happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
Zdjęcia seryjne
Witam!

K100D ma możliwość robienia pięciu zdjęć JPG w serii z szybkością 2.8/s. Dlaczego zmniejszenie rozmiaru JPG do 1.5MPix lub zwiększenia kompresji do maximum lub nawet jedno i drugie nie wpływa na liczbę zdjęć w serii?

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Aparat tego JPG'a musi w jakiś sposób wygenerować. Niezależnie od tego jaki format wybierzesz zawsze pierwszy jest RAW, z którego generowany jest JPG. Teoretycznie robienie serii w RAW'ach powinno nieco przyśpieszyć proces. Sam proces kompresji RAW do JPG zajmuje pewnie tak znikomo mało czasu w porównaniu z czasu zczytywania informacji z matrycy i zapisu do bufora aparatu, że zmiana stopnia kompresji nie ma widocznego wpływu na szybkostrzelność.

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
To byłoby dobre uzasadnienie właśnie do szybkości, jak sam napisałes, a do ilości zdjęć w serii podejrzewam że to już nie jest analogiczne. Bo aparat robi zdjęcia do czasu jak mu sie zapełni bufor pamięci, to idąc w tym kierunku, kiedy zdjęcia są o 1/3 mniejsze to mógłby robic 3x dłuższą serię albo chociaż 2x, i właśnie zastanawiam sie dlaczego tak się nie dzieje.

I jeszcze dodam iż jak pamietam w d70s miało to wpływ, ale moge się tu mylić.

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
Możliwe, że chodzi o szybkość zapisu raw/opróżniania bufora. Może aparat nie wyrabia się z przerabianiem RAW na JPG przed zapisem kolejnej klatki. Ale to tylko moje dywagacje. Podobno K10D z szybką kartą ma nielimitowaną serię.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Sorry, post nie na temat (napisałem zanim przeczytałem do końca) , myslalem ze chodzi o zwiększenie liczby fps. a tobie chodziło o ilośc zdjęć w serii. Dalej nie trzeba czytać :P

Przede wszystkim jest to związane z prędkością migawki i lustra, które musi się podnieść i opaść po każdym zdjęciu. i myślę, że własnie prędkośc podnoszenia i opadania lustra ma największe znaczenie. Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Podobno K10D z szybką kartą ma nielimitowaną serię.
W instrukcji napisali, że jpg robi aż do zapełnienia karty. Nic nie ma o rodzaju karty, więc pewnie na zwykłej także to robi.

sky  Dołączył: 11 Lip 2007
argawen napisał/a:
Cytat
Podobno K10D z szybką kartą ma nielimitowaną serię.
W instrukcji napisali, że jpg robi aż do zapełnienia karty. Nic nie ma o rodzaju karty, więc pewnie na zwykłej także to robi.

Gdzies byl test dla K10 i szybkosci zapisu dla Extreme II i III, ewidentnie byla roznica w szybkosci zapisu czyli ilosci fps (dziwne skoro buforuje a reszta zalezy od mechaniki). Hmm moze chodzilo o sredni czas?
BTW
W K10 wyswietlana jest aktualna mozliwa ilosc zdjec seryjnych. Jest to liczba 8, to znaczy tyle ile moze zrobic z max. szybkoscia (do zapelnienia bufora). W testach wychodzi mi ze jezeli zapisuje tylko RAW`y to czkawki dostaje przy 10-11 seryjnym. Poprzednie jak z AK-47 ;) Wyglada wiec ze decydujace bedzie mialo jaka ma sie karte (jak szybka przy zapisie) i od tego bedzie zalezec czas jaki trzeba bedzie dac aparatowi do czesciowego przynajmniej zwolnienia bufora aby nastepne tez mogly byc wykonane z max. szybkoscia.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sky napisał/a:
W testach wychodzi mi ze jezeli zapisuje tylko RAW`y to czkawki dostaje przy 10-11 seryjnym
Zgadza się, właśnie przed chwila testowałem z Sandiskiem Extreme. Ale to sie tyczy chyba tylko Rawów.
A tak w ogóle to wątek jest o serii, a nie fps :mrgreen: . Czyli ile robi w serii K100D, a nie w jakim czasie.

sky  Dołączył: 11 Lip 2007
argawen napisał/a:
sky napisał/a:
W testach wychodzi mi ze jezeli zapisuje tylko RAW`y to czkawki dostaje przy 10-11 seryjnym
Zgadza się, właśnie przed chwila testowałem z Sandiskiem Extreme. Ale to sie tyczy chyba tylko Rawów.
A tak w ogóle to wątek jest o serii, a nie fps :mrgreen: . Czyli ile robi w serii K100D, a nie w jakim czasie.

Tak czy siak mozna dzieki temu cos wydedukowac, ograniczanie sie li tylko do jednego aparatu czasami ogranicza mozliwosc dedukcji.
Podsumowujac wyglada na to ze dlugosc serii zalezy od wielkosci bufora, zakladajac ze mowimy o max. ilosci zdjec przy max. fps. bo pozniej czkawka lub tak jak zrozumialem w K100 koniec serii.

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
k looD po serii spada prędkość tak gdzieś o do 1/3 prędkości początkowej.

Skocz do: