Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
K70 i wężyk spustowy
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
W/g instrukcji gniazdo mikrofonu/wężyka jest na wtyk mini jack 3,5mm. W moim K70 wtyk mnijack 3,5mm wsuwa się tylko do do końca drugiego segmentu, wtyk 2,5mm wchodzi cały ale oczywiście jest luźny. Wygląda tak jakby końcowa najgłębsza sekcja gniazda miała średnicę mniejszą niż 3,5mm. Czy to jakiś specjalny "pentaxowy" minijack czy feler mojego K70?

BRob  Dołączył: 12 Wrz 2010
Spróbuj ciut mocniej wcisnąć (oczywiście bez przesady) , ten ostatni etap powoduje zablokowanie wtyczki w gnieździe i z zasady wymaga większej siły. Jeżeli nie używałeś wcześniej gniazda to może poprosu musi się rozruszać.
Albo zrób inny test, spróbuj wcisnąć jakiś inny jack 3,5 mm, np. od słuchawek, jeżeli wejdzie to trzeba przyjrzeć się jack'owi od wężyka, może ma zbyt ostre wykończenia i nie daje się wcisnąć.

Właśnie w tym problem Mam wężyk od K200 z mikrojackiem i kupiłem przejściówkę 2,5>.3,5 i nie wchodzi, wziąłem na próbę inny wtyk minijack - efekt ten sam. Gniazdo oglądane przez lupę wygląda jakby ta właśnie najgłębsze sekcja była węższa.

Skoro inne jack'i też nie wchodzą to chyba pozostaje wizyta w serwisie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam wężyk spustowy CS-205 od Pentaksa *ist DL. Ma on średnicę 2,5 mm ale ostatni element ma tylko 2,2 mm. Może wężyk CS-310, dedykowany do Pentaksa K-70, ma podobną budowę. Na zdjęciach wygląda, że chyba tak, ale nie znalazłem dokładnych wymiarów. Inny wężyk 3,5 mm może nie pasować.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Być może to zupełnie głupie, ale przyszło mi do głowy, że kupiłeś Kumkacz1 aparat z drugiej ręki - a wcześniejszemu właścicielowi rozpadł się wtyk od wyzwalacza i ten ostatni "pypek" z mini-Jacka zostal w środku w aparacie :idea:

Kosmos, co nie? :lol:

Lepszego zdjęcia nie znalazłem.

Ryszard napisał/a:
Być może to zupełnie głupie, ale przyszło mi do głowy, że kupiłeś Kumkacz1 aparat z drugiej ręki - a wcześniejszemu właścicielowi rozpadł się wtyk od wyzwalacza i ten ostatni "pypek" z mini-Jacka zostal w środku w aparacie

To można prosto sprawdzić igłą.

Re: K70 i wężyk spustowy
Kumkacz1 napisał/a:
wtyk 2,5mm wchodzi cały ale oczywiście jest luźny.

No ale to już Kumkacz1 sprawdził , myślę że jack 2,5 mm nie jest na tyle krótki aby zmieścić się w gnieździe razem z ewentualnie oderwaną końcówką jacka 3,5 mm.

Aparat był nowy ze sklepu, ale chyba już wiem wszystko.
Na zdjęciu które wrzucił plw (wielkie dzięki) widać, że nie jest to zwykły wtyk minijack, znalazłem też w międzyczasie coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/kabel-synchronizacyjny-jjc-cable-pk1-pentax-cs-310-fuji-x-t200-x-e4-x-s10-17575296595?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=3c32ed14-fe9e-8c26-432c-a4a9720b0e95,
i na zdjęciu widać że jedna wtyczka to minijack a druga, ta zagięta ma tyk czterosekcyjny. Niestety trzeba będzie kupić wężyk. W K200 jest normalny mikrojack stereo.
Dziękuje za pomoc

Za 50 zł kupisz wężyk CS-310.

Skocz do: