawień "normalniejszych". I bardziej chodzi mi właśnie o to - jak szybko (w razie potrzeby) przywoływać taki profil do działania, bo jego przypisanie w systemie jako domyślny nic nie daje.
Sprzętu kupa a i tak du...a
Rafi napisał/a:Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia
Wrzuciłem temat do dwóch labów. W tym jeden "bez korekcji" z własnoręczną konwersją do profilu ich maszyny - co uważam za bezsens, bo to jest ich urządzenie wyjściowe, nie moje, no ale niech im będzie.Ryszard napisał/a:Puszczę jakieś zlecenie według mojego niekalibrowalnego workflow i jak będzie dobrze, to wtedy się tutaj powymądrzam
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Puszka:K-50, szkła: Sigma 10-20 f3.5, Pentax 18-55 WR, Sigma 50-500 OS, oraz: cactus v6II i RF60x
Zdjęcia FB, insta i blog matkus.com_____blog o łażeniu (też ze zdjęciami)