Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
EURO 2008 - są tu jacyś kibice?
Wszyscy, którzy oglądają namiętnie mecze jak ja nie będą mieli problemu by "czytać międy wierszami" poniższy komentarz.
Dla mnie rewelacja.

HAAAAAAALO, ze słynnego Werterseje Stadion w Klagenfurcie, gdzie przed historyczną szansą stoi Reprezentacja Polski, wita Państwa Dariusz Szpakowski...i...
- STREJLAU: "... Andrzej Strejlau"
- SZPAK: .... miliony przed telewizorami.... na trybunach atmosfera wielkiego piłkarskiego święta ...... komplet widzów, wśród nich tysiącosobowa grupa Polaków, z białoczerwonymi flagami i szalikami, oni jak i my z Państwem przed telewizorami wierzymy że dziś, po tylu latach oczekiwania na finaly euro możemy tutaj sprawić niespodziankę pokonując niemców ........... historyczny mecz ... nigdy nie pokonaliśmy niemców ...i... pamiętamy wszyscy ten słynny mecz na wodzie .nieodżałowany Jan Ciszewski na komentatorskim stanowisku..... pamiętam te wszystkie mecze które miałem zaszczyt komentować w 82, 87, 92 roku ..... i dziś znów będzie historycznie ...... i jedno nurtujące nas wszystkich od kilku dni pytanie..... już wiemy że od pierwszej minuty zagra Kuba Błaszczykowski....jego występ do samego końca stał pod wielkim znakiem zapytania.... przez ostatnie dni cała Polska obserwowała wyścig z czasem, konsultacje, zabiegi, to wszystko aby Kuba mógł zagrać w tym najważniejszym być może meczu w karierze.... na trybunach wiele znakomitości świata biznegu i polityki.... jest prezydent Lech Kaczyński z małżonką ..... są inni oficjele.... muszę państwu powiedzieć, że mieliśmy dziś problemy z dotarciem na stadion, kilka godzin w korkach ...

(1 min.)
- SZPAK: .... No to prosze państwa, zaczynamy ..... za chwilie pierwszy gwizdek hiszpańskiego arbitra..... Polacy na biało czerwono... w bramce Boruc, dalej w obronie od lewej z numerem trzecim Dudka, z szóstką Bąk, z czwórką .....ale groźnie od samego początku niemcy ... szwajnsztajger przy piłce ... ale za długie podanie wyłapuje Boruc .... ważny jest ten pierwszy kontakt z piłką .... aby mógł bramkarz nabrać pewności .... Krzynówek do tyłu, do Lewandowskiego, ten przyspiesza i długa piłka do Żurawskiego, ten na prawo do Smolarka... ale jest na posterunku mertezaker........ ten do balaka ale jest przy nim rodżer głerejro ..... na prawo do błaszczykowskiego, błaszczykowski... nie, to jest oczywiście Smolarek....... ale piłka wychodzi poza linię boczną boiska ... mówił to Leo Benhaker, mówili to polscy piłkarze: to nie będzie wielkie widowisko, to nie będzie wielki piłkarski spektakl, ale mecz walki, walki o każdy centymetr, każdy milimetr kwadratowy boiska .....

(13 min.)
- SZPAK: ..... Mariusz Wasilewski, gdy go widziałem dziś rano był bardzo skoncentrowany .... jakby nieobecny, zamyślony, ale na twarzy było widać ogromne skupienie ...Arne Fridriś .... ta ostatnia instancja przed bramką Lemana.... przytomne rozciągnięcie gry .... wspaniałe mecze w Hercie .... rosły .... umiejętnie potrafiący czytać grę ..... Kloze ... czeka na podanie w polu karnym ... Torsten Frings..... ale wróciół yyy wrócił świetnie Jacek Krzynówek .... umiejętnie ... mądrze spokojnie....
- STREJLAU: ..... dobry powrót Krzynówka i od razu próba szybkiego, diagonalnego podania do naszych szybkich napastników w te sektory boiska, które są najsłabiej kryte przez obronę przeciwnika ...
- SZPAK: ... spokojnie niemcy.... Łukasz Podolski, cudowne dziecko niemieckiej piłki.... skoncentrowany .... on wie, że dziś z Polską muszą wygrać..... wie, że ten mecz może być kluczowym w jego karierze ...... ale teraz NIEBEZPIECZNIE!!!! .... Kloze!!!! świetnie broni Artur Wichniarek wybijając piłkę poza boisko......
- STREJLAU: ... tak, doskonała interwencja Boruca..... refleks, dobra gra na linii, jak i na przedpolu...

