Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mmfmfpffmmmpmmm "Pfmmfffmpppfpmf Mpfmmmpmfmfffmmfmpffm" mmmpmfmpp pppmffmpp pmmmppfmmfmpmppppm pfmmppfppmffmppppp.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
jorge.martinez, Michu, :-/

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
bbartlomiej napisał/a:
jorge.martinez, Michu, :-/
Również nie czaję... :roll:

Za to Pentaksa 17 rozumiem doskonale. Czym jest, czym nie jest, co potrafi, czego nie* oraz do czego mógłby mi się przydać. Super, że go wypuścili. Własny egzemplarz jest tylko kwestią czasu.

* i co ja potrafiłbym (lub nie) nim zrobić

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Od wielu lat Pentax robi aparaty dla miłośników marki oraz dla miłośników aparatów z Japonii. Wiedzą, że w obu grupach mają źródło zabezpieczenia swojego biznesu.

To jest sprzedawane jako trafianie do niszy i dotykanie kontrtrendu (bo główny trend to szybka fotografia smartfonowa), ale pewnie i tak najwięcej klientów będzie z grupy posiadaczy innych Pentaksów, w szczególności analogowych. Wystarczy popatrzeć na te wszystkie nawiązania do innych modeli.

Gdyby Pentax był dla każdego, to by nie było tego forum, a Kenny żył długo i szczęśliwie.

Czy ja wiem? Posiadacze innych Pentaksów, w szczególności analogowych, piszą, że lepsze kompakty walają się im po szufladach. Raczej nigdy się nie dowiemy, w sensie statystyk rynkowych, kto kupuje Pentaksa 17.

p.s. Kenny to jakiś krewny Manfrediego i Johnsona? Czemu umarł przez Pentaksa?

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Zabawka dla tęczowych, kobiet i hipsterów, prawdziwy mężczyzna używa tylko camera obscura.

A, i rolka obiecanego Ektara:

Miodzio! Niech się dobrze sprawuje! :-)

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
jersey, ekstra! Pochwal się później wynikami w odpowiednim dziale! Liczymy też tu na mini-recenzję z pierwszej ręki.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
jersey napisał/a:
Ja pikole, ale wy jesteście marudni. Już mi się przypomniało dlaczego wolałem zostać na PF niż się tutaj udzielać.

Fakt, mało się tam wczoraj nie pobili. U nas bez rękoczynów, tylko marudzenie. Nuda.

Ale są również niepoprawni optymiści - jak ja - którym to cacko się podoba.

Ponownie gratuluję zakupu. Baw się dobrze i pokaż rezultaty. Na pewno będziesz zadowolony.

Marudzenie po angielsku mniej przeszkadza :P

Rezultaty pokażę, jakąś mini-recenzję też wyskrobię, pierwsze spostrzeżenia już mam. Może nawet machnę jakąś rolkę T-Maxa na Gdyńskim dworcu po powrocie ale tego nie obiecuję. 72 zdjęcia na raz może mnie przerosnąć.

jersey napisał/a:
Marudzenie po angielsku mniej przeszkadza :P
`Racja. W końcu to język obcy, więc marudzenie jest niezrozumiałe ;-)

72 klatki… Ktoś na PF napisał, że 90% czasu dla rolki 36 klatek poświęcał na jej dokończenie, a 72 nie skończy nigdy :-P

Pmffmfmpmffpmffmpp fmmą fmpmmmmmfffm pfmppffppmmmżpppmff. Ppmffmśpmfmmmłmppppm, żmpp pmmmppfmmfmpmppppm pppmmmpmmmmpmmmpffmpmffpmffmpppmm ppmmmmpfffmfmpmpppffmppm pppfmfmpmffpmffmmmpffffpmppppm, mmmpmfmpp fpp fmpmppppmmmmmmfmffmpp Pfmmpppppfmpmmmfpfmmm 17 fmfśppmmffmppmmfmfp pppmffmpp fmmmmfmfpppfmpmffpmff ppmmff ffp fmpfppmmmpffffpffm.

Zainteresowanie tak duże że wstrzymali przyjmowanie zamówień. W temacie "kto to kupi jak można mieć 645 za te pieniądze". I mówimy o Japonii gdzie aparatów z drugiej ręki jak psów.

https://news.ricoh-imaging.co.jp/rim_info/2024/20240619_040044.html

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Takie to prognozy i opinie ludu, który nie kupił nowego aparatu od 10 lat.

PS. Ja swój ostatni kupiłem pod koniec 2018. Nie liczę używanego MX-a.

Eghm, ceny oszalały. Mam duuuże zapasy i dawno nie kupowałem klisz. Jak mały obrazek odstawiłem na rzecz 120 to niezbyt mnie interesowały zmiany kosztów. Ale jak mówię mam zapasy. Samych NPSów 135 jest jeszcze ze 40.

Dziś zerknąłem na aktualne ceny filmów.
Szpula 30,5m HP5+ kosztuje obecnie 610zł :shock:
:evil:

Z trwogą pobiegłem do kuchni… Wygrzebałem z zamrażarki 2 takie puszki. Odetchnąłem z ulgą.

Tym bardziej półklatkowa zabawka jest dobrym i rozsądnym rozwiązaniem jako nowy sprzęt.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
jersey napisał/a:
Ja pikole, ale wy jesteście marudni

A co, mam sikać w majty na każdą nowość ze stajni na P?
Wystarczy, że robią to w Japonii. Przy tak zawrotnym tempie paczka pampersów wystarczy im na kilka pokoleń. :mrgreen:
Nie uważam, że to jest be, bo nie jest, tylko zupełnie nie przemawia do mnie cała ta kreowana otoczka.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Rychu, być może dlatego, że to nie Twój target. Do mnie też nie przemawia, ale nie widzę potrzeby marudzenia. Cieszę się szczęściem innych, których to rajcuje.
Na razie Styrlitz wzbudza zainteresowanie jako ciekawostka i lekka abstrakcja, mam nadzieję, że pozytywnie przełoży się to na sprzedaż. Uważam, że takie eksperymenty są potrzebne, nawet jeśli omijają mnie tak, jak błyskotliwe myśli omijają Eizowatego.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Z plusów - to jest nowa konstrukcja Pentaksa!
Z minusów - to jest nowa konstrukcja Pentaksa...
Fajnie jakby rzucili serią aparatów, coś jak Instax mini, wide czy co tam jeszcze wyszło. W sensie, że jest wybór, będzie to długofalowe a nie ciekawostka w typie K-01. Myślę, że gdyby wykopali z grobu takiego MZ-S to trochę by im fanów przybyło (bo chyba już nikt poza Leicą analogów nie tłucze?).

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Dziwne :roll: Nikt nie wspomniał o analogowym Rollei 35AF :-B

Maro66  Dołączył: 30 Lip 2017
jersey napisał/a:
Zabawka dla tęczowych, kobiet i hipsterów, prawdziwy mężczyzna używa tylko camera obscura.

A, i rolka obiecanego Ektara:

[url=https://live.staticflickr.com/65535/53802055393_88b54311e5_b.jpg]Obrazek[/url]

No pięknie. Teraz czekamy na efekty :-D

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Raczej pozostanę przy *ist z DA40... Prawie kompakt :)

Skocz do: