Ryszard napisał/a:Jeżeli smartfony są problemem, to z lustrem czy bez "duże aparaty" są w poważnych tarapatach.
Tutaj z pomocą przychodzą patenty z astrofotografii.Jacek_Z napisał/a:przy wysokim ISO, czyli w ciemnościach, gdy sie fotografuje szybszy ruch
A tutaj zrobią jakiś pixel-shift i też da radę.Jacek_Z napisał/a:no i kwestie ilości detalu gdy potrzeba teleobiektywu
Są jeszcze bogaci amatorzy i sprzęciarzeJacek_Z napisał/a:Najdłużej ostanie sie półka profi i nadzwyczaj ambitnych amatorów (hobbystów). Tych jest nadspodziewanie dużo, więc tragedii nie ma, ale spadek jest i będzie dalej postepował.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ja rozumiem że prędkości kosmiczne są wielkie, ale bez przesady, tu mowa o prędkości kątowej, a te sa mizerne np vs ruch samochodu.Ryszard napisał/a:Tutaj z pomocą przychodzą patenty z astrofotografii.Jacek_Z napisał/a:przy wysokim ISO, czyli w ciemnościach, gdy sie fotografuje szybszy ruchA tutaj zrobią jakiś pixel-shift i też da radę.Jacek_Z napisał/a:no i kwestie ilości detalu gdy potrzeba teleobiektywu
Dokładnie tak!Jacek_Z napisał/a:Mało wymagające, amatorskie zastosowania - OK. To co bardziej wymagające to na razie bardziej w kategoriach s-f albo za -nascie lat najwcześniej.
Nikon, Pentax, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, FKD i to nie wszystko ...
K-5iis + Bigma, K-30, K-X, K-R, P18-55, P50-200, P80-320, S70-300, T70-300, Trioplan 100/2.8 i sporo innych gratów.
Czy ja wiem? Canon z Nikonem zlikwidują DSLR a Pentax nie zdąży...Jacek_Z napisał/a:I do lustrzanki też, w końcu lustrzanki mają opcje LV!
I w końcu może mu się udać. Nie ma gwarancji, że przeistoczy się z zombie.bbartlomiej napisał/a:Pentax umiera już przynajmniej 10 lat.
bbartlomiej napisał/a:Jacek_Z, ale to wszystko już jest tak jak mówisz - Pentax robi z Tokiną czy innymi producentami (Tamron?), większość ciekawych nowych obiektywów była robiona przez Sigmę, Tamrona. Nowsze niestety wychodzą na bagnet K coraz rzadziej, bo popyt zbyt mały. Sami wypuszczają jedynie kolejne 50tki w śmiesznych pieniądzach.
Nie wiem co do AF w takim K-1 czy K-3, ale patrząc na wcześniejsze dokonania nie spodziewałbym się cudów. Pewnie jest poprawnie, ale czy coś ponad to na tle takiego Canona czy Nikona?
MF , FF , APS-C
i nie ma to żadnego znaczenia.Jacek_Z napisał/a:foci czymś innym niż Pentax
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
plwk napisał/a:Od zawsze wiele osób z tego forumi nie ma to żadnego znaczenia.Jacek_Z napisał/a:foci czymś innym niż Pentax
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Przecież oni to pole oddali kilkanaście lat temuJacek_Z napisał/a:Moim zdaniem Pentax powinien niemal natychmiast wystartować z bezlustrem. Zaniedbując to odda jeszcze więcej pola C i N.