vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Test FA 50mm/1.4 na optyczne.pl
Oto kolejny test obiektywu Pentax, tym razem FA 50mm f=1.4, na optyczne.pl

http://optyczne.pl/654-no...0_mm_f_1.4.html

moze jakies uwagi/opinie co do tego testu?

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
To ja lepiej znajdę jakieś schronienie przed burzą

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Zgadzam się niemal w całej rozciągłości z wnioskami zawartymi w podsumowaniu, z tym, że moim zdaniem świetna jakość to jest dopiero od 2.8. Szkoda, że nie napisali o pięknym bokeh. Aż takiej CA nie zauważyłem, ale też jej nie szukałem na zdjęciach... Obudowę określiłbym raczej jako kiepską, ale w porównaniu z 50/1.8 Canona, to faktycznie jest super... Ogólnie, chyba nie napisali niczego, czego byśmy nie wiedzieli... ;-)

Cytat
FA31/1.8Limited

a skad taki obiektyw mozna dorwac i po ile? po napisie "Limited" domyslam sie ze jest b. dobry, niom i 31mm ogniskowa uzyteczna :evilsmile:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Szkoda, że nie napisali o pięknym bokeh
To jest raczej subiektywne, więc nie mogli. Posądzili by ich o stronniczość :)

[ Dodano: 2007-08-29, 12:59 ]
vertiico napisał/a:
Cytat:
FA31/1.8Limited

a skad taki obiektyw mozna dorwac i po ile?
Zdaje się, że 800-850 $. W Polsce cena oscyluje 4000-4500 zł.

argawen napisał/a:
W Polsce cena oscyluje 4000-4500 zł.

:( nic bedzie trzeba poszukac odpowiednika

Cytat
Zastosowanie przysłony f/2.0 bardzo mocno poprawia sytuację w centrum kadru, choć co do brzegów wciąż możemy mieć poważne zastrzeżenia.
(...)
A wraz z dalszym przymykaniem sytuacja jeszcze się poprawia, dochodząc do rekordowych osiągów notowanych na 10-megapikselowych matrycach formatu APS-C/DX.

czyli jezeli dla matrycy aps-c na brzegach ( przy np 1.4-2.0 ) jakosc nie jest najlepsza, to jak to sie ma do filmu?
O ile dobrze rozumiem przy matrycy aps-c jak sie uzywa obiektywu ( "pelnoklatkowego"? ) to korzysta sie ze srodka? czy dobrze mysle?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vertiico, zasadniczo dobrze myślisz. Problem polega tylko na tym, że matryca wymaga innego kąta padania światło, niż bardziej pod tym względem tolerancyjny film.

vertiico napisał/a:
argawen napisał/a:
W Polsce cena oscyluje 4000-4500 zł.

:( nic bedzie trzeba poszukac odpowiednika...

Masz FA35/2 lub niepełnoklatkową Sigmę 30/1.4, obydwa znacznie tańsze...
Chociaż jeżeli to ma być do analoga, to Sigma oczywiście odpada...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Dzięki temu testowi pierwszy raz widzę że Pentax-a SMC FA 50/1.4 można kupić w sklepie internetowym w Polsce i z polską GW.
Niestety ale cena jest zabójcza 999 zł?
Jaką oni mają marżę 100 %???
200 $ x 2,70 = 540 zł a u nich 999 zł
Rozumiem że nowość na polskim rynku może kosztować ale niech by to było 700 zł a nie 300 zł więcej... :evilsmile: :evilsmile: http://pentax.org.pl/imag...l_smile_177.gif

Markus napisał/a:
200 $ x 2,70 = 540 zł a u nich 999 zł

a cło i vat?

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
W tym kraju zaczynaja sie dziac cuda - co drugi dzien test szkiel pentaxa

W ubieglym tygodniu w USA za 50/1.4 zaplacilem 189$ - 25$ rabat + 30$ wysylka (wysylka moze byc tansza o polowie ale idzie okolo 1m-ca) .
Paczka przyszla bez cla i podatku.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Vat 22 % 118 zł + cło 10 % 54 zł
czyli 540+118+54 =712 zł
Nawet licząc do równego rachunku jest 800 zł a nie o 25 % więcej ....

[ Dodano: 2007-08-29, 15:58 ]
Gdzie Gator kupowałeś ?Zapodaj linka...

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
gator napisał/a:
W tym kraju zaczynaja sie dziac cuda - co drugi dzien test szkiel pentaxa
tak jak niektórzy lubią sobie robić maratony z oglądania kilku(nastu) odcinków jakiegoś serialu tak panowie z optycznych teraz przerabiają poczet szkiełek naszego Systemu. Oby ten poczet za szybko się nie skończył :-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
gator napisał/a:
- 25$ rabat

Znowu rabaty, jak go chcesz uzyskać?
Rabat

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Generalnie to że w pełi otwarty ten obiektyw jest miękki każdy wie, dla tego też nadaje się znakomice do portretu :-D

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
prawie wszystko sie zgadza, tylko te aberracje im okropne wyszły - ja u siebie jakoś nie zwróciłem uwagi na ten problem.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
Pentax, obcinając koszty, wyposażył ten instrument tylko w dekielki, z tym że ten na gwint jest z kiepskiej jakości plastiku i naciskany, a nie wkręcany.
ale o co chodzi :?: wkręcany dekiel to paranoja (ciężko go zdjęć w momencie) taki sam dekiel jest w obiektywach DA i nikt nie psioczy. jaka może mieć charakterystyke dekiel na miłość boską?

[ Dodano: 2007-08-29, 16:38 ]
Cytat
w trudnych warunkach oświetleniowych na pewno niejeden fotograf wykorzysta przysłonę f/1.4. Zachwycony wynikami nie będzie, lecz wybrzydzać nie można, bo w tej cenie konkurencja nie oferuje nic lepszego.

Test ciekawy i generalnie dobrze opisujący to szkło. Jednakże (myślę że to kwestia indywidualnych oczekiwań) ja nie mam takich zastrzeżeń jak optyczne.pl do zdjęć na przysłonie 1.4 jest miękko ale przy portrecie to raczej in plus :-)

Ale te dekielki 49mm to brzydkie są okrutnie... :mrgreen:
Myślałem, że chodzi o dekielek od strony bagnetu, bo on jest jakiś taki budżetowy w 50-tce...

[ Dodano: 2007-08-29, 10:44 ]
awakqwq napisał/a:
...ja nie mam takich zastrzeżeń jak optyczne.pl do zdjęć na przysłonie 1.4 jest miękko ale przy portrecie to raczej in plus :-)

Jak jest miękko na oczach, to już nie bardzo "in plus"... :-)

moze zrobimy ankiete co dalej pojdzie do odstrzalu na O ?

Fotozakupy tym razem mogły by udpstepnic do testow 16-50/2.8 lub 50-135/2.8 - bardzo mnie ciekawią wyniki.

PS: ale tak po krotkim zastanowieniu dochodze do wniosku, ze na 99% nie udpostepnią, gdyz mam obawy co do wyników testu, i sprzedaz mogla byc spac na fotozakupy. :mrgreen:

Skocz do: