siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Wynajem mieszkania.
Mam pytania do osób które przerabiały temat ;-)
Będe stroną która posiada mieszkanie, do wynajęcia.
Jak się odpowiednio zabezpieczyć :?: , widziełem ostatnio program gdzie ktoś robił starszą kobite w wala i nie płacił jej za zamieszkiwał w jej lokalu. troszkę się tego obawiam.

Mieszkanie mysle wynajmować przez okreslony czas powiedzmy rok, czy po tym terminie musi mieszkanie opuścić taki student, a co jak to będzie np kobieta w ciązy, ew z małym dzieckiem.

Generalnie mamy prawo które bardziej chroni tego studenta (przykład osoby wynajmującej) niż właściciela mieszkania :evil:

Jakieś rady, jak poprawnie spisać umowe, co zastrzec itp.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
Jakieś rady, jak poprawnie spisać umowe, co zastrzec

jeśli umowa jest na czas określony, to w ogóle nie ma dyskusji - może być w ciąży, bez nogi albo mieć suchoty, a umowa i tak się kończy i tyle.

My aktualnie mamy umowę podpisaną z właścicielem-prawnikiem i z nowości, których wcześniej nie widziałem, mamy wymienione w umowie dosłownie całe wyposażenie (np lodówka, pralka ale też szczotka klozetowa czerwona, stan dobry) i powiem Ci, że po ponad rocznym najmie, ja już nie wiem co tu jest nie nasze. A tak, patrze w umowę i dokładnie wiadomo, więc mimo że kretyńsko to wyglądało na początku (i dość strasznie jednocześnie), to z perspektywy czasu to całkiem niezłe rozwiązanie. Poza tym ściągnij jakiegoś gotowca, dorzuć jakieś zdroworozsądkowe sformułowania (np my dodaliśmy zapisy, że jak się coś popsuje to zobowiązujemy się natychmiast zgłosić to właścicielowi w celu naprawy gwarancyjnej) i poza tym zrób casting na wynajmujących 8-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
nikt i tak nei wynajmuje kobietom w ciąży samotnym.. nie jest łatwo w naszym kraju.

Skocz do: