K-1 | K-3 II | K-5 | S A 18-35/1.8 | FA 77/1.8 | Irix 15/2.4 | F 50/1.7 | DA 55-300/4-5.8 | DA* 300/4 | TC 1.4x | A 28/2.8 | M135/3.5 |
http://marekskruch.pl
Bóg widząc, że światłość jest dobra, oddzielił ją od ciemności. [Rdz. 1-4]
Przecież nie wróżyli z fusów. Zrobili testy. Szkiełko jest "be". Nie warto kupować.Marek napisał/a:Prawda li to czy bezpodstawne domysły jeno
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
K-1 | K-3 II | K-5 | S A 18-35/1.8 | FA 77/1.8 | Irix 15/2.4 | F 50/1.7 | DA 55-300/4-5.8 | DA* 300/4 | TC 1.4x | A 28/2.8 | M135/3.5 |
modern art = i could do that + yes, but you didn't
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
No właśnie, ale fotopolis też pisze, że szkło dobre, tylko matryca nie wyrabia. Poza tym na photozone, jak piszą na optyczne.pl, robią testy na wyostrzonych jotpegach, co ma ponoć zwiększać ilość lph. A czort by się na tym wyznałguerilla napisał/a:zobacz sobie na photozone.de , wg ich testów ostrość wykracza prawie poza możliwości matrycy
CytatWyostrzanie przez puszkę plików JPG szczegółów raczej nie dodaje lecz co najwyżej przeróżne artefekty
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
modern art = i could do that + yes, but you didn't
Cytatprostu odpuść sobie testy- wiadomo jakie szkła są dobre a jakie nie, i nie potrzeba nikomu żeby dyletanci z optyczne czy fotopolis to potwierdzili :)
Może na opiniach na forum ?gin z tonikiem napisał/a:ale przecież na jakiejś podstawie trzeba sobie wyrobić zdanie.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Może na opiniach na forum ?
Akurat w sprawie tego szkła, to raczej nie.gin z tonikiem napisał/a:Oj, te dopiero bywają skrajne...
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
No, w zasadzie się zgadzam, ale czytałem też posty, w których autorzy dowodzili, że jest niewiele lepszy od kita. Zresztą, chodzi mi o to, że jeśli testy nie są miarodajne, to czemu tak wiele osób, również na tym forum, tak się nimi przejmuje?argawen napisał/a:Akurat w sprawie tego szkła, to raczej nie.
gin z tonikiem napisał/a:to czemu tak wiele osób, również na tym forum, tak się nimi przejmuje?
Zgadzam się, że to czy zdjęcie jest dobre nie jest uzależnione od tego jakim obiektywem (czy nawet aparatem) jest zrobione. Prześwietlone zdjęcie ze Smieny może być lepsze od zdjęcia z super hiper lutrzanki cyfrowej z najdroższym obiektywem. Ale gdy się kupuje taki sprzęt jak obiektyw, to oczywiste, że się porównuje różne testy, czyta opinie i zwykle kupuje się to co wydaje się optymalne (relacja cena/jakość). Natomiast źle jest, jeśli takie portale jak Fotopolis czy inne odwalają fuszerę i mieszają w głowach mniej zorientowanym amatorom fotografii. W związku z powyższym, panowie mistrzowie techiniki cyforowej, proszę wejść na forum Fotopolis i ich zjechać na funtydan napisał/a:Mam gdzies te opinie
gin z tonikiem napisał/a:Natomiast źle jest, jeśli takie portale jak Fotopolis czy inne odwalają fuszerę i mieszają w głowach mniej zorientowanym amatorom fotografii.
Ja się nie sugerowałem i kupiłem Pentaksa. Nie żałuje, bo zasadniczo uważam, że co moje to najlepszedan napisał/a:Niestety w kazdej dziedzinie mniej zorientowanie maja gorzej Na szczescie z czasem sa lepiej zorientowani i swiadomiej wybieraja, nie sugerujac sie w 100% testami na portalach.