(25min.)
- SZPAK: .. dobrze, mądrze Polacy.... uważnie w obronie, świetnie Żewłakow.... yyy Jacek Bąk
- STREJLAU: "...tak.... dobry przegląd pola... niezły strzał z prawej jak i z lewej nowi, bardzo dobra gra głową...."
- SZPAK: ...... może uda nam się jeszcze przed przerwą przeprowadzić się jakiś kontratak ... tak jak przecież grać lubimy i potrafimy..... i może w wyniku którego uda nam się zdobyć tę jedną-jedyną, upragnioną bramkę..... rozmawiałem wczoraj z trenerem niemców Joachimem Lwem, yyy Lewem, mówi do mnie "Darku...".... ale szansa... Krzynówek!!!!!!!... będzie gol!!!!!!... ajjjjjj jak niewiele brakowało!!... nie udało się nam wyjść na prowadzenie .... gdyby lepiej Jacek przymierzył..., ale teraz uwaga... Balak, Kloze i ....ajaj ..... niestety proszę Państwa w dwudziestej piątej minucie gry tracimy bramkę.... mówiłem, przestrzegałem, że jest takie piłkarskie porzekadło, że niewykorzystane sytuacje się mszczą........,ale poczekajmy,.... może jeszcze nie wszystko stracone ... jak mawiał Kazimierz Górski, serdecznie pozdrawiamy pana Kazimierza, że piłka jest okrągła a bramki są dwie....
- STREJLAU: "....dobra akcja drużyny niemieckiej, podania rozciągające nasze szyki obronne, błąd naszej pary stoperów, w wyniku czego Kloze zdobywa bramkę.... strzał praktycznie nie do obrony..."
- SZPAK: ...... pressing, pressing panowie ........ musimy teraz bronic wyniku, 27min...ach, jak Kuba Błąszczykowski jest zmeczony...... widać ile wysilku go kosztowało to spotkanie....
(50 min)
- SZPAK: ....ogromna przewaga niemców, no niestety Proszę Państwa.... chyba koniec snów, koniec marzeń...., dziś naszym katem jest Mirosław Kloze, urodzony w Polsce ....... chyba nadszedł czas na zmiany, ale nie te na boisku,.... chodzi bardziej o zmiany systemowe, w PZPN-ie, szkoleniu zawodników,.... wczoraj na łamach "la gazetta dello sport" czytałem wywiad z... ale o tym za chwilę ....szwajnsztajger z dystansu .... ale na nasze szczęście był to bardziej strzał na wywjad......yyy na wiwat ..... ale teraz szansa - dobre podanie ... Lewandowski ... idzie mu w sukurs Żurawski... dośrodkowanie do Smolarka, aj jezus maria!!!, ależ była szansa ....... popatrzmy na powtórce czego zabrakło Smolarkowi w tej akcji.... teraz musimy wracać pod własne na pole karne.... bronić tego niezwykle korzystnego wyniku.... i brawo Michał Żewłakow wybija piłkę w trybuny...
(89 min.)
- SZPAK: ... znów zamieszanie pod naszą bramką, Wasilewski wybija na nasze szczęście daleko,..... ale przejmuje Żurawski!!,.... szansa!!! SAM NA SAM Z BRAMKARZEM!!!!!!! iiiii GOOOOOOOOL!!!!!, GOL!!!!, GOL!!!, GOL!!!, GOL!!!!, GOL!!!, GOL!!!!, jeden - jeden !!!!!!! piękna bramka Maćka Żurawskiego!!!,....wykorzystał ten moment zagapienia... cieszy się Leo Benhaker, cieszą się polscy kibice.... i rozradowany Maciek Żurawski...... miał problemy z aklimatyzacją w Larisie.... stracił miejsce w Seltiku Glezgoł, w reprezentacji Polski nie szło mu, nie wytrzymywał presji, ale teraz Żurawski w najważniejszym momencie tę presję uniósł i potwierdził swoją wielką klasę......
- STREJLAU: .... długie, krzyżowe podanie od Wasilewskiego do Głerejry, dobry odbiór piłki było kluczowym zagraniem przesądzającym o powodzeniu tej akcji.....
- SZPAK: ....... i jeszcze minuta do końca spotkania.... plus to co doliczy arbiter.... nie było zbyt wielu przerw w grze ........ żeby wytrzymać .... żeby dowieźć ten rezultat do końca, wytrzymajmy panowie!!!, ten rezultat w przypadku zwycięstwa ze słabiej dysponowaną Austrią i nie tak już silną jak niegdyś Chorwację daje nam upragniony awans, bez kalkulacji... bez kunktatorstwa... ale może i z pierwszego miejsca w grupie.....ale już Niemcy ..... Balak... rosły.... na prawo do Odonkora, pamiętamy go z meczu w Dortmundzie 2 lata temu, Odonkor do Klozego, ale pięknie ubiego go Jacek Bąk... sędzia dolicza dwie minuty...... prostopadłe podanie, Krzynówek.... dośrodkowanie...... SZANSA!!!!!!!!!!! i GOOOOOOOOL!!!!!, GOL!!!!, GOL!!!, GOL!!!, GOL!!!!, GOL!!!, GOL!!!! EUZEBIUSZ SMOLAREK! sterzela swojego pierwszego, ale jakże ważnego gola w tych mistrzostwach..... rozradowany Leo Benhaker i Darek Dziekanowski i nasi rezerwowi... tego się nikt nie spodziewał...... na minutę przed końcem prowadzimy z niemcami na werterseje stadion 2:1 ...... Cieszy się tata ebiego ... panie Włodku, my też się cieszymy jak wspaniałego syna pan wychował.... ale już rozpoczynają niemcy, cała nasza drużyna na własnej połowie.... Mecelder, przy nim Lewandowski.... groźnie!!! dośrodkowanie!!!!!!!! WYBIĆ TĘ PIŁKE!!!!!!.......... świetnie Jacek Bąk!!..........ale przejmują niemcy... ostatnia szansa... I......... KONIEC SPODKANIA!!!!!! nie będzie już ostatniej szansy.... Polska w Finałach EURO 2008 wygrywa z faworyzowaną ekipą niemcow... tyle lat czekaliśmy na to zwycięstwo.... Wreszcie mamy Reprezentację zdolną wygrywać z najlepszymi..... Popatrzcie Państwo na tę radość naszych zawodników, sztabu szkoleniowego, kibiców..... było różnie, dobre i słabsze momenty, można powiedzieć, że miłe złego początki ale radosny koniec ....... dziękuję państwu, z teatru marzeń w klagenfurcie gdzie spełniły się dziś nasze marzenia, żegna Państwa Dariusz Szpakowski i....
- STREJLAU: "... Andrzej Strejlau"

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Ta ;-) Stawiam 10 Provii, ze nie wyjda z grupy. No, ewentualnie wyjda, ale odpadna w pierwszej kolejce.

dz.

Po tym co pokazują w sparingach nie wypada myśleć optymistycznie, ale prawdziwy kibic wierzy nawet gdy przegrywa się 0:3 ;-)

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
:lol: wspaniała narracja!!! choć też mam obawy co do zakończenia...

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
jak tracę nadzieję przypominam sobie mecz z Portugalią. Zagrali tam jak nigdy przedtem i potem. Czyli jest cień szansy, że i w Austrii coś im odbije.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Lipa napisał/a:
:lol: wspaniała narracja!!! choć też mam obawy co do zakończenia...

no tak bo zakończenie jest tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=5361#5361 , ale jak przystało na normalnego inaczej , wiara u mnie jest . .

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Wito76 napisał/a:
Polaków

Wito76 napisał/a:
niemców

Wito76 napisał/a:
niemców

Wito76 napisał/a:
Polacy

Wito76 napisał/a:
niemcy

Wito76 napisał/a:
niemcy

Wito76 napisał/a:
Polską

Wito76 napisał/a:
Polacy

Wito76 napisał/a:
niemców

... :shock:
Że o nazwiskach nie wspommę

Wito76 napisał/a:
Benhaker

:shock: :mrgreen:

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
i co powiecie na kadrę?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Mi się spodobał "KONIEC SPODKANIA". :-P

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Ja z kolei mam nadzieję że poprawią mi humor w moje urodziny (grają mecz z Niemcami dzień wcześniej), a nie jak poprzednim razem gdzie z Ekładorem dostali, czym sprawili mi urodzinową przykrość.

A tak w ogóle od 8 czerwca świat robi się dla mnie przezroczysty, bo z drżeniem serca przenoszącym się na całe ciało będę obserwował naszych na szklanym (?) ekranie.

LIPALIPSKI, chodzi o duże i małe litery?
Przeciez domyslasz sie, ze to bylo CTRL+C ; CTRL+V a nie moja radosna twórczosc.
Gdyby sie lepiej wczytac to jest masa literówek i ortów.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
a ja się obawiam nie tyle o grę naszej reprezentacji tylko o jakość transmisji oferowaną przez Netię za którą dałem całe 14,90 :evilsmile:

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Jadę na mecz z Niemcami i nawet jeśli przegramy ja nie będę miał sobie nic do zarzucenia, że głos stracę to pomijam... Ktoś się z Was wybiera na jakieś mecz?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Lipa napisał/a:
i co powiecie na kadrę?

a my na to, jak na lato.

może nie wyjdą z grupy nawet, ale sądzę, że zrobią lepsze wrażenie niż na ostatnich mś.

a co sądzicie o tym?
*puf*

j+ napisał/a:
a co sądzicie o tym?
ale czad :-) Podoba mi sie ;-)

sporo osób się oburza utrwalaniem stereotypów itp, mi natomiast trochę nie pasuje użycie hymnu. u nas by to raczej nie przeszło.
*puf*

j+ napisał/a:
sporo osób się oburza utrwalaniem stereotypów itp, mi natomiast trochę nie pasuje użycie hymnu. u nas by to raczej nie przeszło.
Ten stereotyp juz na zawsze pozostanie. Tak to juz jest miedzy narodami, ze stereotypy, glownie w zartach wlasnie zyja zyciem wiecznym - trzeba miec do tego dystans. Zreszta Niemcy maja bardzo niewinne stereotypy o Polakach, w porownaniu z polskimi stereotypami o Niemcach - wystarczy obejrzec sobie filmiki odpowiedzi na jutubie.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
j+ napisał/a:
a co sądzicie o tym?

Oj tam , za dużo browara to i o ręcznym zapomnieli .

dzerry napisał/a:
trzeba miec do tego dystans

jasne, to akurat popieram.

dzerry napisał/a:
Niemcy maja bardzo niewinne stereotypy o Polakach

Stereotypy może, ale Polaków nie darzą szczególną symtapią. Chyba tylko o Turkach myślą gorzej ;-)

Jeśli chodzi o stereopyty o Niemcach, to też jako takie są niewinne. Bratwurst, piwo i gruby, czerwony na twarzy Jurgen ;-) Jednak w stosunku do Niemiec Polacy ujawniają imho wiele kompleksów i to rodzi (nie wiedziałem jak to nazwać, ale chyba, jakby nie patrzeć) nienawiść. A to już jest niezdrowe.
*puf*

j+ napisał/a:
Stereotypy może, ale Polaków nie darzą szczególną symtapią.
Generalizacja. Uwazaj na to. Czy wiesz ilu Niemcow uczy sie polskiego? Bylem wiele razy w Niemczech, znam wielu Niemcow, z ktorymi bardzo szczerze rozmawialem. Kiedys pewna Niemka, z ktora zupelnie przypadkowo podrozowalem na stopa, powiedziala mi, ze zna ludzi, ktorzy spytaliby sie jej, czy nie boi sie podrozowac z Polakiem, ale nie nazwalaby ich swoimi znajomymi. Z moich doswiadczen wynika, ze wielu Niemcow jest bardzo ciekawych Polski, czesc ma negatywny stosunek do wszystkich imigrantow, ale wszyscy znaja kawaly o Polakach ;-) Triatlon po polsku? Na basen na piechote, z powrotem na rowerach :-P

j+ napisał/a:
Jeśli chodzi o stereopyty o Niemcach, to też jako takie są niewinne
Zapomniales dodac nazizm, rasizm i komory gazowe.

dz.

Skocz do: