_Pedros_  Dołączył: 14 Gru 2020
[korpus] K-70 - ustawienia
Niebawem do mnie dotrze K-70. Do tej pory korzystałem K100D Super i moja wiedza dotycząca tego typu sprzętu jest delikatnie mówiąc daleko w lesie.
Czy są jakieś sprawdzone ustawienia aparatu, które warto zastosować i cieszyć się dobrymi jakościowo zdjęciami? Na co warto zwrócić uwagę na początku? Przejrzałem już instrukcję i możliwości ustawień w K-70 jest sporo więcej. Nie wszystkie są dla mnie zrozumiałe. Może coś podpowiecie?
 
Darek M  Dołączył: 10 Lut 2018
Tych "uniwersalnych " ustawień raczej nikt nie będzie w stanie Ci podać. Według mnie wszystko zależy również od podpiętego obiektywu. Przynajmniej w moim K-70 tak wychodzi...
 

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
_Pedros_ napisał/a:
Nie wszystkie są dla mnie zrozumiałe. Może coś podpowiecie?

Nikt nie wie co może być dla Ciebie niejasne :)
 
Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Podepnę się do wątku.
Od wczoraj jestem posiadaczem k-70 i w dołączonej instrukcji nie mogę znaleźć sposobu na wyłączenie ekranu - dziś próbowałem robić nocne niebo a świecący ekran uniemożliwia zobaczenie czegokolwiek w celowniku.
 

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Dobrze też by było wiedzieć jakie masz doświadczenie z lustrzankami
 

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
W znanych mi Pentaksach pomaga naciskanie przycisku INFO.
 
Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Wielkie dzięki. Faktycznie pod info jest taka opcja
 

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Zapewne można gdzieś ustawić, jaki ma być stan ekranu po włączeniu aparatu. Poszukałbym też ustawień pamięci - czy ma po włączeniu przywoływać ostatni stan.
Pokombinuj, no i RTFM bro' :mrgreen:
 

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
Ja to bym zaczął od przeczytania instrukcji... :evilsmile:
 

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
kojut napisał/a:
Ja to bym zaczął od przeczytania instrukcji...

Taa... Te pełnokrwiste postacie, zwroty akcji. Chyba tylko przy pierwszym aparacie próbowałem ogarnąć tę lekturę. Nie wyszło mi.
 
_Pedros_  Dołączył: 14 Gru 2020
Instrukcję przejrzałem jeszcze zanim dotarł aparat. Jestem po pierwszych zdjęciach. Tak szczerze, to po przesiadce z K100D spodziewałem się lepszego obrazu jakościowo. Robiłem zdjęcia z obiektywem 50 f1.8. Szału ostrości nie ma :-(
Być może kwestia ustawień, być może powód, że zdjęcia były robione w pomieszczeniu przy sztucznym oświetleniu bez lampy, której nie posiadam jeszcze.
Czekam na lepszą pogodę i spróbuję przy lepszym oświetleniu.
 

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
_Pedros_, a sprawdzałeś celność?
no i pytanie o ustawienia jpg czy bezpośrednio z RAWów oglądasz obrazki?
 
_Pedros_  Dołączył: 14 Gru 2020
Zrobiłem sobie testy celności i to działa prawidłowo. Zdjęcia były RAW. Wykorzystuję do obróbki program DCU 5.
 

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
jako użyszkodnik K70 - zastanawiam się, co Ci nie pasuje w obrazkach (albo czego jest za mało) porównując do K100
 
_Pedros_  Dołączył: 14 Gru 2020
Przede wszystkim spodziewałem się lepszych jakościowo zdjęć pod względem ostrości. Na wyświetlaczu aparatu bez powiększania zdjęcia wyglądają bardzo dobrze. Po zaimportowaniu do komputera zdjęcia są podobne do tych, które uzyskiwałem na K100D. Myślałem, że oprócz oczywistych rzeczy typu szybsza praca aparatu, AF więcej personalizacji - zdjęcia na nowym sprzęcie wyjdą bardziej ostre. Tu przeskoku niestety na razie nie widzę...
Będę testował dalej. Może oświetlenie było zbyt kiepskie i czasy zbyt długie. Starałem się, żeby były krótsze niż 1/125.
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Porównaj zdjęcie robione z AF ze zdjęciami z LV.
 
_Pedros_  Dołączył: 14 Gru 2020
Proponujesz, żebym zrobił zdjęcia z AF wybierając kadr wizjerem vs zdjęcie z kadrowaniem Live View?
Czy można tak ustawić aparat, aby na LV punkt ostrości był centralny? Na LV wykorzystuje mi 11 punktów i jest loteria.
 

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
ciekawe określenie
"bardziej ostre" - chociaż mam wrażenie, że to akurat do uzyskania w procesie obróbki
bo jeżeli ostrość jest tam gdzie chcesz żeby była, to wygląd zdjęcia juz w dalszej obróbce do ogarnięcia.
nie pamiętam gdzie w DCU jest odpowiedni suwak albo suwaki. Ale chyba do puki nie pokażesz przykładów to nie bardzo rozumiem problem
 
_Pedros_  Dołączył: 14 Gru 2020
Poczytam jak dodać obrazek na forum i spróbuję coś wrzucić. Może być link do google drive?
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
_Pedros_ napisał/a:
Proponujesz, żebym zrobił zdjęcia z AF wybierając kadr wizjerem vs zdjęcie z kadrowaniem Live View?

Tak
_Pedros_ napisał/a:
Na LV wykorzystuje mi 11 punktów i jest loteria.

Poczytaj instrukcję - punkt ostrzenia można wybrać ręcznie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach