pavlis83  Dołączył: 29 Maj 2007
ustawienia k100d super
Witam serdecznie

jakie wedlug Was, drodzy uzytkownicy k100 i forumowicze, sa najbardziej idealne, najprzyjemniejsze w pozniejszym ogladaniu ustawienia k100d. na jakie wartosci macie ustawione takie pozycje jak ostrosc, jasnosc, contrast, czy robicie jpg w trybie jasne czy normal?

pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najpierw zrób ankietę "Czy robicie w JPG?"

umrze mi twardy jak bede robil w rawie... :(

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ja robie. Czesto na wycieczkach i wyjazdach, bo nie chce co chwila zrzucac zawartosci karty na komputer i nie chce tony pstrykow obrabiac na kompie. Ustawiam sharpnes i contrast na +1 i wybieram te 2 krzywa, te nieneutralna. Zdjecia wychodza takie bardziej kompaktowe wtedy. Takie moje wrazenie.
Ale chyba niedlugo przesiade sie na RAW, bo juz dokupilem sobie pamieci flash :-P

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
pavlis83, Tylko RAW, ale ekspertem nie jestem, w sumie zrobiłem może ze 3 jpg i ok. 7000 RAW (głównie do prostych reklamówek). Najlepiej spróbuj sam tzn. 50/50 RAW/jpg, ale moim zdaniem nie po to kupujesz lustrzankę, żeby focić jak kompaktem.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
0, 0, 0, RAW

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
a to moja lustrzanka potrafi robić w jpg??? :evilsmile:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
pawelek-79 napisał/a:
Ustawiam sharpnes i contrast na +1

U mnie to ustawienie także się sprawdza. Krzywą kolorów zostawiam na pozycji neutralnej - po podbiciu kolorów problem jest z kolorem skóry - zwłaszcza twarze wyglądają jak po ostrej libacji (przynajmniej w Szajsungu). Ostatnio korzystałem z jotpegów częściej niż zwykle (tzn. w ogóle korzystałem) - miałem tylko 2 karty 1GB każda i kupę rzeczy do obfotografowania czyli wakacje ;-) Oczywiście w przypadku trudnych warunków oświetleniowych i sytuacji na których dobrym uchwyceniu bardzo nam (mnie przynajmniej ;-) ) zależy tylko RAW.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Wielu użytkowników lustrzanek uważa, że niegodne jest pstrykanie w jotpegach, używanie megazoomów, a jak ktoś chce ustawic tryb AUTO to w ogóle jest heretykiem. I w żadnym z tych przypadków nie powinien miec lustrzanki, bo nie po to ją kupuje żeby pstrykac jak kompaktem.

Nie zgadzam się z tym. Nie zawsze RAW jest konieczny, nie zawsze jest przydatny, czasem jest strata miejsca na dysku, czasu itp.

To, że RAW jest dostępny nie znaczy że jest jedynym dozowlonym formatem. Tak samo powinno się robic tylko na manualu bo nie po to kupuje się lustrzanke żeby automat cokolwiek ustawiał. Tv, Av?... fuj... P?... bleeee... AUTO? na stos!

OT, ale czytając kolejny raz 'nie po to kupujesz...' musiałem się wygadac.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Szykuje się kolejna batalia o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy ;-)
Aparat jest przede wszystkim urządzeniem które ma wiele użytecznych i mniej użytecznych funkcji. To jak ktoś z niego korzysta to jego sprawa i sprawa jego preferencji.
Sam miałem zadać pytanie o ustawienia jpgów dopóki sam ich nie przetestowałem co zakładającemu temat polecam ;-)

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
RAW+ czyli dwumegowy jpg w najlepszej rozdzielczości jako wglądówka oraz RAW. Na podstawie jpg oceniam czy coś ze zdjęcia będzie, 90% rawów idzie do kosza, 3% do obróbki, 7% "na później".

Aha pewnie z 20% zdjęć idzie w całości do kosza, powyższe statystyki dla tych, które przetrwały wstępną selekcję.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie ma o co kruszyć kopii. Skoro jest jakaś funkcja w body, to bez problemu powinno/można ją stosować. Jeśli ktoś pragnie lustra używać jak kompakta - dlaczegóż nie? To, że z definicji lustrzanka jest aparatem, dającym większy wpływ na ewentualnie zamierzony efekt o niczym nie świadczy. Mozna strzelać JPGi, RAWy, XMLy czy też poczciwe DivXy. Podpinać zoomy bądź focić bez obiektywu czy też nawet bez paska w spodniach.
Pavlis83 powinieneś dobrać sobie sam, wg potrzeb. Jedne ustawienia lepiej będą sprawdzały się przy krajobrazie, inne przy portrecie. Zresztą podejrzewam, że za jakiś czas i tak przestawisz sobie to, co masz teraz ustawione. Ot, rozwój...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja z lenistwa większosć czasu focę w jpg'ach ustawienia 0,0,0 i jestem zadowolony z rezultatów, ewentualnie drobna korekta w FastStone na kompie

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ja 90% robię w jpeg, tylko Contrast mam +1 i mi się to sprawdza. Choć nie eksperymentowałem z Sharpness.

W pełni zgadzam się z Michu, pewnie nie ma żadnych 'uniwersalnie dobrych' ustawień.

olgierd, a ty to chyba masz kadyszkę, bo nie słyszałem w kasetce o RAW+JPEG. Jakbym miał, to pewnie bym stosował jak ty.

Choć pewnie jest sensownym wyjściem robienie w RAW a na kompie szybka selekcja i po odśmieceniu eksport reszty do jpeg a zostawienie tylko tych 10% w RAW.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
olgierd, a ty to chyba masz kadyszkę, bo nie słyszałem w kasetce o RAW+JPEG. Jakbym miał, to pewnie bym stosował jak ty.

mumonzan, każdy RAW w kasetce ma zapisanego ok. 1MB-wego jpega w środku. Jakość całkiem w porzo, a służy on do podglądu na wyświetlaczu. Na forum walał gdzieś się program, którym można było wyciągnąć hurtem te jpg-i w ciągu sekundy np z całego katalogu.

[ Dodano: 2007-08-29, 20:34 ]
Acha - dodam jeszcze, że odkąd wiem, że w RAW-ach są zapisywane te jpgi wyjaśniła się dla mnie zagadka, dlaczego różne RAW-y różnie ważą, choć przecież jako nieskompresowane powinny tyle samo :-)

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Łoł!
Faktycznie też się zastanawiałem, dlaczego RAW ma jak jpeg:)
Ale po czy szukać tego programu, bo nic mi nie przychodzi do głowy??

uh, hum... użyłem... google, i program jest tutaj

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Throwend, Zasada jest taka wiatrak możesz zapierniczyć, ale piernika nie zawiatraczysz. Zawsze lepiej mieć jest plik w którym więcej parametrów możesz skorygować, tzn. poprawić to co zepsułeś robiąc fotkę. W jpg to bez Photoshopa trudniej.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dyptam, tak samo, jak fortepian można zasłonić, ale słonia nie da się zafortepianić.

dzieki za info. nie pytalem jakie sa idealne ustawienia bo cos takiego nie istnieje. chcialem sie dowiedziec jakie sa Wasze ustawienia:)
dzieki i pozdrawiam

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Chyba wsyscy zapomnieli ze koniecznie trzeba ustawic na "kot" bo inaczej zdjecia ni jak nie wychodza :mrgreen:
Ale na powaznie to podstawowe ustawienia mam na "0" i robiac w rawach to nawet balans bieli mam na swiatlo dzienne ciagle ustawione

Skocz do: