foto  Dołączył: 03 Maj 2013
bbartlomiej napisał/a:
Mi dziś zawiesił się 3x w różnych sytuacjach. Net mówi, że to częste, więc bardzo słabo. Drugi mankament, to że robi się zauważalnie ciepły po chwili używania.
Natomiast matryca i obiektyw są ekstra...


Mój nigdy się nie zawiesił, baterię i ładowarkę dokupiłem oryginalną
 

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
u mnie zapisuje pełne RAWy
tylko jpg - jest mniejszy

dwa zdjęcia jedno w pełna klatka drugie crop do 50mm
a tu podgląd zdjęć jpg


te że jpg mam w aparacie obcięte - do szybszego udostepniania na telefonie
 
badur  Dołączył: 21 Lis 2006
Mi też się nie zawiesił, aparat jest znakomity.
Ładowarkę polecam taką: https://www.ebay.pl/itm/J...8AAOSwAppeYcme.

Co do akumulatorów, pasują Hahnel HL90B/92B (niby do Olympusa) do dostania za ok. 40 zł w jednym z uznanych sklepów internetowych.

Polecam też zestawik NISI Prosories z filtrami prostokątnymi, fajna sprawa.
 
andrzejekp  Dołączył: 17 Kwi 2011
Skoro mimo 35-50mm jpegowego cropa aparat takze zapisuje pełne 28 mm RAVy to świetnie, mamy nadal pełną informację z całej 28 mm klatki.
 

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Good news! Poza tym pierwszym dniem od tygodnia nie było żadnych problemów z aparatem.
 
rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
👍 cieszę się z Tobą 😃
To był pewnie "efekt" nieściągniętej folijki z matrycy 😜
 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Z dzisiejszej wizyty w W-wie

 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
to samo w BW

 
jarekwyd  Dołączył: 01 Wrz 2014
Koledzy, niedługo uzbieram na gr III, normalnie nie mogę się doczekać. Ale powiedzcie proszę jak to jest z tym kółkiem, na wielu zagranicznych kanałach YT lub z komentarzy można się dowiedzieć że pokrętło (nie wiem dokładnie jak to nazwać ale pawnie wiecie o co chodzi)po jakimś czasie wysiada. Ktoś miał już nieprzyjemność doświadczenia tego. Czy to sprawia że aparat staje się bezużyteczny?
 

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
jarekwyd, które "kółko" - pokrętło? chodzi
bo w sumie jest 3
z przodu pod spustem
u góry (tak zwane PASM - chociaż tu chyba PAvTvM) trybów pracy - jak ja to nazywam
i z tyłu taki wybierak krzyżowy który również jest kółkiem

u mnie wszystkie pracują bez błędnie jak na razie
 
jarekwyd  Dołączył: 01 Wrz 2014
To z tyłu wokół przycisku ok trybu macro wb. Opinia o tym że wysiada wielokrotnie przewija się w komentarzach pod filmami na yt A śledzę dużo z tematu gr
 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
jarekwyd - była jakaś seria, która miała takie problemy. Ricoh podał numery fabryczne, których to dotyczyło. Sprawdziłem wtedy na swoim i mojego to nie dotyczyło. Naprawiali w gratisie. Myślę, że obecnych modeli już to nie dotyczy, było to na początku produkcji
 
jarekwyd  Dołączył: 01 Wrz 2014
O dzięki, super
 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
GW-4

 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
 

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
Zdarza się, mam model z tym problemem. Jeszcze nie zdążyłem wysłać do naprawy :)
Nawet jak jest chwila, że kółko głupieje to u mnie tylko podczas przeglądania zdjęć. W żadnym innym momencie problemów nie zauważyłem.

pz
 

irek83  Dołączył: 11 Paź 2014
skaarj, wysyłaj, nie ma na co czekać bo problem będzie się nasilać, mojego zrobili i póki co działa jak nowy.
 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Zamek Czersk

 

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
Oj, flara. Trzeba było rączką zasłonić od góry ;-)
 

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Kuba Nowak napisał/a:
Oj, flara. Trzeba było rączką zasłonić od góry ;-)


Tak, GW-4 nie jest całkiem odporny na flary, ale źle nie jest. Ogólnie jest bardzo ostry i jest to świetny dodatek do GR, szczególnie przy architekturze


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach