GX-10 i troszke starocia
kierdel napisał/a:polecacie jakies obiektywy Tamrona, na ktore mozna zapolowac jezeli sie juz ustrzeli adaptalla na pentaxa?
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki
K10D + Pentax 16-45/4 + Sigma 28-70/2.8 + Tamron SP 70-210/3.5 + żona, którą cholera bierze na widok kolejnego foto-klamora (choć i tak jest tolerancyjna)
sauat napisał/a:A ja polecam Tamrona 70-210/3.5 - przez niektórych uważany za najlepszy obiektyw w tym zakresie, jaki kiedykolwiek wyprodukowano. Jeszcze kilka lat temu kosztował ponad $700. Teraz chodzi za grosze. Mam go w systemie Adaptall-2 - ma już pozycję A. ..............
xrut napisał/a:Dokładnie tak, a adaptall nikona ci zostanie jako gratis . Ale czy będzie działać przeniesienie przysłony to zależy tylko od twojej przejściówki, bo ta 135 to zdaje się Model 03B, a ona jest w wersji AE .
xrut napisał/a:Może źle się wyraziłem. Jedynym warunkiem aby kasetka (kadyszka pewnie tez ale jej nie mam więc nie mogę powiedzieć na 100%) mogła sterować przysłoną szkła adaptallowego, to zastosowanie przejściówki KA, a nie K. Przejściówka typu KA ma trzy styki, typu K żadnego. Dokładnie tak jak w szkłach pentaksowych typu KA i K. I nie zawsze jest dokładny styk na KA czasem trzeba poruszyć żeby styk "załapał". Jak załapie od razu widać w wizjerze wartość przysłony, jak nie pojawiają sie -- .
xrut napisał/a:tu masz cene modelu starszego i ze swiatłem 2,8 http://cgi.ebay.pl/Objeti...1QQcmdZViewItem
K-7, P30t, DA 17-70, DA 10-17, FA 50/1.7, S 24/1.8, 105/2.8, Tamron Adaptall SP 70-210/3.5, SP 300/5.6, AF-540FGZ, AF-360FGZ
toganja napisał/a:szczescie cale, ze takie forum jak to istnieje :)