piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
  Projektor made by Adam Słodowy
Przeglądałem ofertę projektorów multimedialnych - chciałem sprawdzić aktualny stosunek możliwości/trwałość/cena tych urządzeń. Niestety trochę się zawiodłem - większość nadal jest dość droga, oferuje słabą rozdielczość no i ta marna jeszcze żywotność lamp. Już miałem zarzucić dalsze szukanie aż tu trafiłem na taki wynalazek. Ja wiem, że Polak potrafi ale niektóre nacje też mają łeb ;-)

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
WOW! Co jak co, ale takie rzeczy mnie fascynują. Potrafiłbym się zaszyć w jakimś małym pokoiku i miesiącami siedzieć z lutownicą nad takim wynalazkiem... gdybym potrafił :/ Absurd... Mogłem iść na elektrotechnikę.. cholera chyba zmienię kierunek. Jaka to satysfakcja samemu zrobić takie dzieło!

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
To byla chyba moda na budowanie takich wynalazkow jak tylko pojawily sie 15" LCD w sprzedazy, juz chyba z 8 lat temu. Sztuka bylo upolowanie z demobilu monitora LCD 15". Dokonywalo sie jego rozbiorki. Potem wg. "dokumentacji" ktora mozna bylo zakupic nawet na alledrogo czy ebay'u - budowalo sie cos na ksztalt budy dla sredniego psa, pakowalo do tego elektronike od rozebranego LCD-ka, budowalo tor optyczny z matrycy, soczewek fresnela i soczewki od jakiegos rzutnika czy projektora. Najwiekszym problemem bylo znalezienie silnego zrodla swiatla, ktore by przeswietlalo calosc, by po przejsciu przez system optyczny w skrzyni cos jeszcze chcialo docierac na scianie - kontrast przewaznie byl slaby i wymagal silnego zaciemnienia pokoju. W dodatku uklad byl kosztowny - bo jak sie wpakowalo lampe halogenowa to troche pradu uklad ciagnal i taki rachunek z prad byl potem calkiem spory.

Na bazie pomyslu wykorzystania matryc LCD do budowy projektorow zbudowano niejednen wlasny przemysl w technologii DIY :mrgreen: - na zachodzie popularne byly fora z poradami jak i co stosowac - a specjalizowane sklepy internetowe sprzedawaly podzespoly do budowy wlasnego projektora.

Obecnie konstrukcje fabryczne projektorow LCD mozna zakupic w kazdym sklepie. Jak zwykle problemem pozostala lampa - ktora srednio wystarcza na 2000 godzin ogladania. Oczywiscie, Polak potrafi dostrzec problem zdobycia lamp do starych projektorow - wiec co niektorzy uruchomili juz warsztaty z uslugami regeneracji takowych lamp od projektorow - i tak zbudowal sie kolejny polski rynek uslug za jedyne 350 zl od lampy... :mrgreen:

Nawet Chinczycy probowali sprzedawac w Polsce wlasne konstrukcje projektorow opartych na tej samej zasadzie - tani metahalogen jako lampa podswietlajaca, maly LCD do przeswietlenia - i w epoce gdy "normalna" konstrukcja projektora w sklepie kosztowala ok. 2500 zl - konstrukcja ze wschodu kosztowala jedyne 1500 zl :mrgreen: Konstrukcja jednak dziedziczyla wszelkie wady konstrukcji budowanej recznie.

Skocz do: