czarekk  Dołączył: 03 Lip 2007
Jaki filtr ochronny na obiektyw kitowy do Pentaxa ?
Własni mam zamiar kupić K10D :) i zastanawiam sie czy nie wypadało by kupić jakiegos filtra UV . Proszę grupowiczów o opinie .

Czarekk

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
czarekk, - wybacz ale w sieci ai i na tym forum kupe bylo takich tematow.
znowu beda sie wypowiadac zwolennicy i przeciwnicy zakladania szkielek na obiektyw....
kup najlepszy z mozliwych (BW/hoya/marumi/heliopan) byle byly wielopowlokowe a do wanych zdjec zdejmij to ochydztwo....

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
no jak już masz kupować coś co nic nie daje, a do ważnych djęć i tak to zdejmować, to już kup jakiś filtr efektowy. Przynajmniej zdejmowanie i zakładanie będzie miało głębszy sens ;)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
czarekk napisał/a:
czy nie wypadało by kupić jakiegos filtra UV

Krótko mówiąc, szkoda pieniędzy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Idąc "między ludzi", a szczególnie jeśli są tam dzieci, warto obiektyw jakoś zabezpieczyć. W ubiegłym miesiącu, podczas Dni Włocławka, przyczepiło się do mnie mocno brudne dziecko w wieku około 7-10 lat z prośba o zrobienie zdjęcia i zaczepiając mnie próbowało łapać za obiektyw. Było tak natarczywe, że musiałem aparat podnosić ponad głowę.

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
czarekk napisał/a:

Mówisz o 18-55? Masz już najlepszy filtr - osłona p-słoneczna! Przyzwyczaj się do jej zakładania i zobaczysz, ze naprawdę trzeba by się postarać, by uszkodzić szkło. Acha, jeszcze jedno - jak założysz filtr to prawie na pewno przy zdjęciach ze słońcem w kadrze pojawią ci się bliki.

czarekk  Dołączył: 03 Lip 2007
Dziękuje wszystkim za pomoc. W takim razie rezygnuje z tego filtra.
Pozdrawiam
CzarekK

Skocz do: