pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Corel Photo Paint 9 a RAW'y Pentaxa
Hej,

Znalazłem gdzieś płytke z instalacja OEM (do jakiegoś starego skanera) Corel Draw Essential 9 zawierającą miedzy innymi Corel Photo Paint w wersji 9. Niestety soft nie otwiera RAW'ów Pentaxa... Lekka noga ze mnie w tejże materii więc zapytuję - czy ktos wie jak zmusic ten soft do czytania naszych *.pef'ów ??

Pzdr
paw

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy DNG obsługuje?

niestety... wygląda na to, że nie obsługuje w ogóle żadnych "negatywów" cyfrowych...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
pawgra, Corel 9 to jest 1999 rok. Teraz jest X5, czyli 15-ta wersja :-) Az mi sie lezka w oku zakrecila - zaczynalem od 7ki, ale 9ki najdluzej uzywalem ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzerry napisał/a:
Az mi sie lezka w oku zakrecila - zaczynalem od 7ki, ale 9ki najdluzej uzywalem

ja chyba najdłużej używałem 9tki (jakiś czas 8mki, ale w sumie niedługo), potem krótki romans z 10tką, gdzieś tam miałem okazję pracować na 11tce, ale to 9tka była IMHO debeściarska, 10 i 11 nie przypadły mi do gustu

przy 9tce (ale DRAW!) spędziłem sporo życia
dość powiedzieć, że przy jej pomocy zarobiłem pierwsze 2kPLN w życiu - przeniesienie do formy cyfrowej rysunków z wykopalisk - kilka teczek papieru milimetrowego

skanowanie i rysowanie wychodziło mi wtedy uszami :-D

w każdym razie- 9tki nie posądzałbym o jakąkolwiek współpracę z plikami RAW ;-)

opiszon napisał/a:
przy 9tce (ale DRAW!) spędziłem sporo życia
dość powiedzieć, że przy jej pomocy zarobiłem pierwsze 2kPLN w życiu - przeniesienie do formy cyfrowej rysunków z wykopalisk - kilka teczek papieru milimetrowego
Widze, ze mamy podobne wspomnienia :-) W moim przypadku to byly przekroje geologiczne i projekty studni :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzerry napisał/a:
W moim przypadku to byly przekroje geologiczne i projekty studni
to miałem na myśli pisząc "rysunki z wykopalisk" - dokładnie to przekroje całego stanowiska

natomiast projekty szałasu i chaty robiłem już na podstawie przekrojów w 3d (ale to już nie w Corelu)

czyli jak widać, Corel 9 ma wartość już tylko historyczną :lol:

i wszystko jasne ;) zostawie sobie jako pamiątke w postaci dyndającej na lusterku wstecznym wewnetrznym ;-)

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
dzerry napisał/a:
Az mi sie lezka w oku zakrecila - zaczynalem od 7ki, ale 9ki najdluzej uzywalem

HA, ja zaczynałem od wersji 2.0, ale bardzo krótko bo dorwałem 3.0PL (na nim zarobiłem pierwsze pieniądze), a najwięcej czasu spędziłem przy 5.0PL chyba. Też mi się łezka w oku zakręciła. Równolegle do Corela 2.0/3.0 używałem Micrografx Designera.

tilt napisał/a:
Równolegle do Corela 2.0/3.0 używałem Micrografx Designera.
A to znowy byl moj pierwszy w zyciu program graficzny oprocz Painta i jakis wynalazkow na ZX Spectrum. Dostalem go z Mustekiem 600 dpi :-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Corel Photo Paint jakoś nigdy nie trawiłem (:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Tiaaa...
Pierwsze pieniądze zacząłem zarabiać (wstyd się przyznać) już na Corelu 2.0. Corel 9 używam do niektórych zadań do dziś, bo niektóre funkcje ma lepiej rozwiązane, niż nowsze wersje. Dlatego, jak ktoś ma zbędne płyty z Corelem (lub bardzo chętnie z Designerem) to z radością przyjmę i jest to popważna propozycja, po co mają dyndać na lusterku (no cóż, nie tylko kolekcjonerstwem obiektywów człowiek żyje :mrgreen: ).

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ha, a pierwszą kasę na grafice trzepałem na Corelu 8-ce, kupionym w wersji "Classic" za jakieś grosze :-) Do tej pory stoi dumnie na półce. Ale to sam Draw jest.

Skocz do: